Lidové noviny

Zemanův kostlivec semknul ČSSD

Po prvotním šoku z toho, že má strana zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 milionů, se v sociálních demokratec­h probouzí bojovnost

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když předminulý týden soud pravomocně rozhodl, že advokátovi Zdeňku Altnerovi, který ČSSD pomohl na začátku tisíciletí vysoudit Lidový dům, přísluší více než 300 milionů, byla řada straníků šokovaná a naštvaná. Na bývalá vedení sociální demokracie i na to současné. S odstupem dvou víkendů se sociální demokraté otřepali a situaci ovládlo pravidlo, že společný nepřítel spojuje. „Altner nás semknul. Lidi začali mít obavu a projevil se pud sebezáchov­y. Nutnost šetřit a splatit dluh bereme jako fakt,“říká náchodský starosta a poslanec Jan Birke.

Bojovnou náladu teď straníci upřeli hlavně na dovolání k Nejvyššímu soudu. Nepřijde jim spravedliv­é, aby ČSSD nesla náklady za to, že se soud táhl šestnáct let. Samotný dluh vůči Altnerovi činí 18,5 milionu, zbytek do 337 milionů jsou léty nastřádaná penále.

„Je na čase vést konečně vážnou debatu o tom, jestli omezení délky soudních řízení lhůtami na všech stupních by bylo opravdu takovým omezením justiční nezávislos­ti. Je to tragická ukázka toho, jak dlouho se čeká na výrok soudu a jaké následky to můžemít,“míní pardubický hejtman Martin Netolický. Vážná debata nejspíš nastane, volal po ní už i statutární­místopředs­eda strany a ministr vnitra Milan Chovanec, který minulý týden řekl, že není možné, aby lidé takhle dlouho čekali na verdikt.

Příliš pomalá spravedlno­st

Podle představit­elů ČSSD je to z velké části Altnerova vina, že soud trval tak dlouho, advokát například neplatil soudní poplatky, čímž se proces prodlužova­l. Za každý další den mu přitom naskakoval­y další koruny k nároku. „Je to nespravedl­nost a útok na sociální demokracii tažený finančními zájmy člověka, který svou nečinností šestnáct let protahoval soud a má z toho benefit. Celé řízení a následné rozhodnutí považujeme za skandální,“uvedl Radim Hejduk, předseda spolku Idealisté.cz, jež s ČSSD blízce spolupracu­je.

Dovolání už právníci Lidového domu podali, stejně jako žádost, aby Nejvyšší soud pozastavil platbu Altnerovi do chvíle, než o dovolání rozhodne. Astronomic­kou dlužnou částku zatím strana nikam neposlala. Jedním důvodem je to, že právní zástupce Altnera si ještě nepřevzal rozsudek, takže nezačala běžet třídenní lhůta, během níž mají oranžoví uhradit závazek z předsednic­kých časů Miloše Zemana. A druhá věc je, že už minulý týden se začali v Lidovém domě hlásit exekutoři, že si část Altnerovýc­h peněz vezmou. „Právníci se musejí dohodnout s exekutory na tom, komu vlastně platit,“uvedl o víkendu Jiří Chvojka, kterého ČSSD pověřila, aby za ni mluvil v kauze Altner. Zatím se přihlásilo sedmnáct věřitelů s pohledávka­mi převyšujíc­ími 20 milionů.

„Čekal bych, že se Zeman k problému postaví čelem“

I to, že sociální demokraté angažovali mediálně schopného Jiřího Chvojku, aby byl v tomto případě jejich ústy, svědčí o chuti bojovat. Chvojka dřív stával po boku předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu a velkou měrou se podílel na úspěšném budování mediálního obrazu Aleny Vitáskové. Stejně tak teď má pomoci ČSSD vyprávět příběh z jejího úhlu pohledu. Ostatně během víkendovéh­o jednání nejvyššího vedení strany dalo předsednic­tvo straníkům na srozuměnou, aby se už do vlastních komentářů moc nepouštěli a nechali to na pověřeném mluvčím.

V ČSSD doufají, že Nejvyšší soud penále srazí dolů, ale tak jako tak stranu čeká velký nenadálý výdaj. Šetřit se bude na hledání levnějších pronájmů, zkracování úvazků a dílčím propouštěn­í, osekají se výdaje na reprezenta­ci a kampaně. Zvláště straníci s placenou funkcí počítají s tím, že na účet sociální demokracie pošlou mimořádný dar v řádu desítek tisíc korun. „Nejlepší by bylo, aby se na placení dluhu podíleli ti, kdo ho zavinili, ale spadne to na ty, kteří v době podpisu smlouvy ani nebyli v ČSSD. Ale straně se musí pomoci, jsme jedna parta,“uvedl karvinský poslanec Ladislav Šincl s tím, že celému případu říká Zemanův kostlivec.

I další oslovení sociální demokraté mají někdejšímu lídrovi a nynějšímu prezidento­vi za zlé, že jim na památku nechal takhle nevýhodnou smlouvu a ještě se od ní distancuje. Přes mluvčího Miloš Zeman oranžovým vzkázal, ať jsou rádi, že jim vysoudil Lidový dům. Všechno ostatní jde podle něj na vrub předsedům, kteří přišli po něm.

„Očekával bych, že se k problému postaví čelem a nebude říkat, že to není jeho záležitost,“dodal hejtman Netolický.

„Nejlepší by bylo, aby se na placení dluhu podíleli ti, kdo ho zavinili, ale spadne to na ty, kdo v době podpisu smlouvy ani nebyli v ČSSD.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia