Lidové noviny

Pečujete o blízké? Stát vám dá 60 procent platu

Domácí péče je 16krát levnější než ústavní Lidé ošetřující příbuzné dostanou placenou dovolenou

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Léčebna dlouhodobě nemocných, nebo penzion pro seniory? Čím dál více Čechů nevolí ani jedno a chce se o příbuzné postarat doma. Má to ale háček – finanční. Pokud člověk potřebuje celodenní dohled, dostane od státu příspěvek maximálně 12 tisíc korun.

A i když má tato dávka od června vzrůst o desetinu, rodina přichází o celý plat, protože pečující osoba do práce chodit nezvládá.

„Poslední dobou registruje­me opravdu významně vyšší zájem o domácí péči,“potvrzuje Pavel Žďárek z organizace Home Care Services & Supplies, která pomáhá rodinám se zdravotnic­kými úkony v domácím prostředí.

O nemocné členy rodiny se nyní stará asi 250 tisíc obyvatel.

Malá nemocenská

Ministerst­va sociálních věcí a zdravotnic­tví aktuálně připravují několik variant, jak finanční situaci takových rodin vylepšit. Jednou z nich má být ošetřovate­lská dovolená po rakouském vzoru.

„V tuto chvíli připravuje­me legislativ­ní zásady návrhu. Ten počítá s tím, že volno na péči by fungovalo jako dávka nemocenské­ho pojištění,“sdělila včera LN ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Podle tohoto návrhu by pečující dostávali 60 procent denního vyměřovací­ho základu, přičemž zaměstnava­telé by se na této dávce nijak nepodíleli.

Podle původního prohlášení ministryně by ošetřovate­lská dovolená mohla trvat od několika měsíců až po několik let.

Dožíváme v nemoci

Odborníci, kteří se pohybují v sociální oblasti, každopádně vyzývají zákonodárc­e k rychlé akci. Odkazují přitom na statistiky Světové zdravotnic­ké organizace o stárnutí populace. Okolo roku 2030 bude každý čtvrtý obyvatel Česka starší 65 let.

Rostou ovšem i jiná čísla – například počet diabetiků nebo lidí trpících Alzheimero­vou chorobou. A i v případě těchto nemocí by domácí péče podle odhadů vyšla státní pokladnu až 16krát levněji než ta ústavní.

„Pro stát i seniory je výhodný takzvaný enabling model. Jakmile je pacient přeléčený a nepotřebuj­e nutně zůstávat na nemocniční­m lůžku, vrací se do domácího prostředí,“popisuje Žďárek.

Mezi těmi, o které v současnost­i pečuje 250 tisíc Čechů, je zhruba 75 tisíc seniorů. V roce 2030 jich ale podle odhadů bude pomoc potřebovat dvakrát tolik.

Odborníci vidí v domácí péči více výhod než jen finanční úsporu pro stát. Dokáže daleko pružněji reagovat na potřeby nemocných. Dotyčná osoba se cítí mezi svými lépe, je tedy ve větší psychické pohodě. Nemusí například brzy vstávat jako v nemocnici nebo jíst stravu, která jí nechutná. Podle odhadů chce navíc devět z deseti lidí žít a zemřít v domácím prostředí.

V nemocnici nemusela zůstat ani pětaosmdes­átiletá Jaroslava z Ústí nad Labem. Cukrovka ji málem připravila o obě končetiny. Šířil se jí po nich zánět a část tkáně už dokonce napadla gangréna.

Dnes už se seniorka ale dokáže i postavit a amputace jí nehrozí. Každý den za ní domů docházely zdravotní sestry z organizace Home Care Services & Supplies a ošetřovaly ji. Protože službu doporučil ošetřující lékař, plně ji hradí zdravotní pojišťovny.

Přichází i psychická zátěž

Motivů, proč se chtějí více starat o své starší příbuzné, se v praxi podle ředitele organizace Život 90 Jana Lormana ukazuje několik: „Ze solidarity, z lásky. Také proto, že se to tak podle nich má dělat. Důvodem je i sebeobětov­ání.“Jedním dechem ale upozorňuje, že ta poslední motivace může být zhoubná a že ti, kteří se k ošetřování člena rodiny rozhodnou, neřeší jen finanční potíže. „První, co obětují, je volný čas a čas pro sebe. Taková péče má i zdravotní dopady a přináší psychickou zátěž. I když za svým blízkým docházíte třeba na dvě hodiny denně, neznamená to, že na něj nemyslíte celý den. Psychická zátěž je tedy nepřetržit­á,“řekl také.

Když se příbuzní rozhodnou, že budou o svého blízkého pečovat, ve většině případů nemají dostatek informací, co tento krok bude obnášet. Často ani netuší, že mohou využít takzvané odlehčovac­í služby, pokud potřebují s něčím poradit nebo si jít něco zařídit. Lidé mají mylně pocit, že rodina nebude moci ani odjet na dovolenou.

Organizace Život 90 doporučuje, aby se pečující snažili vytěžit co nejvíce informací z úřadů. Takzvaných neformální­ch pečovatelů z řad příbuzných přibývá, podpůrných služeb je ale už nyní nedostatek. Ne všechny jsou zdarma. Dosáhnout na víc z nich má od srpna pomoci i zvýšení příspěvku na péči o desetinu, jak oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia