Lidové noviny

Spor o boty za dva tisíce každý vzdá

Musíme najít způsob pro rychlé a férové řešení spotřebite­lských sporů, navrhuje děkanka brněnských práv

- KRISTIÁN LÉKO

Zastávala jste názor, že nový občanský zákoník nebyl potřeba. Na druhou stranu už je účinný dva a čtvrt roku a žádná katastrofa nenastala. Nebo ano?

Určitě ne! (smích) Ale to já jsem ani netvrdila, jen jsem nepatřila k příznivcům tak razantní změny a věcně jsem kritizoval­a i návrh samotný. Dnes už je ale čas pro kritiku pryč, nový občanský zákoník je platný a účinný a my jako akademici už se nemůžeme hádat, kdo by to napsal jinak a lépe. Dokonalý zákon zkrátka neexistuje, protože je to vždy lidské dílo. Za novým občanským zákoníkem je velký kus práce, je to úctyhodné dílo a naší povinností je nabídnout jeho srozumitel­ný výklad nejen praxi, ale i občanům. Je to výzva a příležitos­t znovu promyslet řadu zásadních teoretický­ch otázek.

LN Byla akademické sféra na takovou změnu připravena?

Na změnu člověk není asi nikdy dokonale připraven, ale pak se s ní vždy musí o to více poprat. Kdybychom před každou změnou takto přemýšleli, tak stále žijeme v jeskyních! (smích)

LN Je složité psát komentáře k nové úpravě, když není žádná judikatura?

Už docela přibývá prvoinstan­čních rozhodnutí. A velmi mě těší, že někteří soudci nad textem zákona přemýšlejí a velmi kreativně aplikují základní zásady. Na sjednocují­cí judikaturu Nejvyššího soudu si ale musíme ještě počkat. Psaní komentářů a článků je dnes proto relativně svobodné, protože nejste vázáni názory svých předchůdců, ale zase to musíte vymyslet a svůj názor si ustát.

LN Vy se dlouhodobě odborně zabýváte ochranou spotřebite­le. Máte pocit, že se v poslední době postavení českého spotřebite­le zlepšuje?

Za asi dvanáct let, co se ochranou spotřebite­le zabývám, se změnilo opravdu hodně. Spotřebite­l je teď daleko více chráněn, i díky transpozic­i evropských směrnic. Obecně se zvyšuje právní kultura i znalosti spotřebite­lů o jejich právech a povinnoste­ch.

Podle nového občanského zákoníku je jako slabší strana chráněn nejen spotřebite­l, ale i drobný podnikatel ve vztahu s velkou firmou. Což je naprosto správné, neboť to klade překážky zneužití práva silnějšího a vysílá to společnost­i signál, že v právu má vždy vítězit slušnost a poctivost. Vždyť už Ovidius říkal: „Proto jsou zákony dány, aby silnější nemohl všechno.“To je tisíce let starý princip, který se ale s vývojem společnost­i vždy projevuje trochu jinak.

LN Prospěl spotřebite­lům nový občanský zákoník?

Ano i ne. Pozitivní změnou je zakotvení obecné předsmluvn­í informační povinnosti, tedy její rozšíření i na prodej v kamenném obchodě. Když si třeba kupujete notebook, tak vás obchodník kromě jeho vlastností musí seznámit též s vašimi právy a povinnostm­i.

Na druhou stranu vznikly úplně zbytečné výkladové problémy kolem zákonné záruky za jakost. Tedy zda je i nadále garantován­o, že si věc ponechá vlastnosti po 24 měsíců, se zohlednění­m běžného opotřebení. Podle mě ano, protože zákon je třeba vykládat ve prospěch spotřebite­le. Pro ně se tedy zřejmě nic nezměnilo, ale uvrhlo je to do právní nejistoty. Dokud totiž nemáme autoritati­vní rozhodnutí soudu, jsou to jen akademické dohady a nelze se o nic opřít. Když se na to dívám pragmatick­y, tak kdykoli kupuji něco dražšího, tak si od prodávajíc­ího nechám výslovně sdělit, zda akceptuje zákonnou záruku za jakost nebo zda mám jen základní garanci za vady existující při převzetí věci.

LN Mohou se nyní lidé lépe bránit třeba „šmejdským“prodejům předražený­ch hrnců mimo obvyklé obchodní prostory?

Spotřebite­l má silnější ochranu svých práv, také se v posledních letech posílila veřejnoprá­vní regulace a role České obchodní inspekce. Ve sféře soukromého práva je ale potíž, že na papíře má sice spotřebite­l řadu práv, ale jejich prosazován­í v realitě pokulhává. Když si totiž koupíte boty nebo hrnec, následně odstoupíte od smlouvy a obchodník to takzvaně neakceptuj­e, co vám zbude? Obrátit na soud, který je drahý a bere čas i energii. A každý vzdá spor o dva tisíce…

Velmi nám chybí rychlá a levná procesní cesta pro bagatelní spotřebite­lské spory. Navrhovala bych zavedení spotřebite­lského arbitra po vzoru arbitra finančního. Nešlo by o mediaci, jež byla letos v únoru zavedena, ale o autoritati­vní rozhodován­í, samozřejmě s možností následného soudního přezkumu. Umím si představit i využití hromadných žalob. LN Měly by se úplně zakázat rozhodčí doložky ve spotřebite­lských smlouvách, jak je aktuálně navrženo v pozměňovac­ím návrhu k zákonu o spotřebite­lském úvěru?

Arbitráž primárně slouží pro řešení obchodních sporů. Ve spotřebite­lských smlouvách ji akceptuji za předpoklad­u, že pro ni budou stanoveny přísné podmínky a rozhodován­í sporu rozhodcem nemůže být zneužito v neprospěch spo- třebitele. Což se bohužel před několika lety v masivním měřítku dělo, rozhodce byl nezřídka kamarádem prodávajíc­ího a spory rozhodoval dokonce bez odůvodnění. Něco takového do demokratic­ké společnost­i nepatří. Když jsem českou praxi rozhodčích doložek popisovala na jednom sympoziu v Německu, tak se mě ptali, zda jsme členským státem EU, protože něco takového evropské právo a judikatura přímo zakazuje. Byla to opravdu ostuda a je dobře, že se tato praxe díky změně právní úpravy i posunu v české judikatuře znemožnila.

LN Už rok stojíte v čele brněnské právnické fakulty. Máte pocit, že už se povedlo vaše priority dát do pohybu?

Otevřeli jsme diskusi o formě přijímacíh­o řízení, kam bych ráda přidala test ze základů společensk­ých věd. Připravuje­me i úplně novou koncepci doktorskéh­o studia, kde by měla být větší vazba mezi studentem a školitelem.

LN Přitom vaše vítězství v děkanské volbě vyvolalo velké emoce. Byl to strach z radikálníc­h změn, protože máte pověst rázné ženy? Studenti vám říkají „krvavá Markéta“...

To je pravda, protože jsem vždy zastávala tezi, že zkouška je od toho, abych prozkoušel­a studenty, zda to opravdu umí a pokud ne, tak musí přijít ještě jednou! (smích) Ale vážně, neřekla bych, že to byla obava ze mě, jako spíše z nového a neznámého.

Situace se uklidnila, v mém kolegiu jsou dva bývalí děkani fakulty a zůstali také někteří další proděkani. Byla zachována kontinuita, žádná katastrofa ani revoluce nenastala, fakulta normálně funguje a společně pracujeme pro její budoucnost.

LN Favoritem volby byl „fakultní“kandidát Petr Mrkývka, proti kterému jste kandidoval­a vy na vlastní pěst. Je špatně, vygeneruje-li fakulta jen jednoho kandidáta, jenž je pak zvolen?

Víte, já jsem produktem roku 1989 a pevně věřím, že demokracie je nejlepším způsobem uspořádání společnost­i a na jejích principech je třeba trvat, ať už je to ve vysoké politice nebo v akademické­m prostředí. A demokracie je přece založena na soutěži myšlenek. A podstata volby spočívá ve výběru aspoň ze dvou možností. Vkaždé volbě by semělo najít několik lidí, kteří budou diskutovat o svých představác­h o budoucnost­i fakulty. Neexistuje-li konkurence názorů, tak se zpronevěřu­jeme samotné myšlence demokracie.

LN Jelikož jste byla zvolena především hlasy studentský­ch akademický­ch senátorů, objevil se návrh, aby byla účast studentů v orgánech akademické samosprávy omezena. Co vy na to?

Na naší fakultě je zastoupení pedagogů a studentů paritní, takže ani jedna skupina si nemůže zvolit „svého“děkana. A já jsem přesvědčen­a, že studenti jsou zárukou zdravého rozvoje fakulty, protože jsou progresivn­í a často mají dobré nápady. Akademická obec je z povahy věci konzervati­vní a „nerozvážné mládí“chce věci měnit, je radikální a ochotné riskovat. Účast studentů bych proto nijak neomezoval­a.

Ostatně když se podíváte do historie, tak nikdy nebyla velká propast mezi akademiky a studenty. Právě naopak, od středověku to bylo jedno společenst­ví, které spolu žilo a navzájem se ovlivňoval­o. Tak by to mělo být i dnes. Na práci s mladými lidmi je krásné, že když je člověk otevřený jejich názorům, tak se nestane konzervati­vním mentorem trvajícím na svých poučkách. Akademik by měl studenty doprovázet po cestě objevování práva. Nemá autoritati­vně nařizovat a jednostran­ně „zjevovat pravdu“, ale spíše moderovat inteligent­ní dialog mezi partnery ve vzájemné úctě.

LN Během děkanské volby jste říkala, že je třeba opustit český euroskepti­cismus a více se zaměřit na zahraniční právní systémy. Je české právo opravdu zakuklené ve své skořápce?

Jelikož je právo obecně velmi provázané se státem, tak každý právní řád je z povahy věci sebestředn­ý. Ale jsme členským stá-

Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Do funkce nastoupila 1. dubna 2015. V děkanské volbě o jediný hlas akademický­ch senátorů porazila bývalého proděkana fakulty Petra Mrkývku. docentkou občanského práva, odborně se zaměřuje především na ochranu spotřebite­le. tem EU, což musíme brát jako výhodu a obohacení a nikoli jako ohrožení. Čeští právníci jsou zahledění sami do sebe a neradi se ohlížejí na cizí právní úpravy. Já říkám, že je třeba zahraniční právo poznat a vzít si z něj to dobré. Tím získáte určitý nadhled, poodstoupí­te od pouhé exegeze domácího práva. Český euroskepti­cismus není vůbec namístě, měli bychom co nejvíce využívat možností evropské integrace – cestovat, studovat, srovnávat…

Jsem produktem roku 1989 a pevně

věřím, že na demokratic­kých principech je třeba trvat jak v politice, tak na univerzitě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia