Lidové noviny

Paukner má zájem o OKD. Ale bez dluhů

-

PRAHA Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner spolu s podnikatel­i Petrem Otavou aMartinem Ulčákem nabízí státu, že budou provozovat černouheln­ou firmu OKD. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí a zbaví se tak nevýhodnýc­h závazků.

„Jsme připraveni pomoci státu s provozem OKD tak, aby byly co nejefektiv­nější,“řekl včera Paukner v rozhovoru pro ČTK. „Domníváme se, že provozně mohouOKD fungovat ještě minimálně pět let, pokud nebudou mít takzvané dluhy minulosti,“dodal.

„NWR doly vysává“

Mateřská společnost New World Resources (NWR) podle něj nyní OKD „vysává“na půjčkách, za které si na úrokových sazbách inkasuje šest až sedm procent. Jde v dnešní době o naprosto netržní úrokové sazby, podotkl. Právě závazky a nevýhodné smlouvy třeba na nákup či servis důlních zařízení nebo elektřinu a plyn jsou podle něj důvodem, proč podnikatel­é nechtějí do OKD investovat už nyní.

„Pan Paukner a další projevili zájem o jednání. Povedeme je později tento týden nebo začátkem příštího týdne,“potvrdil včera na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj si ale zástupci státu musí nejdříve vyjasnit, zda je možná dohoda se současnými vlastníky. Novým vlastníkem NWR je od února skupina Ad Hoc Group (AHG).

Ať pomůže stát

AHG tvrdí, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychlej­i, hrozí neřízená insolvence firmy. Je podle ní potřeba nalézt peníze na financován­í OKD do konce dubna. Dnes proto mají pokračovat jednání AHG se zástupci vlády.

Aby se na záchraně OKD podílel stát, navrhla skupina minulý čtvrtek. Návrh podle mluvčího AHG Romana Paříka ušetří minimálně polovinu ze 33 miliard korun, které by prý stála neřízená insolvence OKD. Součástí dohody by mělo být uzavření dolu Paskov. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že mezi varianty řešení situace OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnost­i NWR státem nebo i společná firma či jiná participac­e mezi oběma stranami. Za nejlepší variantu označil „funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD“.

NWRloni meziročně prohloubil­a ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů korun o rok dřív. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia