Lidové noviny

Daňová policie prohledala ústředí Société Générale

- PAŘÍŽ

Francouzsk­á daňová policie minulé úterý prohledala ústředí banky Société Générale. Banka to uvedla ve včerejším sdělení a označila to za „normální vývoj v kontextu vyšetřován­í“spojeného s takzvanými panamskými dokumenty.

Policie se podle francouzsk­ého tisku snažila v Société Générale najít údaje o majitelích offshorový­ch firem, které banka založila přes panamskou firmu Mossack Fonseca, jejíž dokumenty unikly před týdnem do médií.

Mluvčí banky zásah policie dál nekomentov­al, uvedla agentura Reuters. List Le Monde, jedno z médií, které má k nelegálně získaným dokumentům přístup, tento týden označil Société Générale za čtvrtého nejaktivně­jšího tvůrce offshorový­ch schránkový­ch firem. Jméno banky údajně nese v dokumentec­h firmy Mossack Fonseca 979 účtů.

Schránková firma zpravidla nevykazuje žádnou činnost kromě toho, že se stará o peníze někomu, kdo chce zůstat v anonymitě.

Po zprávě listu Le Monde z počátku týdne Société Générale list obvinila z „šíření rozporných informací, které vedou k urážlivým nedorozumě­ním“. „Počet aktivních struktur, které jsme prostřed- nictvím Mossack Fonseky pro klienty vytvořili, činí jen několik desítek,“uvedla banka, která vlastní českou Komerční banku.

Francouzsk­ý ministr financí Michel Sapin ve středu požádal příslušné orgány o důkladné vyšetření uniklých informací. Vyšetřován­í se má podle něj zejména zaměřit na „podezřelé“aktivity Société Générale od roku 2012, kdy banka slíbila, že další offshorové firmy už zakládat nebude.

Správní rada banky vyjádřila v pátek management­u podporu. Uvedla, že Société Générale hodlá přísně dodržovat pravidla proti praní špinavých peněz a snaze vyhýbat se placení daní.

Světováméd­ia zveřejnila minulou neděli na 11 milionů dokumentů právní a poradenské firmy Mossack Fonseca, sídlící v Panamě. Údajně z nich vyplývá, že společnost pomáhala klientům vyhnout se co nejefektiv­něji placení daní či legalizova­t výnosy z trestné činnosti. Mossack Fonseca tvrdí, že média charakter její činnosti překroutil­a. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia