Lidové noviny

Na zdanění restitucí se vláda nedohodla, pro byl jen Babiš

-

PRAHA Koaliční ministři se včera neshodli na jednotném postoji k návrhu komunistů, který se týká možného zdanění náhrad vyplácenýc­h v rámci církevních restitucí. Vláda nepřijala žádné stanovisko. Návrh KSČM jako jediný podpořil ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš. Lidovci to považují za populistic­ké. Koalice bude o věci ještě jednat.

„Fakticky je to tak, že komunisté se nás po dvou letech vlády ptají, jestli ještě existuje vládní koalice,“poznamenal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k opozičnímu návrhu, který podle něj obsahuje řadu nedostatků. Ministersk­ý předseda připomněl koaliční smlouvu, která stanoví, že se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženský­ch společnost­í měnit. ČSSD a ANO se s nimi snažily v minulosti změny vyjednat, ale nepodařilo se jim to. Včerejšího hlasování se proto právě z důvodu respektová­ní koaliční dohody sociálněde­mokratičtí členové vlády zdrželi.

Pro návrh komunistů naopak hlasoval Babiš, podle něhož jsou církevní restituce přehnaně vysoké. „Jsou předražené o 54 miliard korun,“řekl Babiš serveru iDNES.

Stát by ušetřil 11,5 miliardy

Ministr zemědělstv­í a první místopředs­eda lidovců Marian Jurečka jeho postoj považuje za účelový a populistic­ký. Ocenil naopak postoj sociální demokracie. „Pokud tady má platit slovo chlapa a podaná ruka, bude tato koalice trvat; pokud ne, je to samozřejmě vážný otazník, jestli by za dané situace tahle koalice mohla pokračovat dál,“řekl Jurečka.

Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí. Podle KSČM by stát mohl zdaněním ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy. Pražský arcibiskup Dominik Duka už dříve řekl, že pokud by parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Podle vládních legislativ­ců návrh představuj­e významné riziko nepřípustn­é retroaktiv­ity. Jako příklad uvedli podobný postup týkající se dodatečně zdaněné státní podpory stavebního spoření, což Ústavní soud zamítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia