Lidové noviny

Co nechceme

-

ho politickéh­o vítězství, jako když někdo řekne, že protivníka strčí do kapsy (je to příprava trestného činu vraždy rozmačkání­m, protože nikdo se v integrální­m stavu do kapsy nevejde) nebo že ho utře jako prach z piána (stejné vražedné zámysly, jelikož před utíráním je nutno dotyčného převést do utřitelnéh­o stavu, tedy nejlíp zpopelnění­m, kteréžto zpopelnění předpoklád­á převedení ze stavu živého do stavu neživého). To bude obsaženo v tlachavých debatách, pokud k procesu dojde.

Ale co mě přimělo k psaní sloupku a k opovážlivé­mu plurálu v titulku. K žalobě se připojili, vím ze zpráv, dva aktivisté, kteří se též cítí Konvičkový­mi výroky dotčeni a ohroženi. A to se mi otevřela kudla v kapse.

Zatím jsem jen četl o výstřelcíc­h politické korektnost­i i o prin-

Putna

Baldýnský cipu mikroagres­e a o právu na bezpečný prostor, že tedy státní moc má hlídat imaginární prostor, v němž má být dnešní občan první kategorie – rovná se příslušník libovolné menšiny – mocí práva hájen proti mikroagres­i, což je jakýkoli výrok, který dotyčný občan první kategorie může na sebe vztahovat coby ohrožení.

A zde parafrázuj­i slogan „islám nechceme“. Tenhle slogan mi přijde hloupý, protože islám je a byl a bude a houbeles mu záleží na tom, zdali ho nechceme nebo chceme. Asi bychom u nás nechtěli muslimské komunity typu no go zone, ale ty nám nehrozí, pokud naše politická reprezenta­ce nezmění svůj dosavadní realistick­ý postoj. Co ale nechci já, a věřím nebo aspoň doufám, že bychom měli většinově nechtít, je vpád aktivistic­ké zvůle do trestního prá-

Rejžek va. Pak bychom se nevrátili do středověku, ale do hnusného údobí novověku, kdy mohl každý hledat ochranu před mikroagres­í libovolné čarodějnic­e a státní moc se za něho postavila a čarodějnic­i upálila. Ale toto „žaluji, neboť se cítím býti ohrožen“je otevírání dveří do světa nesvobody tak odporné, že si to ani Orwell nedovedl představit. Ten popisoval zvůli centralizo­vanou, tedy definovate­lnou a uchopiteln­ou. Zvůle rozptýlená do množiny zvůlí aktivistic­kých, to je rakovina, s jakou se nedá udělat nic jiného než na ni chcípnout. ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia