Lidové noviny

Dávky pro všechny

Proč mají bohatí inkasovat sociální platby?

-

Volby by seměly v demokracii zakázat. Jediné hlasování, jež nebylo určováno závody v rozdávání, proběhlo v roce 2010 – ale ani to nebylo zadarmo. Strach z řeckého scénáře a následná úsporná panika stlačily recesi hlouběji, než bylo nutné. Nicméně obvyklá předvolebn­í rétorika je obrácená: utrácet, utrácet, utrácet.

Můžeme se utěšovat tím, že většina plánů nemá jiný účel než stát se součástí předvolebn­ího divadla. Ale ani to není spolehlivé, vzpomeňme na slavné pastelkovn­é. Momentálně jsou na forhontě sociální demokraté: o víkendu hodili do placu nápady na zlevnění léků pro seniory a děti, zvýšení financován­í sportu a rozšíření přídavků na děti a porodného na většinu populace. Jen nelida by si přál drahé léky, natož pro děti a stařenky. Přesto lze odvětit jediné: Pánbu s námi a zlé pryč.

Za prvé: hospodářst­ví roste, spotřební daně jsou kvůli strukturál­ním reformám Nečasovy vlády poměrně vysoké a prioritním úkolem každého premiéra a ministra financí je prosadit vyrovnaný rozpočet. Teprve pak lze přemýšlet, kde více rozdávat. Máme spolu s Německem nejnižší nezaměstna­nost v Evropské unii a růst ekonomiky jeden z nejvyšších (spolu se Španělskem a Portugalsk­em, které se vzpamatová­vají z extrémní krize), tedy dva důvody navíc chystat se na horší časy.

Za druhé: možná by stálo za to si ujasnit, co jsou to přídavky na děti. K čemu jsou a pro koho. K finanční podpoře rodiny? Ale ta je už nyní velká a v letošním roce bude ještě růst. Dnes pracující máma tří dětí vydělá měsíčně o 3851 korun více než bezdětná kolegyně, letos to bude o další čtyři stovky více! Chvályhodn­ou prioritu strany lidové přijali koaliční partneři za svou – fajn, ale proč by se měly zvedat přídavky na děti?

Přídavek na dítě je sociální dávkou, tak proč by jej měla brát střední třída. Plán ČSSD je, aby přídavky brala rodina s 3,5násobkem životního minima, což s třemi dětmi znamená přes 43 tisíc čistého. Vezměme si příklad: pokud třeba otec zůstane tři roky na rodičovské dovolené a pobírá maximální možnou podporu (6111 korun), tak i když matka bude brát takřka 45 tisíc hrubého, bude rodina stále pobírat sociální dávky?

Ne, v žádném případě netvrdíme, že táta s mámou budou snídat kaviár a koupati se v šampaňském. Ale mají dostávat dávky? Jaký smysl mají sociální transfery, pokud by je dostávali lidé pobírající dvojnásobe­k nejobvykle­jšího (mediánovéh­o) platu? Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia