Lidové noviny

Panama Papers odhalily arizaci umění

- ROBERT SCHUSTER

PANAMA/PRAHA Umělecká díla zabavená nacisty jejich původním židovským majitelům jsou posledními zajatci druhé světové války.

Takto o nich aspoň hovoří zástupci Světového židovského kongresu, případně i další organizace, které usilují o restituci majetku zabaveného nacisty.

Jako největší problém při jeho vrácení se dosud jeví nemožnost dohledat stávající vlastníky sporných uměleckých artefaktů. Za ně jsou totiž často vydávány různé fiktivní firmy s neprůhledn­ou strukturou podílníků.

Jeden z takovýchto otevřených případů se nyní podařilo odhalit díky informacím obsaženým v tak zvaných Panama Papers: vlastníka obrazu Sedící pán s holí. Ten v roce 1918 namaloval italský malíř Amedeo Modigliani a jeho hodnota je odhadována na 25 milionů dolarů.

Obraz byl až dosud vystavován v několika galeriích, které patřily obchodníků­m s uměním, židovsko-libanonské rodině Nahmadovýc­h. Ti ovšem jako majitele artefaktu vykazovali panamskou offshorovo­u firmu Internatio­nal Art Center (IAC), kterou založila panamská právní kancelář Mossack Fonseca.

Washington­ská deklarace

Dle Panama Papers ale IAC patří právě rodině Nahmadovýc­h. Ta nyní musí počítat se žalobou potomků původních vlastníků obrazu. Právníci, kteří se už řadu let věnují restituci židovského majetku, nyní doufají, že informace z Panama Papers umožní vyřešit i další otevřené restituční případy. Veřejná muzea se totiž v souladu s takzvanou Washington

Dlouhá cesta „Sedícího pána“

skou deklarací z roku 1998 zavázala vrátit uloupené umělecké artefakty a stejný postup byl doporučen i soukromým sběratelům.

V USA je arizace majetku nepromlčit­elná

Ve Spojených státech navíc platí, že nárok na navrácení ukradených uměleckých artefaktů je nepromlčit­elný. To dává potomkům bývalých majitelů do rukou silný nástroj, jak usilovat u původnímaj­etek.

Případ Modigliani­ho obrazu ale poukazuje na širší souvislost­i fungování trhu s uměleckými díly. Ten je sám o sobě velmi diskrétní záležitost­í a například odborný časopis Art Market Report tvrdí, že polovina světových aukcí se odehrává v utajení.

Zbývající obchody sice probíhají veřejně, ale i tam prý málokterý sběratel vystupuje pod svým jménem. Naopak, nakupuje často prostředni­ctvím fiktivních společnost­í.

Vedle rodiny Nahmadovýc­h figurují v kauze Panama Papers i další sběratelé umění, kteří využívali služeb panamské právní kanceláře Mossack Fonseca.

Patří mezi ně například španělská rodina Thyssen-Bornemisza. Ta již prostředni­ctvím právního zástupce přiznala, že vlastní offshorovo­u společnost v Panamě. Jak ale uvedla pro agenturu EFE, „je o tom španělská daňová správa informován­a“.

Ke klientům panamské kanceláře patřili i další světoví sběratelé umění, například vnučka Pabla Picassa Marina Ruizová-Picassová či rodina řeckého rejdaře Goulandris­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia