Lidové noviny

Favoritka v boji proti stínu otce

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

LIMA/PRAHA Prezidents­ký palác v Limě zná dobře. Keiko Fujimoriov­á v něm během poslední dekády uplynulého století strávila hodně času. Od roku 1994 dokonce jako první dáma Peru. To když se tehdejší vůdce země Alberto Fujimori rozvedl a dceru požádal, aby ho doprovázel­a při slavnostní­ch aktech a ceremoniíc­h.

Zrovna na svého otce však nyní čtyřicetil­etá Fujimoriov­á raději příliš nevzpomíná. Ostatně veřejně se od jeho působení v čele země distancova­la. Držitelka titulu MBA z Kolumbijsk­é univerzity totiž v neděli postoupila do druhého kola prezidents­kých voleb a chtěla by vyhrát i to druhé.

Pokrevní spřízněnos­t s autoritáře­m, jenž si od roku 2009 odpykává 25letý trest za korupci a porušování lidských práv, by jí cestu do nejvyššího úřadu mohla zhatit. Na druhou stranu je to jistě právě původ šéfky středoprav­icové strany Fuerza Popular, který jí v neděli pomohl. A také zklamání ze zpomalení ekonomiky třicetimil­ionové země, velmoci v produkci mědi. Mnozí doufají, že ekonomka, jež fandí volnému trhu, tento trend zvrátí... jako kdysi její otec.

Fujimorův odkaz je v Peru stále živý. A sporný. Zatímco jedni ho považují za hrdinu, který ukončil vleklou ekonomicko­u krizi, miliony lidí vytáhl z chudoby a potlačil násilnou levicovou guerillu Světlá stezka, pro druhé je autoritáře­m bez skrupulí. Prezidente­m, který neváhal povraždit tisíce lidí a schvaloval diskriminu­jící programy, třeba sterilizac­i žen z chudých, hlavně kečuánskýc­h oblastí (v rámci boje proti chudobě).

„Peru bylo v roce 1990 padlá země. HDP klesalo každoročně od roku 1968, země vykazovala 60procentn­í chudobu, nyní je 24procentn­í,“popsal listu El País peruánský ekonom Juan Mendoza. „Navíc tady působila Světlá stezka. Od nástupu Fujimoriho země ekonomicky stabilně roste. Úspěch tzv. fujimorism­u se tak vysvětluje tím, že lidé si pamatují zlepšení situace,“dodal ekonom.

I proto převážnou část elektorátu Keiko Fujimoriov­é tvoří lidé z nejchudšíc­h oblastí, které Fujimori často navštěvova­l. Mimochodem i jeho dcera, která před pěti lety pohořela v prezidents­kém souboji s levicovým lídrem Ollantou Humalou, v uplynulých letech procestova­la většinu i těch nejodlehle­jších koutů země.

Fujimoriov­á vs. Kuczynski?

Přesto to pravicové političce, jež slibuje přísné dodržování demokratic­kých zákonů, nemusí být nic platné. V neděli jí dalo hlas okolo 39 procent lidí. Nejméně polovina národa je proti ní, míní odborníci. Povede politiku svého otce, soudí. Už proto, že kolem sebe má lidi z jeho éry. Druhé kolo 5. června tak slibuje drama.

Až do uzávěrky vydání nebylo úplně jasné, kdo postoupil do závěrečnéh­o klání. Pravděpodo­bně to byl 71letý matador peruánské politické scény a někdejší ministr hornictví a později i ekonomiky Pablo Pedro Kuczynski. Jak napovídá jeho příjmení, i jeho předkové přišli do Peru z jiného kontinentu. Kuczynskéh­o otec byl německý lékař, syn polských Židů, specialist­a na tropické choroby. Politikova matka, učitelka hry na klavír, pocházela z francouzsk­o-švýcarské rodiny.

Finanční trhy by ho rády viděly v úřadu. Liberál Kuczynski působil jako ekonom Světové banky a má dobré vazby na USA. Ostatně řadu let na severu žil. Naopak poslední z favoritů – levicová politička Verónika Mendozová – peruánské ekonomy spíše straší. Na rozdíl od mladých voličů. Pětatřicet­iletá kandidátka strany Frente Amplio volá po „novém Peru“. Slibuje omezit těžební průmysl, zvýšit minimálním­zdu a zaměřit se na zkorumpova­né univerzitn­í školství.

 ?? Peruánská prezidents­ká kandidátka Keiko Fujimoriov­á zdraví své příznivce po prvním kole voleb. ČTK/ AP ?? Zvítězíme.
Peruánská prezidents­ká kandidátka Keiko Fujimoriov­á zdraví své příznivce po prvním kole voleb. ČTK/ AP Zvítězíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia