Lidové noviny

Chyby sudího jako ukázka moci

- RADIM TRUSINA

Říká se o něm, že je nejlepším českým rozhodčím, pověst má však příšernou. Michal Paták byl v sobotu u další aféry: poškodil Zlín, čímž pomohl k výhře 2:1 vedoucí Plzni. FC Slovan Liberec SK Sigma Olomouc 2 1 FC Vysočina Jihlava FK Teplice 2 1 SK Slavia Praha FK Jablonec 0 0 FC Baník Ostrava 1. FC Slovácko 2 1 FK Mladá Boleslav FK Dukla Praha 2 2

ZLÍN/PRAHA Byla to demonstrac­e síly a nepřemožit­elnosti. Chyby rozhodčího Patáka ve Zlíně se dají přeložit jako vzkaz místopředs­edy fotbalové asociace Romana Berbra světu: „Tady – pořád – vládnu já.“

Není nutné rozepisova­t, že je Berbr faktickým vládcem českých rozhodčích, že Paták patří k jeho hlavním vykonavate­lům „černé práce“, že mají oba velmi blízko (nejen geografick­y) k Plzni.

KOMENTÁŘ

Upřímně: koho překvapuje, že Paták s příznačnou přezdívkou „řezník z Horní Břízy“v důležité chvíli pomohl silnějšímu proti odbojnému nováčkovi? Zarážející jsou okolnosti, za nichž se všechno odehrálo: na tohle kolo poprvé dělal nominaci nový šéf komise rozhodčích Miroslav Tulinger, který je braný jako Berbrův člověk.

Plzeň měla z utkání ve Zlíně obavy. Není v oslnivé formě, Fastav umí být doma nepříjemný a navíc se nebezpečně propadá tabulkou. I proto nejspíš Tulinger sichroval případné komplikace nasazením Patáka. Ani přímý televizní přenos nezajistil fér hru.

Jedna velká Patákova lež

Nejzásadně­jší chyba sudích přišla v 59. minutě. Petržela se z boku vřítil do pokutového území Zlína, při pokusu o kličku mu obránce Matejov míč odkopl, ale balon zastavila Petrželova natažená ruka. Záložník Plzně pokračoval v akci a šťastně vyrovnal.

„Co se dělo ve Zlíně, bylo hrozné, ale bylo to předem jasné. Hlavně by se vůbec nemělo stát, aby na takový zápas jel Paták,“říká znalec fotbalovéh­o zákulisí, který chtěl zůstat v anonymitě. „Tulinger Plzeň dovede jistě k titulu.“

O víkendu ligu například nepískali dva přední čeští sudí Zelinka s Příhodou, o nichž se ví, že nejdou Berbrovi na ruku...

Když Paták odcházel ze hřiště, létaly kolem něj kelímky s pivem, ale také hrubé vulgarity. Jen se usmíval a krčil rameny, jako by chtěl říct: „Úkol zněl jasně.“

„Celkově vidím zápas jako jednu velkou lež od pana Patáka. Není to od něho poprvé. Doufám, že konečně někdo zakročí. Je to děs,“řekl Tomáš Poznar, kapitán Zlína a střelec jeho gólu.

Paták těžko přestane pískat, zato Poznar může čekat discipliná­rní postih, což je jistě paradox, ale také realita. Plzeň má, co se týče rozhodčích, dlouhodobě pověst protekčníh­o klubu, jemuž se neubližuje. V sobotu sice byla herně lepší, ale skóre otočila až díky výrazné pomoci Patáka. „Plzeň mám rád, je to sympatický tým. Líbí se mi jejich práce pro český fotbal. Chtěl jsem si zápas užít, ale bylo tam něco, co tam nepatří,“pokračoval Poznar.

Tím „něco“myslel bezesporu Patáka, který má za sebou řadu kontroverz­ních momentů, přesto je se 17 odpískaným­i zápasy v této sezoně nejnasazov­anějším rozhodčím. Shodou okolností byl iu utkání Olomouc–Sparta, v němž nejspíš sparťan Vácha vyrazil míč z branky rukou, což ovšem zcela prokazatel­ně neodhalil žádný ze záběrů.

Ve Zlíně byla situace jiná. Evidentní Petrželovo hraní rukou před jeho vyrovnávac­í brankou teoretic- ky Paták vidět nemusel, ale asistent Radek Kotík zcela jistě ano.

„Situaci bohužel (Kotík) nesprávně vyhodnotil jako neúmyslné hraní rukou. Rozhodčí Paták nemohl hru rukou ze své pozice vidět,“napsal Tulinger v krátkém prohlášení. Následné vyloučení Matejova za zakopnutí míče a oprávněné protesty už šéf rozhodčích hájil.

Zdálo se však – vzhledem k okolnostem – podlé. Vždyť jinak velmi dobře hrající Petržela v první půli nedostal kartu za evidentní simulování. Bylo zřejmé, že měl Paták na hosty jiné měřítko, což naznačil už úvod, kdy se všichni fotili před transparen­tem, který odkazoval na to, že je celé ligové kolo věnováno otcům. Paták si Petrželu „otcovsky“přitáhl k sobě a vtipkovali.

První kolo bez kritizovan­é Dagmar Damkové stvrdilo prognózy znalců, že se nic nezmění. Naopak.

 ?? Opouštěl po zápase hřiště pod sprškou kelímků od rozzlobený­ch zlínských diváků
FOTO ČTK ?? Rozhodčí Michal Paták
Opouštěl po zápase hřiště pod sprškou kelímků od rozzlobený­ch zlínských diváků FOTO ČTK Rozhodčí Michal Paták

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia