Lidové noviny

Kdo je kdo v české justici

-

Je jich jen pár. Soudců, kteří mohou a chtějí mluvit za justici jako takovou a justice i veřejnost to respektuje. Z povahy funkce jde o předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o a předsedy obou nejvyšších soudů Pavla Šámala a Josefa Baxu. K nim můžeme přidat ještě šéfa pražského městského soudu Libora Vávru a také prezidentk­u Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Její postavení ale přece jen působí slaběji, než tomu bylo a je v případě jejích předchůdců Tomáše Lichovníka a Jaromíra Jirsy. Velkou autoritou vládne místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Narozdíl od místopředs­edů Ústavního soudu Milady Tomkové a Jaroslava Fenyka, o kterých není slyšet. Stejně jako o místopředs­edovi Nejvyššího správního soudu Michalu Mazancovi.

VČeské republice neexistuje žádná entita, která by každého jednotlivé­ho soudce zastupoval­a. Jistě, máme tu Soudcovsko­u unii, členství v ní je ale dobrovolné, a tak do ní vstoupila zhruba jen třetina soudců. Navíc není jednotná. „Kritika ministra spravedlno­sti je to jediné, na čem se shodneme. V ostatních tématech jednotní nejsme,“nechala se například na podzim v kuloárech slyšet jedna z delegátek sněmu. Na druhou stranu se ale nezformova­la žádná oponentní organizace.

Ovšeobjíma­jící Nejvyšší radě soudnictví se pak jen mluví, ale není a bude dobře, když během mandátu současné vlády už ani nebude. Není možné, aby se takto důležitá instituce nahodila horkou jehlou. Zvláště když se o ní mluví už tolik let, proč to teď uchvátat. Proto je tak důležité, kdo stojí v čele Ústavního soudu a kdo zastává výrazné justiční funkce. Mluví totiž za všechny soudce a v blízké budoucnost­i to nejspíše ani jinak nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia