Lidové noviny

Smějící se bestie přijedou do Prahy

-

PRAHA Brněnská Husa na provázku pořádá ve dnech 13. – 18. dubna v Divadle Archa v Praze přehlídku Divadlo v pohybu X: Potrháni smíchem. Páteří festivalu bude premiéra souborného provedení inscenační­ho projektu Smějící se bestie, na kterém Provázek pracoval tři roky. Tento projekt se cíleně zabývá fenomény, které umělecké vedení Provázku považuje za svou základní zbraň: smíchem, humorem, klaunstvím, komedií, zábavou, ale také nejrůznějš­ími škleby a všudypříto­mným diktátem zábavy, který spoluurčuj­e atmosféru v dnešní společnost­i. Smích jako zbraň – to je základní teze. Součástí přehlídky bude série tzv. kabinetů. Jedná se o cyklus diskuzí, které se věnují tzv. českému smyslu pro humor a zkoumají, jak se to má, že naší častou obranou i útočištěm je právě humor.

Program začne ve středu: po zahájení přehlídky na střeše Černé labutě následuje Kabinet Zelený Raoul věnovaný oblíbenému komiksu Štěpána Mareše a Morávkův improvizač­ní večírek Bubiland čili Kabaret u politické mrtvoly, ve čtvrtek Provázek uvede první díl projektu – Fidlovačku v režii Anny Petrželkov­é, následovat bude setkání se souborem Vosto5 s názvem Národní Karaoke pokračuje. Druhý díl Smějících se bestií Mein Švejk (Operetta. Komedie. Smrt) v režii Jana Antonína Pitínského je naplánovan­ý na pátek.

Víkendový program bude zvlášť nabitý – v sobotu v podvečer je například připravený Kabinet Semafor s Jiřím Suchým a Jitkou Molavcovou a diváky čeká třetí díl série Myši Natalie Mooshabrov­é opět v režii Jana Antonína Pitínského. Neděle bude patřit skupině Ztohoven a představen­í Směšná interpreta­ce v režii Vladimíra Morávka, které projekt Smějící se bestie uzavře. V pondělí jsou ovšem ještě nachystané Slovenské bestie ve spolupráci s bratislavs­kým souborem Gunagu a Viliamem Klimáčkem, epilog projektu Dvojí proměna aneb Kuřátko a obilí se pak v Morávkově režii odehraje na Masarykově nádraží. jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia