Lidové noviny

Trestání kartelů brzdí „prokrastin­ace“

- JAN KLESLA

Antimonopo­lní úřad zasáhly personální rošády na klíčových místech a jeho vedení je nedokáže vysvětlit. Tresty za kartely se mohou promlčet.

PRAHA/BRNO Začalo druhé kolo souboje o miliardovo­u pokutu za kartel stavebních firem. V pátek vypršel termín, kdy mohly usvědčené firmy podat žalobu, jíž se pokusí zvrátit sankci, kterou jim udělil antimonopo­lní úřad.

ANALÝZA

Podle dostupných informací to udělaly všechny a jejich šance nejsou vůbec nulové. Pokud soudci – tak jako už mnohokrát v minulosti – případ vrátí úřadu byť jen kvůli sebemenší procesní chybičce, vyváznou nakonec bez trestu. Vše se totiž promlčí.

Celý případ ovšem provází řada zvláštních okolností, včetně výměny dvou klíčových strážců ekonomiky v rozmezí pouhého půl roku.

Nevysvětle­ná rošáda

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) loni v listopadu udělil svou dosud největší pokutu za kartel při zadávání veřejných zakázek ve výši dvou miliard korun. Udělal to po tři roky trvajícím vyšetřován­í doslova za minutu dvanáct. Část prohřešku už ale kvůli průtahům v řízení nemohl potrestat, protože se mezitím promlčela.

Stavební firmy nicméně tvrdí, že ÚOHS počítá lhůty špatně a že je již promlčeno vše. Je možné, že jim soudy dají za pravdu nebo najdou technický či procesní důvod, jako tomu bylo naposledy v kauze takzvaného kartelu pekařů pro pochybení při místním šetření. A stavební firmy mohou používat podobné argumenty.

Úřad na otázku, jak bude postupovat a kdo bude za případný lapsus zodpovědný, odpověděl ústy mluvčího Martina Švandy – je „přesvědčen, že rozhodnutí v soudním přezkumu obstojí“.

Předseda ÚOHS a bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj, jemuž loni v červnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve vládě prosadil prodloužen­í mandátu o šest let, navíc pokutu snížil. Letos v únoru rozhodl o úlevě více než tři sta milionů korun, kterou úřad označil za „mírné snížení“, z důvodu, že Rafaj do výpočtu zahrnul „i aspekt individuál­ní závažnosti jednání jednotlivý­ch účastníků řízení“. V minulosti přitom sám ÚOHS označoval právě kartely ve veřejných zakázkách za jeden z nejhorších možných deliktů.

Co je ale zásadnější, těsně před vydáním samotného rozhodnutí o rekordní pokutě ve druhé polovině září 2015 překvapivě skončil dlouholetý místopředs­eda úřadu a uznávaný odborník na soutěžní právo Michal Petr. Klíčového muže pak začátkem října ve funkci nahradil Michael Mikulík, kterého na ÚOHS přivedli lidé blízcí předsedovi Rafajovi. Pod Mikulíkový­m vedením byla udělena pokuta a podle lidí znalých poměrů v úřadu jeho vztahy s vedením ochladly.

Mikulík nevydržel ve funkci ani půl roku a koncem února – poté, co Rafaj pokutu snížil – se překvapivě vrátil do své předchozí funkce šéfa Sekce druhostupň­ového rozhodován­í. Jeho vztahy s předsedou se pak měly opět výrazně zlepšit.

Podivné šachy odmítl ÚOHS jakkoliv vysvětlit. Uvedl jen, že odchod z klíčové pozice byl „zcela standardní­m krokem v rámci standardní­ho vztahu mezi zaměstnava­telem a zaměstnanc­em“.

Druhý kartel v ohrožení

Mikulíka pak začátkem března nahradil dosavadní první místopředs­eda ÚOHS Hynek Brom. Někdejší mladý konzervati­vec byl členem ODS a starostou Městského obvodu Plzeň 4 a při jeho nástupu na úřad se v médiích spekuloval­o o podpoře plzeňského „kmotra“Romana Jurečka.

Brom se dosud problemati­ce práva hospodářsk­é soutěže nevěnoval, pod jeho sekci donedávna spadala hospodářsk­á správa, ve- řejné podpory a také zákon o významné tržní síle známý jako bič na obchodní řetězce. Jenže první exemplární pokutu Kauflandu podle tohoto zákona zrušil pro chyby dokonce už sám Rafaj.

Proti řetězcům také loni Brom ostře vystoupil v pořaduMáte slovo, kde například oponenty počastoval tvrzením, že by „z nich měl doktor Goebbels radost“. Toto vystoupení vysokého státního úředníka vyvolalo v odborných kruzích údiv. Na otázku, jaká je Bromova odborná kompetence na klíčovou pozici, úřad neodpovědě­l.

Právě pod Bromovým vedením má nyní ÚOHS dokončit vyšetřován­í druhého stavebního kartelu, jejž úředníci oddělili od hlavního řízení. V takzvaném malém stavebním kartelu jsou vyšetřován­y téměř stejné firmy a má jít o podobné chování při zadávání veřejných zakázek.

Ačkoliv je kauza podobná té předchozí, ÚOHS podle dostupných informací dosud nevydal ani takzvané sdělení výhrad, nezbytné před možným udělením pokuty. I tady už hrozí promlčení, zřejmě začátkem léta. Úřad přitom musí stačit rozhodnout v prvním stupni i v odvolacím řízení.

Podle lidí z praxe není v případě jednou zjištěného kartelu moc co řešit a v souvislost­i s ÚOHS dokonce zaznívají slova o prokrastin­aci. „Pro přešlapová­ní na místě a několikale­té řízení vedoucí k odkládání rozhodnutí na poslední chvíli opravdu není důvod,“uvedl odborník, který si nepřál být jmenován.

Střelivo pro firmy

Výměna šéfa sekce hospodářsk­é soutěže může rozhodnutí ještě zdržet. Navíc personální změny zvyšují riziko, že ÚOHS neudrží linii prvního případu a případná nesrovnalo­st může být využita firmami k obraně u soudu.

Je takmožné, že se bude opakovat stejný scénář jako u „velkého“kartelu a rozhodnutí na poslední chvíli bude opět hrozit zrušení pro sebemenší chybu a pád do promlčení. Na otázky, proč takto postupuje, ÚOHS pouze uvedl, že řízení probíhá a „rozhodnutí je v přípravě“.

Personální změny, riziko nekonziste­nce a odkládání na poslední chvíli vyvolávají otázky. Klíčový nezávislý strážce ekonomiky na ně však neodpovídá.

 ?? Antimonopo­lní úřad pod vedením předsedy Petra Rafaje čelí kritice za pomalé rozhodován­í.
ILUSTRACE RICHARD CORTÉS ?? V pozici mrtvého brouka.
Antimonopo­lní úřad pod vedením předsedy Petra Rafaje čelí kritice za pomalé rozhodován­í. ILUSTRACE RICHARD CORTÉS V pozici mrtvého brouka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia