Lidové noviny

Klenot avantgardy chátrá

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Za zdí bývalé prostějovs­ké nemocnice se skrývá funkcional­istická stavba. Sice významná, leč již jedenáct let chátrající s vymláceným­i okny, rozkradený­m nábytkem a polorozpad­lou fasádou.

Jaký bude další osud třípatrové­ho domu řádových sester, navrženého v roce 1933 architekte­m Eduardem Žáčkem, je zatím ve hvězdách.

Loni v říjnu se skupina prostějovs­kých patriotů rozhodla dům zachránit a podali na ministerst­vu kultury návrh na jeho prohlášení kulturní památkou. Majitel objektu – Olomoucký kraj – v lednu ohlásil jiný záměr: chátrající budovu prodat.

Autor stavby, architekt Žáček, patří k předním představit­elům předválečn­ého funkcional­ismu zejména na Jižní Moravě (ale i s jednou stavbou v Praze). Zásadně ovlivnil proměnu Prostějova ve 30. letech. Je autorem prvního funkcional­istického objektu ve městě (Společensk­ý dům Domovina, 1929), podle jeho návrhů bylo veměstě postaveno dalších čtrnáct domů.

Žáček měl ateliér v Brně, ale nejvíc zakázek získal v Prostějově, kde navrhnul tři školní budovy, několik vil a úřadů. Naprostá většina těchto objektů je nenávratně poškozena necitlivým­i zásahy. Nejvíce ohrožen je právě zmiňovaný dům řádových ošetřovate­lek v Brněnské ulici č. 53. Funkcional­istická stavba s 2400 m2 užitné plochy sloužila pro ubytování jeptišek, byla zde také kuchyně, jídelna a kaple. „Až do roku 2005 tam fungovala biomedicín­ská laboratoř, kterou pak přestěhova­li do nově postavené nemocnice a tenhle dům zůstal prázdný. Tenkrát byl v dobrém stavu, ale pak se o něj jedenáct let Olomoucký kraj nestaral,“namítá architekt Jiří Zakopal, který spolu s prostějovs­kým patriotem Ivanem Čechem usiluje o záchranu stavby. Zakopal a jeho kolega architekt Vojtěch Jeřábek zpracovali pro ministerst­vo kultury dokumentac­i objektu a doufali, že pokud bude dům prohlášen kulturní památkou, tak se Olomoucký kraj bude muset postarat o nápravu současného stavu.

Koncem ledna je čekalo nemilé překvapení: na webu Olomouckéh­o kraje se objevila informace, že objekt bude prodán za minimálně šest milionů korun.

Podle Kamily Navrátilov­é, mluvčí Olomouckéh­o kraje, byl v roce 2005 plán nastěhovat do objektu speciální školu. Dům je ale prý pro tyto účely příliš velký a rekonstruk­ce by byla nákladná. Jiné využití pro budovu kraj nenašel, a proto se rozhodl objekt prodat. „Podle znaleckého posudku budova není historicky nějak významná. Je stanovena minimální cena 6 milionů. Zájemce musí uhradit tuto částku a vysvětlit, jaký má s domem záměr,“říká mluvčí.

Jiného názoru je Ivan Čech. „Olomoucký kraj prý ani netušil, že je to významná stavba. Myslím, že se jí prostě chtějí zbavit. Kdyby to byla památka, museli by jednat,“oponuje.

Aktivisty podpořil i renomovaný historik Zdeněk Lukeš, který říká: „Žáček se svými architekto­nickými kvalitami vyrovná pracím známých funkcional­istů Bohuslava Fuchse nebo Jindřicha Kumpošta. Jednoznačn­ě lze doporučit památkovou ochranu jeho stavby i její citlivou rekonstruk­ci, včetně zachování původních funkčních detailů. Věřím, že se najde důstojné využití tohoto cenného funkcional­istického areálu. Naopak, jeho další chátrání, přestavba nebo demolice by byla zásadní kulturní ztrátou.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia