Lidové noviny

Obrna Brna. Vedení města je v chaosu

- BRNO ELIŠKA NOVÁ

Koaliční krize vyvrcholil­a i v druhém největším českém městě. Brno se vydalo na podobnou cestu jako Praha.

Koalice je a není. Tak by se dala po včerejšku zhodnotit situace v moravské metropoli. V krizi jsou koaliční ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených zhruba půl roku. Rozčísnout se ji rozhodli v neděli pozdě večer lidovci, kteří podepsali dohodu o společném postupu s opoziční sociální demokracií.

Přesto zatím lidovci nechystají definitivn­í odchod, který by jejich ohlášení stvrdil. Na dnešním jednání zastupitel­stva totiž nehodlají ani rezignovat, ani navrhovat odvolání. „Je potřeba, aby se na zastupitel­stvu projednaly body z běžné agendy. Dokud nebude nová koalice, setrváme ve svých funkcích,“řekla náměstkyně brněnského primátora z KDU-ČSL Klára Liptáková.

Jenže pro ANO i Žít Brno je to postup poněkud matoucí. ANO trvá na tom, že konec koalice jim nikdo neoznámil oficiálně, a tudíž koalice pokračuje. „Pokud bude pokračovat rada ve stejném složení, těžko pak mluvit o konci koalice,“přidává se také náměstek primátora Matěj Holan z hnutí Žít Brno.

Znovu s nepřítelem

Lidovci navíc paradoxně chtějí oslovit k dalšímu jednání právě ANO, se kterým mělo největší spory. KDU-ČSL odůvodnila konec koalice tím, že ANO s Žít Brno oslovily ČSSD jako první a za jejími zády. „Reagovali jsme na vzniklou situaci, sami jsme ji nezavinili. Jsme připraveni teď jednat se všemi demokratic­kými stranami, nezahrnuji do toho komunisty,“řekl LN předseda okresního brněnského výboru KDU-ČSL Jiří Mihola. Společně s ČSSD mají lidovci v zastupitel­stvu jen 18 z potřebných 28 hlasů. ANO by do svazku přineslo dalších 12, ovšem není jasné, zda na to vůbec přistoupí. „Když vezmu v úvahu, jakým způsobem celá koalice vznikala, jak fungovala a jak skončila, nedovedu si představit, že bychom řekli v pořádku, zítra naskakujem­e do nové koalice,“prohlásil primátor z ANO Petr Vokřál. Situace se tak náramně začíná podobat dění v Praze. I tady se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (složená ze SZ, KDU-ČSL a Starostů) rozpadla, aniž by se strany dohodly na nějaké nové. Paralýza trvá už od října a po půl roce vyjednáván­í napříč politickým spektrem se teď strany snaží vrátit k původní sestavě. Lidovci věří, že se Brno stejnou cestou nevydá. I tak si ale nikdo není dalším vývojem jistý. „ANO už předtím ČSSD oslovilo, jednali s nimi, takže podle mě existuje varianta, že vznikne koalice na vládním půdorysu,“myslí si Mihola. Usmíření se stávajícím­i partnery se podle něj konat nebude. „Naše dohoda se sociální demokracií říká, že se bude muset najít nový funkční půdorys.“

Skočili jim na špek

Strana zelených si naopak myslí, že lidovci se chovají naivně a že celá akce je pokus ČSSD koalici rozhádat a destabiliz­ovat. Aby nahnali body do blížících se krajských voleb, kde bude ANO jejich největším rivalem. „Naši koaliční partneři to bohužel nepochopil­i,“vyjádřil se další náměstek – tentokrát za zelené – Martin Ander.

Ani Vokřál si nemohl nevšimnout výpadů jihomoravs­kého hejtmana a sociálního demokrata Michala Haška vůči ANO, který podle některých spekulací své kolegy z ČSSD od spolupráce s hnutímAndr­eje Babiše odrazoval. Podle Vokřála by se ale případný taktický manévr sociálních demokratů mohl obrátit proti nim. „Záleží na tom, jak to dopadne. Pokud vznikne bizarní koalice, u které ani nebudeme, je otázka, komu to uškodí,“míní Vokřál.

A sám Michal Hašek tvrdí, že s vládním půdorysem žádný problém nemá. „Nevymezuji se proti nikomu, jenom proti neschopnos­ti efektivně a stabilně řídit město Brno. Je věcí a odpovědnos­tí brněnské ČSSD, jaký další postup zvolí,“napsal LN.

Spory v koalici začaly především kvůli odpolitizo­vání městských firem. Mimochodem stejné téma trápilo koalici před jejím rozkolem i v Praze. Podle ANO a Žít Brno tento programový bod dlouhodobě blokovali právě lidovci. Holan dodává, že otočili ve chvíli, kdy s ANO zjišťovali u ČSSD, jak by se k němu postavili oni.

 ?? Že jejich koaliční partneři jednali s opozicí, tak s ní začali jednat sami. Na snímku je lidovecká náměstkyně primátora Klára Liptáková a hejtmanův náměstek a předseda jihomoravs­kých lidovců Roman Celý. FOTO ČTK ?? Brněnské lidovce rozlítilo,
Že jejich koaliční partneři jednali s opozicí, tak s ní začali jednat sami. Na snímku je lidovecká náměstkyně primátora Klára Liptáková a hejtmanův náměstek a předseda jihomoravs­kých lidovců Roman Celý. FOTO ČTK Brněnské lidovce rozlítilo,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia