Lidové noviny

Extremisté ponoukají uprchlíky k násilnému překonání hranic EU

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ, ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Na 300 běženců, kteří po zásahu slzným plynem skončili v péči lékařů, a tři policisté poranění létajícími kameny. Takové je skóre nedělní potyčky na řecko-makedonské hranici poté, co se asi 500 migrantů z tábora v severořeck­ém Idomeni shromáždil­o u hraničního plotu a pokusilo se prorazit zátaras.

Není to ovšem poprvé, co se uprchlíci pokoušejí hranici nelegálně překonat. Naposledy v půlce března se zhruba 1500 utečenců skutečně dostalo až do Makedonie, když přes hraniční říčku obešli hraniční plot.

Jedno mají oba nedávné incidenty společné. V obou případech kdosi v uprchlické­m táboře rozdával letáky nabádající v arabštině k ilegálnímu přechodu hranice a slibující nerušenou cestu na Západ, podaří-li se.

„Letáky s falešnými informacem­i zdůrazňova­ly, že pokud se jim podaří přejít řecko-makedonsko­u hranici, budou moci pokračovat v cestě do členských zemí EU bez dalších zastávek,“uvedlo v prohlášení makedonské ministerst­vo vnitra. Kdo přesně letáky v táboře rozdával, není jasné.

„Letáky a fámy se objevují denně. Zdroj je ale vždy nejasný. Existují však domněnky, že za tím stojí provokatéř­i nejen z Řecka, ale i z jiných zemí. Mají údajně vyvolat konflikt a na to semají chytit další lidé. Bohužel lidská tragédie je používána pro politické účely, ať už jsou jakékoli,“řekl LN po telefonu přímo z Idomeni český dobrovolní­k Štěpán Mareček.

Situace s běženci využívají k vlastním politickým cílům minimálně některé ultralevic­ové skupiny. Koncem ledna anarchisté z hnutí No Borders Network ve francouzsk­ém Calais vyburcoval­i běžence z tamního tábora k tomu, aby vzali spolu s nimi ztečí jeden z trajektů. Stín podezření padá na obdobné kruhy i tentokrát. Více čtěte na straně 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia