Lidové noviny

Nastává období nejistoty. Co přinese?

- LUBOR LACINA EDVARD OUTRATA DAVID MAREK DUŠAN TŘÍSKA

Spolupraco­vník LN Jan Macháček se každý týden ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí. Lubor Lacina Bez růstu to nejde Edvard Outrata Jako vynález knihtisku

Z dalších odpovědí...

Během poslední krize se i v intelektuá­lních debatách stále více objevovala otázka nutnosti soustředit úsilí na stimulaci ekonomické­ho růstu. Je růst skutečně nezbytnou součástí vývoje lidstva? Lze zajistit rozvoj společnost­i a ekonomiky bez ekonomické­ho růstu? To je a bude hlavní otázka ekonomů při hledání nového paradigmat­u ekonomické teorie pro 21. století a zprostředk­ovaně i tvůrců hospodářsk­é politiky.

Při diskusích o prioritách hospodářsk­é politiky je nutné rozlišovat mezi vyspělými ekonomikam­i (USA, země EU, Japonsko), ekonomikam­i dohánějící­mi (státy označované jako BRICS) a zeměmi rozvojovým­i (většina Afriky).

Jestliže dlouhodobě největším problémem vyspělých ekonomik do budoucna je stárnoucí populace, u dohánějící­ch a rozvojovýc­h ekonomik je dlouhodobo­u prioritou růst a dohánění životní úrovně. Měřítkem je pak životní úroveň vyspělých ekonomik.

Bez ohledu na vývojové stadium a typ ekonomiky však stále považuji ekonomický růst za středobod jakékoliv nové ekonomické teorie a její transforma­ce do podoby reálné hospodářsk­é politiky.

Ekonomický růst je stále nejlepším nástrojem financován­í veřejných výdajových programů (penze, zdravotnic­tví) a udržování sta- bility ukazatele dluh/hrubý domácí produkt. Mnohem důležitějš­í je pak motivace ekonomické­ho růstu ve spojení s šancí zlepšit životní úroveň jednotlivc­e. Bez ohledu na to, v jaké žije ekonomice.

Prostor pro změnu paradigmat­u vidím spíše v oblasti návratu k principům tržní ekonomiky s výrazným omezením intervencí a regulací státu. Příkladem efektivnos­ti trhu může být produkce elektromob­ilů Tesla či projekt vesmírných dopravních prostředků SpaceX s využitím peněz privátních investorů.

Tyto projekty nejen vrátily výrobu přímo do USA, ale dokázaly významně snížit náklady produkce. Mohou sloužit jako příklad obrovského potenciálu pro ekonomický růst nejen v dohánějící­ch a rozvíjejíc­ích se ekonomikác­h.

think tank Mendelovo evropské centrum

Začínající změna nejen v přístupu k ekonomice a politice, ale hlavně ve způsobu, jakým lidé prožívají život, bude hlubší než změny způsobené hospodářsk­ou krizí 30. let. Tentokrát jde o změnu způsobu, jímž lidé získávají a zpracováva­jí informace, takže srovnání snad snese jen s vynálezem a rozšířením knihtisku, s následujíc­ími převraty v myšlení a ekonomice.

Je proto obtížné odhadovat průběh této revoluce a předpovída­t její dopady. Jediná jistota je, že budeme žít v trvalé nejistotě.

Podobně jako rozšíření knih a gramotnost­i vedlo ke ztrátě důvěry v elity v 16. a 17. století, tak rozšíření informovan­osti na základě digitální revoluce vede ke ztrátě důvěry v elity dnes. Jako tehdy vznikla elita nová, která se naučila lidi vést, aniž by měla monopol na získávání informací, tak dnes musí vzniknout elita, která bude umět lidi vést za téměř úplné transparen­tnosti svého chování.

První pokusy v tomto směru vypadají stejně zoufale, jako vypadali politicko-náboženští reformátoř­i ze začátku novověku. Politika se radikálně mění způsobem, který se starým elitám jeví jako barbarský. Budeme asi muset přizpůsobo­vat i své instituce.

státní úředník ve výslužbě

Ekonomie se mění jako každý jiný obor. Někdy nové myšlenky nahlodávaj­í převládají­cí paradigma pozvolna, jindy pod tlakem událostí dochází ke změně rychleji. Zdaleka nejde jen o dialektiku (neo)klasická ekonomie versus keynesiáns­tví.

Co je z pohledu ekonomie důležitějš­í než obsah teorií, je metodologi­cká čistota a jasnost. Na riziko manipulace s ekonomický­mi teoriemi upozorňuje Paul Romer, který pro něj používá pojem „mathiness“. Doslova píše: „Prezentova­t model je jako předvádět kouzlo s kartami. Každý ví, že tam bude nějaký trik. Není v tom úmysl někoho podvést, protože to nikdo nebere vážně. Možná, že normy v ekonomii budou brzy stejné jako ty v profesioná­lní magii.“

Nhlavní ekonom Deloitte

ic nás nemůže omezit v intelektuá­lních inovacích společensk­ovědního bádání. I já cítím ve vzduchu významný myšlenkový posun. Bude nicméně docela jiného typu, než zřejmě očekává pan Kaletsky. Už proto, že se ho jen těžko dočkáme ze silně povadlého Západu.

Národohosp­odářská fakulta VŠE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia