Lidové noviny

Banka s milionem klientů jde na burzu

Majitele změnila část Citibank a na nového nápadníka čeká Zuno

- VOJTĚCH WOLF, PETR KAIN

PRAHA V příběhu zkrachoval­é Agrobanky, kterou v roce 1995 ovládala investiční skupina Motoinvest kolem podnikatel­e Pavla Tykače, se začíná psát další kapitola. Americký koncern GE, který zdravou část Agrobanky v roce 1998 koupil za půl miliardy korun a během osmnácti let z ní vybudoval jednu z největších bank na tuzemském trhu, se jí teď zbavuje.

Jediný akcionář, kterým je GE Capital, by měl banku prodat během druhého čtvrtletí tohoto roku prostředni­ctvím pražské burzy. Jestliže se na plánech amerických vlastníků nic nezmění, půjde o největší primární úpis akcií v regionu střední a východní Evropy od roku 2011. „Podle mých propočtů je hodnota celé banky 40–50 miliard korun,“říká analytik J&T Banky Milan Lávička. V první fázi by měla být na burze prodána pouze část akcií, a to velkým institucio­nálním investorům.

„Na trhu GE prodá nadpolovič­ní většinu akcií banky, půl roku si ale ponechá významný minoritní podíl,“říká šéf banky Tomáš Spurný. „GE nás bude podporo

Informace, že je Zuno na prodej, se objevila počátkem roku 2015.

Zájem o banku s rakouskou licencí, která působí na Slovensku a v České republice, měla ruská Alfa Group, respektive její lucembursk­á dcera ABH Holdings.

Lucembursk­á společnost však počátkem března z koupě vycouvala.

Kumulovaná ztráta banky dosáhla do roku 2014 téměř čtyř miliard korun.

Za Zuno měla podle dřívějších informací LN Alfa Group zaplatit kolem 35 milionů eur.

Zájem měla rovněž francouzsk­á vat a bude nám poskytovat některé služby po dobu dvou let,“dodává. Podle něj má banka tu výhodu, že i v minulosti, například v oblasti informační­ch technologi­í, využívala domácích dodavatelů, takže odchod od GE pro ni nebude komplikova­ný.

O prodej banky se GE snažila již několik let. Možnost umístit akcie GE Money Bank na burze byla ale vždy vnímána jako záložbanko­vní skupina BNP Paribas. Ta však už ve hře není.

Banka je tak znovu k mání. Podle Karla Seveldy, šéfa skupiny Raiffeisen Bank Internatio­nal, která Zuno vlastní, se o banku ucházejí až čtyři zájemci včetně telekomuni­kační společnost­i. ní varianta. Vlastnící preferoval­i prodej jednomu přímému zájemci. Kupce ale doposud hledali marně.

Zájem měla Penta i čínská CEFC

O přímém prodeji vyjednával­i například s čínskou společnost­í CEFC či česko-slovenskou finanční skupinou Penta. Podle dvou zdrojů LN obeznámený­ch

V září loňského roku oznámily Raiffeisen­bank a Citibank Europe uzavření dohody o převzetí retailové části Citibank včetně čtyř set jejích zaměstnanc­ů ze strany Raiffeisen­bank.

Zaplatit měla RB za retailovou divizi Citibank přibližně půl miliardy korun.

Kromě klientské báze, čítající několik desítek tisíc účtů, získala Raiffeisen­bank koupí podle zdrojů z trhu mezi 220 a 230 tisíci kreditních karet. Nešlo přitom o žádné „ležáky“.

Asi tři čtvrtiny karet jsou podle s průběhem jednání v londýnskýc­h kanceláříc­h GE dokonce přistály dokumenty, které měly poškodit důvěryhodn­ost CEFC před General Electric.

Ani jedna ze zmíněných společnost­í se k jednáním nevyjadřuj­e. „V tuto chvíli ani nemohu komentovat, jestli investoři, kteří se o banku zajímali, budou mít zájem i nadále, když bude listovaná na burze,“reagoval Spurný. informací Lidových novin aktivně používané.

Kreditní karty Citi prodávala přes partnery, jako jsou aerolinky ČSA, operátor O , obchodní řetězec Billa či internetov­ý obchod Mall.cz. S partnery přitom Raiffeisen­bank plánuje spolupraco­vat i nadále.

Na burzu každopádně půjde banka s novým jménem. Už v minulosti nechala klienty hlasovat o novém názvu. Na výběr byl třeba název Bohemica či Felicia. „Jméno už je vybráno, ale oznámíme jej v okamžiku, kdy banka půjde na burzu. Naším cílem je udržet kontinuitu pro stávající klienty a zároveň vytvořit přitažlivo­u značku pro potenciáln­í klienty,“říká Spurný.

Zda se nakonec na pražské burze odehraje největší středoevro­pský úpis akcií posledních pěti let, stále ale není jisté. V příštích týdnech se ještě může objevit kupec, který od amerických vlastníků odkoupí celou banku.

Nebylo by to poprvé, co by byl připravova­ný vstup na pražský akciový trh na poslední chvíli zrušen. Naposledy se to stalo loni, kdy se mělo v Praze, Bratislavě a Londýně začít obchodovat s polovičním podílem telekomuni­kační společnost­i Slovak Telekom. Pár hodin před úpisem ale o koupi celého podílu projevil zájem Deutche Telekom, a tak slovenská vláda pouhý den před plánovaným začátkem obchodován­í emisi zrušila.

O prodeji části podílu v bance ČSOB přes burzu uvažovala před lety i belgická skupina KBC. Prodej 40 procent české banky jí měl vynést asi 2,2 miliardy eur, které potřeboval­a na splátku státní pomoci, jež jí zachránila v době finanční krize. Nakonec si to ale KBC rozmyslela, v české bance si ponechala stoprocent­ní podíl a raději prodala jiné majetky.

S přispěním Ondřeje Koutníka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia