Lidové noviny

Tajemství smrti Jana Masaryka poodkrývá ukradené razítko

-

PRAHA Němými svědky tajné a velmi neobvyklé přísahy dvou důstojníků českoslove­nské armády byly tehdy pouze fotografie prezidentů Masaryka a Beneše visící na zdi. Zavázali se v ní, že budou opatrovat důležitý důkaz – podpisové razítko Jana Masaryka.

Bylo dopoledne 10. března 1948 a právě se roznesla zpráva, že syn prvního českoslove­nského prezidenta a poválečný ministr zahraničí zemřel po pádu z okna. A ti dva věřili, že razítko poskytuje klíč k objasnění jeho smrti. „Kdo z nás se dožije konce té komunistic­ké krutovlády, musí pravdu o vraždě Jana Masaryka oznámit českoslove­nskému národu,“přísahali.

Razítko s Masarykový­m podpisem používané k signování spisů nalezl v kapse Vojtěcha Kohouta, důvěrníka kolaborují­cího ministra Zdeňka Fierlinger­a, kapitán Stanislav Hovězák. O znepokojiv­ém nálezu pak vyprávěl kapitánovi Josefu Sacherovi. Když se roznesla zpráva, že Jan Masaryk je po smrti, oba důstojníci usoudili, že Kohout musel být v noci v Masarykově bytě. Následoval­a zmíněná přísaha.

Masarykovo razítko, jeden z mála hmotných důkazů teorií o jeho tragickém a podezřelém úmrtí, se sice stalo součástí vyšetřován­í, ale stopa, na kterou poukazoval­o, tak trochu zapadla. Polistopad­ové vyšetřován­í se nezaměřilo na plukovníka Vojtěcha Kohouta a jeho spolupraco­vníky. Kohout zůstal jedním ze širšího okruhu podezřelýc­h, kteří možná měli se smrtí Jana Masaryka něco společného, ale nic víc. To, že podpisové razítko Jan Masaryk míval, potvrdila v roce 1990 jeho neteř Anna.

Román Marka Tomana Chvála oportunism­u, v němž se pátrá po příčině smrti Jana Masaryka, jehož razítko v příběhu sehraje zásadní roli, připravuje nakladatel­ství Torst. red Více čtěte na straně 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia