Lidové noviny

Panama Papers jako příležitos­t

Je čas něco udělat se zakrýváním vlastnictv­í a neférovými daňovými praktikami

-

Jsou nové úniky dat z daňových rájů převratná bouře, nebo plácnutí do vody? Obě nálepky se už v médiích objevily, přestože na zhodnocení 2,7 terabytu dat je zřejmě brzy. Poučení z předchozíc­h podobných „leaks“– Swiss Leaks nebo Lux Leaks – je takové, že díky masivním únikům citlivých informací se přeci jen dávají do pohybu ledy. Ale velmi pomalu a nikoliv samospádem.

Nevíme, co nevíme

Panamská aféra znovu připomíná, jak málo toho o obchodních vztazích opravdu víme. A co si ani neuvědomuj­eme, že nevíme. V přeinformo­vané době rychlého zpravodajs­tví žijeme v iluzi, že svět je transparen­tní, přitom klíčové informace je stále snadné schovat. Utajení je výsada korporací, byznysmenů a jejich politickýc­h partnerů, kteří si ho mohou dovolit.

Ani samotné vlády nemají přehled o tom, co se díky daňovým rájům zakrývá. Třeba kolik zisku a tedy potenciáln­ích daní se do nich přesouvá. Podle studie Evropského parlamentu může EU přicházet ročně o 50 až 190 miliard eur na daních. Pro velikost české ekonomiky to může být 20 až 57 miliard korun ročně. Ale také nemusí. Bylo by proto dobré, aby se i česká vláda v návaznosti na Panama Papers touto oblastí začala více zabývat a třeba představil­a i přesnější odhad pro Českou republiku.

Důležitou neznámou jsou v ČR koneční majitelé firem, které se uchází o dotace nebo veřejné zakázky. Připomeňme, že nejznámějš­í firmy s anonymními vlastníky se objevily nejen v kauzách Opencard, u stavební firmy bývalého ministra Řebíčka, u pražského dopravního podniku, ale i při nákupu zdravotníc­h přístrojů nebo v dotacích na farmu Čapí hnízdo.

Nedávno přijatý nový zákon o veřejných zakázkách sice vyžaduje rozkrytí vlastnické struktury uchazečů, ale nedává zadavatelů­m nástroje, kterými by tyto spletence vlastníků mohli ověřit. Ministerst­va netuší, jak revoluční novinka bude probíhat. Může to dopadnout podobně neslavně jako nařízení zjišťovat konečné příjemce dotací.

Návrh na registr koncových vlastníků, který by toto umožnil, vláda poslala do sněmovny letos v březnu. Pokud ho poslanci schválí, začne fungovat až od roku 2018. Zatím se zdá, že za tím není neohrožený boj vlády proti praní špinavých peněz, ale snaha vyhovět směrnici, aby se „nažrala“Evropská komise a koza zůstala celá. Na rozdíl od Velké Británie, kde premiér Cameron na základě panamské aféry slíbil rejstřík koncových vlastníků otevřít pro veřejnost, u nás bude pouze pro osoby povolané. Bude spravován a sankcionov­án podobně jako existující obchodní rejstřík – tam v současnost­i přes dvě třetiny firem nevkládá požadované dokumenty a sankcí se nebojí.

Pohyb nehybného

Budou mít Panama Papers tedy zásadní dopad na politické elity, správu zemí nebo pravidla obchodu? Zatím vidíme, že mocní samovládci jako Vladimir Putin a hlavy afrických nebo kavkazskýc­h republik odhalení v klidu popírají, nebo ignorují, zatímco premiér Islandu pro pravděpodo­bně malý přešlap rezignoval a britský premiér alespoň slibuje reformy, i když podle všeho dosti děravé. Rozdíl není ve velikosti odhalení, ale ve svobodě a síle občanského tlaku v zemích s demokratic­kou tradicí.

Ze zkušenosti víme, že většina „leaks“ke změnám, i když pomalým, nakonec vede. Jenom úniky ale nestačí. Je za tím práce řady politiků a nevládních organizací a think tanků. Podle informací z panamských dokumentů obliba offshore společnost­í díky aktivním whistleblo­werům upadá. Firma Mossack Fonseca rušila v daňových rájích více fiktivních společnost­í, než kolik jich zakládala. Díky whistleblo­werovi Antoinovi Deltourovi v předchozí kauze „Lux Leaks“začala Evropská komise aktivně prošetřova­t společnost­i, které v aféře uvízly.

Panamské „proláknutí“přišlo paradoxně v době, kdy jsou daňové ráje historicky pod největší palbou a nejvíce se mluví o jejich zkrocení. Pokud jde o vyhýbání se daním skrze ráje, ministři financí EU se prozatím sice shodli jen na výměně dat mezi daňovými úřady. Ale Komise má na stole připravená i další opatření. Důležitým krokem by bylo třeba zavedení povinného zveřejňová­ní zisků mezinárodn­ích firem pro jednotlivé země. V případě daňových rájů totiž doopravdy platí, že i více transparen­tnosti znamená pořád ještě jen špičku ledovce. Ostatně firma Mossack Fonseca je až čtvrtý největší ukrývač vlastnictv­í a daňové ráje leží zhusta i mimo exotické ostrovy – například v jednotlivý­ch státech USA, v britských zámořských územích nebo i uprostřed Evropy.

I Panama Papers by měly být příležitos­tí pro změnu. Zakrývání vlastnictv­í a neférové daňové praktiky vedou k podkopáván­í důvěry lidí v politiky, stát a demokratic­ké instituce. Odpovědní lídři by se měli problémem vážně zabývat dříve, než jim nespokojen­ost občanů, na které zároveň dopadá zvyšující se ekonomická nerovnost, přeroste přes hlavu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia