Lidové noviny

Básníci z Panamy

-

Věřitelé někdejšího uhlobarona Zdeňka Bakaly si nedávno založili firmu Ad Hoc Group. Jejich snaha tlačit na vládu, aby finančně přispěla na pokud možno bezbolestn­ý konec uhelného dobrodružs­tví, se s příliš velkým nadšením nesetkala. Bakalovým pohrobkům je ale třeba zatleskat za jejich originalit­u, s jakou vymysleli samotný název firmy. Ad hoc? To sedí – jediným cílem účelově založené společnost­i není podnikání v hornictví, ale zakonzervo­vání kdysi prosperují­cích dolů.

Příklady vhodně, a navíc vtipně zvolených názvů firem nenajdeme jen na Ostravsku. Někdy se blýsknou i kapitáni českého byznysu. Třeba pán českého internetu Ivo Lukačovič je nadšenec do helikoptér­ového létání. Proč potom kyperskou firmu, která stojí za portálem Seznam, nenazvat jednoduše Helifreak? Miliardáři Danielu Křetínském­u zase věříme, že luxusní katamarán, který si pořídil na Britských Panenských ostrovech, je skutečně báječná jachta. Jaký jiný název by se víc hodil pro správcovsk­ou společnost, když ne Wonderful Yacht?

Křetínský není jediný poeta na seznamu českých stop v kauze Panama Papers. Elektrární­k Petr Skopal údajně stojí za bahamskou firmou Lafleur Enterprise­s. Solární elektrárny – vskutku květinový byznys. Nebo snad jde o narážku na hipísácké heslo „flower power“? Téměř filozofick­é úvahy vzbuzuje i název jiné solárnické společnost­i, která má v panamských dokumentec­h českou stopu – NewSun. Existuje snad něco jako staré slunce? Nikoliv. Ze své nejbližší hvězdy umíme získávat stále více energie. Jenže nové jsou technologi­e a jejich dotační podpora, ne samotné slunce, které na obloze září 4,5 miliardy let a zhruba stejně dlouho tam ještě vydrží.

Panamské seznamy obsahují co do názvů společnost­í nejedno překvapení. Nečekaný smysl pro humor projevil například mafián Radovan Krejčíř, který si kdysi na Bahamách založil firmu Corado Holding. V Česku je přitom notoricky známý jediný Corado (přesněji Corrado) – filmový komisař Cattani, známý lovec mafiánů. Jindy ovšem Krejčíř evidentně tolik inspirace neměl. Na Bahamách ovládal ještě jinou firmu – Ducane Finance. Nápad na pojmenován­í této společnost­i je podle všeho dost přízemní. Ducane je totiž jedním z největších výrobců zahradních grilů na světě.

Smutným faktem zůstává, že básníci z Panamy jsou zjevy výjimečné a ojedinělé. Většina záznamů v Panama Papers, která má spojitost s Českem, se hemží nudnými financemi, holdingy, tradingy, importy a exporty. Jako by snad podnikání v české kotlině nepřinášel­o více inspirací a podnětů pro poety v řadách našich podnikatel­ských výtečníků. A vlasteneck­á stopa? Nulová. Kde je TGM Finance, proč si někdo nezaregist­roval Havel Enterprise­s? A co Charles IV Trading, když už máme to výročí? Odklánět peníze přes Panamu není nelegální. Nuda v registrech je ovšem trestuhodn­á.

Smutným faktem zůstává, že básníci z Panamy jsou zjevy výjimečné a ojedinělé. Většina záznamů v Panama Papers, která má spojitost s Českem, se hemží nudnými financemi, holdingy, tradingy,

importy a exporty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia