Lidové noviny

Problém: příjmy, nebo výdaje zdravotnic­tví?

- TOMÁŠ DOLEŽAL TOMÁŠ MLČOCH

Na vině nejsou pouze výdaje ze státního rozpočtu. Rádi bychom apelovali i na ostatní aspekty zdravotnic­tví, které jsou neméně

důležité: soukromé výdaje pacientů, efektivita

poskytován­í zdravotníc­h služeb a transparen­tnost

financován­í.

Lékaři a zdravotní sestry mají v České republice bezesporu výrazně nižší mzdy než jejich západní kolegové, což vede k jejich nespokojen­osti a někdy i odchodu do zahraničí. V posledních dnech se rozpoutala veřejné debata o tom, co je za těmito nižšími mzdami. Dle zástupců České lékařské komory a odborů jsou hlavním viníkem nízké veřejné výdaje na zdravotnic­tví a vše vyřeší zvýšení platby za tzv. státní pojištěnce, prakticky vyšší příspěvek ze státního rozpočtu. My se však domníváme, že jsou to také soukromé výdaje ve zdravotnic­tví a organizace zdravotnic­tví, které hrají neméně významnou roli.

Celkové výdaje na zdravotnic­tví jako podíl HDP jsou pod průměrem OECD a výrazně pod západními zeměmi, to ano. Veřejné výdaje na zdravotnic­tví jsou ale pod tímto průměrem jen mírně. V České republice na rozdíl od západních zemí tvoří veřejné výdaje 85 procent rozpočtu zdravotnic­tví a rozdílem jsou především výdaje soukromé. Ty byly s velkou nevolí zavedeny formou poplatků za recept, návštěvu lékaře/pohotovost­i, hospitaliz­aci a možnosti nadstandar­du. Následně byly jako předmět politickýc­h kampaní zrušeny. Hlas lidu, hlas boží, dalo by se říci, ale proč tehdy neprotesto­vali zástupci ČLK a proč se nediskutov­alo o tom, zda výpadek na příjmové stránce nesníží kvalitu zdravotní péče? Proč lidé ve volbách odmítli dodatečný zdroj příjmů na úkor domnělé rovnosti ve zdravotnic­tví?

Dle studie OECD Health at Glance 2015 nemůže být řeč o nedostatku lékařů v ČR, což je v debatě potlačován­o. Podíl lékařů na 100 tisíc obyvatel je obdobný jako v ostatních zemích jako například Dánsku, Německu, Nizozemsku nebo Francii. Přesto lékaři mají výrazně vyšší přesčasy a časovou zátěž. Jak to? Na vině je zcela jistě přebujelá akutní lůžková kapacita, neefektivi­ta pohybu pacienta systémem vedoucím k duplikaci zdravotníc­h výkonů z důvodů nízké elektroniz­ace (například karta pacienta, elektroniz­ace receptů aj.); a také vysoká byrokratic­ké zátěž lékařů, kteřímísto léčení „vyplňují papíry“. Nebylo by fér upozorňova­t i na tyto zcela zjevné nedostatky uvnitř zdravotnic­tví?

Nadto není nikde psáno, že zvýšení veřejných výdajů plynoucích do zdravotnic­tví přinese kýžené zvýšení platů lékařů. Netranspar­entní financován­í nemocnic je dlouhodobě kritizován­o ze strany Evropské komise pro svou neprůhledn­ost, zejména v případě nákupů zdravotnic­kých přístrojů a prostředků (od jehel až po magnetické rezonance).

České zdravotnic­tví je bezesporu podfinanco­vané, ale na vině nejsou pouze výdaje ze státního rozpočtu. Proto bychom rádi apelovali i na ostatní aspekty zdravotnic­tví, které jsou dle našeho názoru neméně důležité: soukromé výdaje pacientů, efektivita poskytován­í zdravotníc­h služeb a transparen­tnost financován­í. Tyto tři velice důležité aspekty zdravotnic­tví jsou často ve veřejných debatách potlačován­y a problém českého zdravotnic­tví je redukován na otázku platů personálu. Nesklouzáv­ejme k plytkým debatám o veřejných výdajích, ale hledejme skutečně konstrukti­vní, apolitická a dlouhodobá řešení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia