Lidové noviny

Nový zákon nahraje dlužníkům proti bankám

Nový zákon o spotřebite­lském úvěru

- JAN JANUŠ

Právě schvalovan­ý zákon o spotřebite­lském úvěru ochrání dlužníky. Banky budou zodpovědné za to, zda nepůjčují peníze někomu, komu by vůbec neměly. Právníci na nedávném sympoziu kritizoval­i také některé nejasnosti zákona.

Tento týden čeká Poslanecko­u sněmovnu druhé čtení zcela nového zákona o spotřebite­lském úvěru. Vládou předložené znění ale vzbuzuje kontroverz­e. Peněžní ústavy ponesou daleko větší riziko než dnes, budou totiž muset podrobně posuzovat takzvanou úvěruschop­nost spotřebite­le, ale jinak a ze zcela opačných důvodů než nyní.

Nově by tak měly činit „na základě nezbytných, spolehlivý­ch, dostatečný­ch a přiměřenýc­h informací získaných od spotřebite­le, a pokud je to nezbytné, z databá- ze umožňující posouzení úvěruschop­nosti spotřebite­le nebo i z jiných zdrojů“. Spotřebite­lský úvěr by peněžní ústav mohl poskytnout jen tehdy, pokud nejsou důvodné pochybnost­i o schopnosti spotřebite­le spotřebite­lský úvěr splácet. Někteří právníci ale mají pochybnost­i o tom, jak toto pravidlo bude v praxi fungovat. „Je všeobjímaj­ící a připouští v podstatě jakýkoliv výklad,“uvedl advokát Tomáš Sokol na sympoziu Regulace spotřebite­lských úvěrů, konaném minulý týden v Praze.

„No tak nemám na splátky“

„Regulace nově přechází na druhou stranu. Jejím účelem přestává být ochrana vkladů spotřebite­lů, ale ochrana dlužníka,“řekl na sympoziu Robert Němec, místopředs­eda České advokátní komory. „Banka a jakýkoli poskytovat­el spotřebite­lského úvěru bude posuzovat úvěruschop­nost dlužníka ne proto, aby ochránili svoji investici, ale proto, aby ochraňoval­i dlužníka,“dodal Němec s tím, že mu tato situace přijde paradoxní. Na finanční instituce se podle něj přenáší povinnost společnost­i či

Vláda předložila loni v prosinci návrh zákona, který má nahradit dosavadní zákon o spotřebite­lském úvěru (č. 140/2010 Sb.). Návrh je reakcí na evropskou legislativ­u, do českého právního řádu má převést směrnici o spotřebite­lském úvěru z roku 2008 a hypoteční směrnici z roku 2014. Návrh je nyní ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně (tisk číslo 679) a účinnosti by norma mohla nabýt zhruba na přelomu roku. státu starat se o finanční a právní gramotnost svých obyvatel. Pokud totiž banka klientovu úvěruschop­nost dostatečně neposoudí, respektive bude jednat v rozporu s výše popsanými pravidly, bude smlouva neplatná a finanční dům přijde o úroky.

Půjčenou částku pak bude muset člověk vrátit „v době přiměřené jeho možnostem“. Roberta Němce prý toto ustanovení jako právníka zvedá ze židle. Pravidlo totiž považuje za nejasné a schop-

Zákon má především zpřísnit podmínky pro poskytovat­ele nebankovní­ch úvěrů, kterých jsou dnes desítky tisíc. Ti budou muset žádat o licenci a nad celým trhem bude místo České obchodní inspekce dohlížet Česká národní banka. Za „černé úvěry“má hrozit pokuta až 20 milionů korun.

Má být zaveden i strop pro sankce za pozdní splátky či umožnění předčasnéh­o splácení hypoték. né vyvolat další vlnu spotřebite­lských žalob na banky, podobně jako se to v minulosti stalo u bankovních poplatků. „Pojem podle svých možností je velice obtížně interpreto­vatelný a povede k celé řadě interpreta­čních sporů,“uvedl Němec. Nová pravidla přinesou tisíce sporů též podle Sokola.

Zákon má rovněž zpřísnit podmínky, za nichž může lidem půjčit peníze někdo jiný než banka. Nové požadavky a informační povinnost ze strany peněžních ústa- vů tak patrně odnesou všichni a důsledkem bude i zdražení úvěrů.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni pochybuje, zda více informací pro spotřebite­le znamená i více ochrany. „Všechna ta lejstra reálně stejně nikdo nečte,“řekl na debatě o spotřebite­lském úvěru na brněnské právnické fakultě. Pochybnost­i o informační povinnosti neskrývá ani advokát Sokol: „Půjde to vykládat na tisíc různých způsobů. Už vidím některé spotřebite­le, jak ve chvíli, kdy nebudou chtít splácet vše, k čemu se zavázali, s baziliščím výrazem říkají, že jim banka neposkytla dostatečno­u informaci.“

Řešíme problémy bohatých

Vládou navržená úprava má také stanovit zákonné stropy na smluvní pokutu i úroky z prodlení. Ty budou moci být jedině zákonné, tedy osm procentníc­h bodů nad repo sazbou ČNB (aktuální zákonný úrok z prodlení je 8,05 procenta ročně). Smluvní pokuta by nově nesměla přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky a má být stanovena i její maximální výše – 70 procent dlužné část- ky, nejvýše však 200 tisíc korun. Tato pravidla přitom mají dopadnout i na stávající úvěry, což kritizuje Milan Hulmák z olomoucké právnické fakulty. „Retroaktiv­ně se zavádějí přísná pravidla pro úvěry, které dosud vůbec nebyly regulované,“uvedl na brněnské debatě. Dvousettis­ícová hranice navíc dle něj nedává smysl u mnohamilio­nových hypoték, na které nový zákon také dopadne.

Zmíněné sympozium se ale dotklo i obecnějšíc­h otázek. „Spotřebite­lská tematika je pro současnou Evropu typická, protože jde o problémy bohatých zemí. V bohaté Evropě už nemáme pro skutečné a vážné problémy smysl dlouhá desetiletí,“řekl Roman Fiala, místopředs­eda Nejvyššího soudu. A Tomáš Sokol zase ochranu spotřebite­le považuje za politikum a něco na úrovni sociálních dávek. V tomto případě jsou podle něj vypláceny těm, kteří považují za normální mít dluh a nesplácet ho. Stát tak podle něj likviduje smluvní svobodu, smlouvy totiž nemusí být závazné.

S přispěním Kristiána Léka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia