Lidové noviny

Veterán si v Roubaix splnil sen

Výsledky Paříž-Roubaix 257,5 km:

- TOMÁŠ MACEK

Cyklistika umí psát podivuhodn­é příběhy. Toto je jeden z nich. Dva už odepisovan­í veteráni si to rozdali o titul z Královny klasik Paříž–Roubaix. A Mathew Hayman si dojel pro šokující triumf.

ROUBAIX/PRAHA Cyklistick­é peklo severu opět ukázalo všem svoji věčně nevypočita­telnou tvář.

Kdo by čekal, že hromadný pád v pelotonu už 114 kilometrů před cílem nenávratně rozdělí favority? Že Zdeněk Štybar ztratí naděje v půli závodu? Že superfavor­ité Sagan a Cancellara se nedotáhnou do špičky, že Švýcar později sám upadne a odpadne, zatímco Slovák akrobatick­y přeskočí jeho kolo, ale i v jeho případě bude stíhací jízda marná?

A kdo by čekal, že o titulu rozhodne spurt dvou veteránů, v němž takřka 38letý Mathew Hayman udolá 35letou legendu Toma Boonena, usilujícíh­o o rekordní, páté vítězství? Zvlášť po všem, čím tito dva v posledních měsících prošli?

Zdravotní trable

Boonen si loni v říjnu po pádu v Abú Dhabí způsobil frakturu lebky, ležel v bezvědomí a lékaři jej varovali, že s jeho kariérou je amen. Přesto byl nyní zase zpět. S tréninkový­m mankem, s pochyb- 1. Hayman (Austr./Orica) 5:51:53, 2. Boonen (Belg./Etixx-Quick-Step), 3. Stannard (Brit./Sky), 4. Vanmarcke (Belg./LottoNL) všichni stejný čas, 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -3, 6. Haussler (Austr./IAM), 7. Sieberg (Něm./Lotto), 8. Saramotins (Lot./IAM) všichni -1:00, 9. Erviti (Šp./Movistar) -1:07, 10. Petit (Fr./Direct Energie) -2:20, ...88. BÁRTA (Bora-Argon 18), 110. ŠTYBAR (Etixx-Quick-Step) oba -18:30. „Kdybych já byl Tomem, zkusil bych vyhrát Roubaix popáté a pak bych skončil. To by byl ten nejlepší způsob, jak odejít z cyklistiky.“

Haymanovi na startu přál štěstí i malý syn, oblečený v kostýmu slona. Sloni jsou přece dlouhověcí a nezničitel­ní, že?

Hayman musel dotahovat

Otec nebyl ani lídrem své stáje Orica, tím určili Belgičana Keukeleira. Ale šlapal v popředí už s původními uprchlíky. Později se k nim dotáhla Boonenova parta a po dalším dělení zůstala v čele pětičlenná skupina. Haymana z ní 18 kilometrů před cílem odpárali, dotáhl se však zpět, a když ho před velodromem atakoval Boonen, byl připraven.

Sám nasadil k dlouhému spurtu. A belgický lišák jej neudolal.

Pak už se v Haymanově obličeji zrcadlil jen výraz úžasu. Já vyhrál! „Tohle je můj nejoblíben­ější závod. O vítězství v Roubaix jsem dávno snil. A teď už nemusím snít,“říkal. Tom Boonen se jeho přičiněním neosamosta­tnil na čele historický­ch tabulek Roubaix. „Ale vzhledem k tomu, co mi říkali doktoři, není špatné stát tu na pódiu,“usoudil.

Fabian Cancellara se s Královnou klasik navždy loučil a druhý pád, tentokrát na velodromu, byl pro Švýcarův černý den symbolický.

Boonen se možná loučil také. „Šance, že se na Roubaix vrátím, jsou padesát na padesát,“vyhlásil. „Dejte mi týden, popřemýšlí­m o tom.“

 ?? Žebních kostek. s trofejí pro vítěze populárníh­o závodu Paříž–Roubaix, která symbolizuj­e dlouhé úseky s povrchem z dla-
FOTO ČTK/ AP ?? Mathew Hayman
Žebních kostek. s trofejí pro vítěze populárníh­o závodu Paříž–Roubaix, která symbolizuj­e dlouhé úseky s povrchem z dla- FOTO ČTK/ AP Mathew Hayman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia