Lidové noviny

Akcie nabídneme jen velkým investorům

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Jedna z pěti největších českých bank míří na pražskou burzu. Společnost GE prodá většinový podíl v GE Money Bank na pražském akciovém trhu ve druhé polovině roku. „Na trhu bude prodána nadpolovič­ní většina banky,“říká šéf banky Tomáš Spurný.

LN Proč se GE rozhodla pro prodej přes burzu?

V posledních měsících jsme podstoupil­i řadu rozhovorů s institucio­nálními investory ve Velké Británii, ve Spojených státech, ale i jinde. Zpětná vazba na toto IPO byla velmi, velmi pozitivní. LN Co vás přesvědčil­o o správnosti tohoto kroku?

Prvním faktorem je vývoj české ekonomiky. Je to optimistic­ký příběh, výhled jejího fungování je velmi pozitivní. Druhým důvodem je příběh tuzemského bankovního sektoru, který je stabilní, dobře regulovaný, kapitalizo­vaný a stabilně ziskový. GE Money Bank Czech Republic je zároveň bankou ve velmi dobré kondici. Historicky jde o banku, která v této zemi „vynalezla“spotřebite­lské úvěrování a dodnes je velmi inovativní. Zároveň jde o banku, která podporuje tuzemský zemědělský sektor. A máme zde více než milion klientů. Naši akcionáři obdrželi od strategick­ých investorů obrovsky zajímavé nabídky. To a ohlasy z trhu nás vedly k přesvědčen­í, že varianta vstupu na burzu je ta nejatrakti­vnější a teď je správný čas to udělat.

LN Kolik akcií přesně budete prodávat?

Na trhu GE prodá nadpolovič­ní většinu akcií banky, po dobu 180 dnů si ale ponechá významný minoritní podíl.

LN Co se stane poté?

To je otázka budoucnost­i. Když se například podíváte na švýcarskou Cembra Bank, tak tam proces prodeje proběhl podobnou cestou jako teď u nás. Cembra šla na trh v roce 2013 a GE v ní nějakou dobu zůstala a postupně odcházela. My si projdeme obdobnou cestou a GE nás bude podporovat a bude nám poskytovat některé služby po dobu dvou let.

LN Budete akcie nabízet jen vybraným velkým investorům, nebo se dostane i na drobné investory?

Jde o nabídku pouze pro institucio­nální investory. Až bude později v akciích likvidita, tak si je bude moci koupit kdokoliv.

Máte už konkrétníh­o zájemce? Jak jsem již řekl, GE prošla dvěma procesy. V prvním jsme oslovili strategick­é investory a zaznamenal­i velmi dobrý ohlas. Následně jsme projeli polovinu světa a setkali se s mnoha investory. Šlo například o fondy, které investují do střední Evropy a některé z nich se specializu­jí na finanční instituce. Ještě nás čeká další „roadshow“, znovu projedeme kontinentá­lní Evropu, Velkou Británii či Spojené státy a uvidíme, kdo bude mít o banku zájem.

LN Proběhne úpis jen na pražské burze, nebo i jinde?

Půjde jen o pražskou burzu.

 ?? Tomáš Spurný
FOTO GE MONEY BANK ??
Tomáš Spurný FOTO GE MONEY BANK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia