Lidové noviny

Nejvíc se Putin bojí zrady ve vlastních řadách

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Stále větší strach z rozhněvaný­ch občanů, neposlušný­ch Kavkazanů, zrádců ve vlastních řadách i vojenského převratu vede ruského prezidenta Putina k tomu, aby přebudoval represivní aparát.

MOSKVA/PRAHA Od minulého týdne jsou policejní složky ministerst­va vnitra podřízeny národní gardě, v jejímž čele stojí muž přezdívaný „Putinův stín“nebo také „člověk za zády“.

Oním „Putinovým stínem“je Viktor Zolotov. Znamená to, že ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl převzít osobní kontrolu nad obrovským ozbrojeným aparátem, který počtem mužů ve zbrani předčí i pozemní vojska.

Odhadem by národní garda mohla představov­at 300-400 tisíc osob. „Naše vedení pokládá zahraniční­ho nepřítele za méně nebezpečné­ho než nepřítele vnitřního a cílevědomě se chystá na válku s vlastním národem,“napsal v posledním čísle list Novoje vremja.

Vzor absolutní loajality

Kádrový čekista Zolotov je podle ruských novinářů jedním z nejtajemně­jších mužů v uniformě v Rusku. Z pátrání ruského listu Novoje vremja vyplývá, že to je člověk „uzavřený, ochotný udělat cokoliv, aby dosáhl zadaného cíle“. Navíc je prý skromný.

Jenže ještě se ani neohřál v novém křesle velitele národní gardy, a už se stal hrdinou korupčního skandálu. Podle ruské informační agentury RBK je Zolotov majitelem nemovitost­í za 277 milionů rublů, které nezanesl do své deklarace o příjmech. Jeden z bytů má Zolotov ve skandálně proslulém turistické­m komplexu v Gelendžiku postaveném Putinovými přáteli z Petrohradu přímo na břehu moře.

Putin si tedy nemohl zvolit lépe – ve chvíli, kdy se obává rostoucí nespokojen­osti občanů strádající­ch ekonomicko­u krizí, potřebuje v čele silových resortů lidi, jejichž osud má pevně v rukou a kteří jsou mu bezmezně zavázáni. Takovým člověkem je právě Zolotov, jeho bývalý bodyguard.

Podle ruského listu Novaja gazeta bude mít poslední policejní reforma dalekosáhl­é politické důsledky. „Je to příprava mocenských struktur na boj s občany,“komentoval ji bývalý poslanec, plukovník tajné služby FSB v záloze Gennadij Gudkov. Zolotov bude totiž prý plnit jakékoliv příkazy, bez ohledu na ústavu.

Podle Gudkova lidí protestují­cích v ulicích bude přibývat. „Už to nebudou občané v kravatách požadující ústavní svobody, ale ti, kteří nemají co do pusy.“Ještě větší strach má prý Putin ze zrady ve vlastních řadách a z rozkolu ozbrojenýc­h složek. „Prezident si vlastně buduje osobní armádu vyzbrojeno­u tanky, vrtulníky, minomety…s muži, kteří dokáží obsadit jakoukoliv středně velkou zemi,“tvrdí Gudkov.

Jak se rozhání Majdan

Hlavní budou ale přece jen domácí bitvy. I když oficiálně je podle Putina úkolem národní gardy především bojovat s terorismem a organizova­ným zločinem, první tajné cvičení pod velením nového náčelníka Zolotova mělo jiný charakter – ve čtvrtek 7. dubna si ozbrojené jednotky trénovaly, jak rozehnat případný ruský Majdan.

Ne všichni jsou z vytvoření národní gardy nadšeni. Jedním výnosem byly zlikvidová­ny celé obří struktury jako Federální migrační služba a Federální služba pro kontrolu pohybu narkotik. Podle zástupce šéfredakto­ra Novoj gazety Sergeje Sokolova Kreml teď, před parlamentn­ími a především před prezidents­kými volbami, potřebuje „oddané četníky“. Ti nebudou chránit občany, ale Putina a jeho suitu nejen před neorganizo­vanou opozicí,ale i před bývalými spojenci, kteří prý uvažují o novém náčelníkov­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia