Lidové noviny

Běžence v Idomeni burcují provokatéř­i

Co se včera dělo okolo uprchlíků

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Nejméně dvakrát za poslední měsíc kdosi rozdal uprchlíkům v táboře Idomeni na severu Řecka letáky v arabštině, jež je burcují k ilegálnímu přechodu hranice do Makedonie.

ATÉNY/PRAHA Rozdávají vodu a jídlo, ošacení, další poskytují základní zdravotní ošetření. Nekádrují, kdo a proč přichází. Jejich cílem je zajistit všem lidem důstojné podmínky bez rozdílu. Tisíce dobrovolní­ků a aktivistů se od loňska, kdy Evropu naplno zasáhla migrační krize, vystřídaly v uprchlický­ch táborech. Situace ale využívají k vlastním politickým cílům i jiné skupiny.

Naposledy v sobotu kdosi v severořeck­ém táboře Idomeni, kde se v tristních podmínkách nahromadil­o až dvanáct tisíc běženců, rozdal letáky, které uprchlíky v arabštině burcovaly k ilegálnímu přechodu do Makedonie.

Jako autora podepsali německého exministra

Asi pět set migrantů výzvu vyslyšelo a podle instrukcí se v neděli ráno shromáždil­o u plotu na řecko-makedonské hranici. Řecký deník Kathimerin­i uvedl, že záhy došlo mezi běženci a makedonsko­u policií k potyčkám, když se pětice vyslaných zástupců uprchlíků dočkala negativní odpovědi na to, zdali se pro ně má hranice otevřít. Celkem pak v péči lékařů skončily asi tři stovky utečenců, zejména poté, co se nadýchaly slzného plynu. Podle Skopje byli zraněni tři policisté.

Kdo rozdával natištěné letáky s pokyny k hromadnému pokusu o přechod hranice, není jasné. Už před měsícem se však objevily v Idomeni podobné tiskoviny. Hranici se tehdy pokusil přejít dav čítající asi 1500 lidí. K asi dvěma stovkám běženců se začali spontánně přidávat další.

Jako autor bylo tehdy pod letáky podepsáno „Komando Norberta Blüma“. Někdejší dlouholetý německý ministr práce a sociálních věcí skutečně jen pár dní předtím tábor navštívil, a dokonce v něm i nocoval. Od této akce se ale důrazně distancova­l.

Letáky rozdané v půlce března obsahovaly podrobný návod v arabštině, včetně mapy, jak obejít hraniční plot a vstoupit do Makedonie přes říčku Suva. Mylně také uváděly, že ti, kdo zůstanou, budou deportován­i do Turecka.

Řecko sice skutečně začalo vracet běžence zpět do Turecka, ale jen ty, kteří připluli až poté, co nabyla platnosti nedávná dohoda mezi Bruselem a Ankarou. Uprchlíků v Idomeni se tak netýká. Vláda v Aténách se je však snaží přesunout do oficiálníc­h zařízení.

Výjimečně jednohlasn­ě Řekové iMakedonci mluví o provokatér­ech, kteří se podle všeho pohybují na místě.

„Neznámí lidé, možná skupiny, kteří se označují jako dobrovolní­ci, vydali letáky nabádající migranty, aby překonali hranici tak, že obejdou plot, a varovali, že pokud migranti vymění přeplněný tábor v Idomeni za příbytky v severním Řecku, budou tam uvězněni. Toto je kriminální chování vůči lidem, kteří čelí obrovskému utrpení. Tohle musí přestat,“nechal se tehdy slyšet řecký premiér Alexis Tsipras.

S podobnými akcemi se nicméně už setkala také francouzsk­á policie. Koncem ledna, ještě než úřady nechaly zlikvidova­t nechvalně proslulý tábor v Calais, vyburcoval­i stoupenci ultralevic­ového hnutí No Borders Network tamní běžence a spolu s nimi vtrhli na jeden z trajektů. Devět anarchistů pak skončilo v poutech.

Stín podezření kolem akce v Idomeni padá na obdobně laděné kruhy. Důkazy však chybí. Policie zatím nikoho v souvislost­i s šířením letáků neobvinila.

Samy neziskové organizace důrazně odmítají, že by jakkoliv nabádaly běžence k nelegálním přechodům. Aktivistům za to kromě zadržení a pokuty hrozí také obvinění z pašování lidí. V lednu za ně řecké úřadu zatkly na ostrově Lesbos pět španělskýc­h a dánských aktivistů a obvinily je.

Také při březnovém přechodu říčky zadržela makedonská policie asi sedmdesát aktivistů a novinářů za ilegální přechod hranice. Snímky zmísta nicméně dokládají, že někteří aktivně běžencům přímo ve vodě pomáhali v reflexních vestách s přechodem po nataženém laně. Po zaplacení pokuty 250 eur byli ale propuštěni. Všechnymig­ranty policie zadržela a vrátila poté zpět do Řecka.

Narůstajíc­í frustrace a hněv migrantů, kteří v Řecku čekají v provizorní­ch uprchlický­ch táborech na jakoukoli možnost vycestovat dál do Evropy, může vést k jejich radikaliza­ci a k tomu, že se stanou snadnou kořistí náborů islamistů. V řecké televizi Skai před tím včera varoval náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas. „To, co vidíme dnes, jsou zítřejší džihádisté,“řekl náměstek Toskas.

 ?? Přibližně pět set běženců se o víkendu pokusilo zdolat plot na hranici mezi Řeckem a Makedonií. Nabádaly je letáky.
FOTO REUTERS ?? Pokus o zdolání hranice.
Přibližně pět set běženců se o víkendu pokusilo zdolat plot na hranici mezi Řeckem a Makedonií. Nabádaly je letáky. FOTO REUTERS Pokus o zdolání hranice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia