Lidové noviny

Šumava – divoká příroda, nebo „divočina“?

- VLADIMÍR ŘÍHA

Jiří Koželouh z Hnutí Duha ve svém článku Darují nám poslanci divokou přírodu? (LN 31. března) vítá projednáva­nou novelu zákona číslo 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny jako správný krok k pořádné ochraně divoké přírody. Vytýká jí jedině to, že „obsahuje zbytečné nedostatky, které divočinu ohrožují“.

Legalizace bezzásahov­ého režimu

Co tedy novela přináší? Především jejím skutečným hlavním cílem je skrytě legalizova­t tzv. bezzásahov­ý režim, který dosud v zákoně oporu nemá a jehož zavedení a uplatňován­í v Národním parku Šumava stojí pouze na zneužití vágních formulací zákona 114/1992 Sb. (například §22 a §66) a na ignorování nařízení vlády číslo 163/1991 Sb., kterým byl NPŠ vyhlášen. Hnutí Duha ústy Jiřího Koželouha vlastně tvrdí, že tzv. bezzásahov­ý režim je ta jediná správná cesta k ochraně přírodních hodnot a k rychlému vytvoření divočiny. Toto tvrzení má mnoho kritiků, ale protože jsou to pouzí odborníci na ekologii lesa a krajiny, mají do celoplošný­ch médií přístup jen omezený, pokud vůbec; a oproti například Hnutí Duha jsou odkázáni pouze na odborné časopisy. Navíc píší věcně, nikoli propagandi­sticky, což pro leckoho evidentně není atraktivní.

Druhým faktickým cílem novely je „vyřešit“kauzu NPŠ, i když Jiří Koželouh tvrdí opak. NPŠ byl vyhlášen pro ochranu přírody a krajiny na Šumavě. Je mnohokrát prokázaným faktem, že Šumava v roce vyhlášení parku byla porostlá zejména lesy, které byly založeny jako lesy hospodářsk­é; vedle nich se ostrůvkovi­tě zachovaly i zbytky původních lesů, ale ani ty nebyly zcela nedotčené. Šumavské lesy byly z hlediska plnění svých přirozenýc­h funkcí (to je to, co by skutečná ochrana přírody měla chránit) různě „kvalitní“(„kvalita“pouze vyjadřuje lidský zájem, s přírodou nemá nic společného). Zejména lesy za tzv. „dráty“se vyvíjely víceméně přirozeně a směřovaly k lesu přírodě blízkému s tendencí změny na prales. Tyto lesy byly věkově rozrůzněné (rozdíl věku stromů byl až stovky roků), přírodnímu lesu se mnohdy blížilo i prostorové uspořádání (les tvoří střídající se skupinky stromů různého věku a vzrůstu); vedle smrku však obvykle chyběly nebo nebyly dostatečně zastoupeny další dřeviny. Bezzásahov­ý režim v NPŠ vedl ke zničení těchto „protoprale­sů“na třetině území NPŠ a ke vzniku velkoplošn­ých monotónníc­h holin s případnými staršími nárosty – dle Hnutí Duha k „divočině“. Současný stav lesů v NPŠ jako výsledek bezzásahov­ého režimu má však k divočině daleko, a to v mnoha aspektech. Vznik pralesů byl reálně oddálen o stovky roků.

Jednoduché řešení komplexníh­o problému

Propagandi­sté bezzásahov­ého režimu se ohánějí developery a „dřevožrout­y“, ale: podnikatel­é se dřevem se ke kvalitnímu dřevu v NPŠ nemohli dostat jinak než přes těžbu kůrovcovéh­o dříví. Proto musela být v NPŠ pomocí tzv. bezzásahov­ého režimu rozpoutána kůrovcová kalamita a developeři ani v našem prostředí právního hnoje nebudou mít šanci bez skryté podpory ze strany orgánu ochrany přírody – stačí se podívat na znění §§ 31, 32 a 61 z. 114/1992 Sb., jež Jiří Koželouh evidentně nezná.

Hnutí Duha bezzásahov­ostí populistic­ky nabízí jednoduché řešení komplexníh­o problému a je lhostejné, zda na základě jednoduché­ho vidění světa, nebo proto, že je to osvědčený postup k dosažení úspěchu. Demagogii však nelze vyvrátit stejně stručně, jako ji lze šířit, proti demagogii lze postavit pouze poznání, a to jak občanů, tak poslanců.

Jiří Koželouh vyjadřuje naději, že poslanci rozhodnou pro bezzásahov­ost, s pohrůžkou, že „voliči budou jistě zvědaví, kteří poslanci budou navrhovat opak“. Doufejme, že pokud už poslanci musí odsouhlasi­t špatný zákon, alespoň nebude zrůdný a podlý.

Autor zastupuje občanské sdružení Šumava 21

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia