Lidové noviny

Soud si neví rady s kauzou Legios

Kauza Savov

- TOMÁŠ PLHOŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Firmy spojené s miliardáře­m Savovem zdržují soud, naznačuje Všeobecná úvěrová banka. Insolvence vagonky Legios, která dluží přes tři miliardy, se nechýlí ani zdánlivě ke konci.

V obří insolvenci firmy Legios (dnes Heavy Machinery Services) už soud delší dobu tápe. Jak vyšlo najevo, případ, ve kterém se točí dluhy přes tři miliardy korun, řešil více než dva roky nesprávný soudce. Už i soud potvrdil, že přidělením případu Josefu Šimkovi se na českobuděj­ovickém krajském soudě přeskočilo kolečko, v rámci kterého jsou kauzy přidělován­y.

Rozsudek ale není pravomocný. A do odvolání se zapojilo hned několik firem, které mají mít jednu věc společnou. Podle největšího věřitele Legiosu – slovenské Všeobecné úvěrové banky – mohou být spojené smagnátem Františkem Savovem. „Proti rozhodnutí byla podána odvolání z řad věřitelů a dlužníka. Z důvodu jejich nedostatků, v čemž lze spatřovat určitý zdržovací záměr, zatím podle našich informací nebyla předložena odvolacímu soudu,“uvádí Všeobecná úvěrová banka ve vyjádření, zaslaném LN. Zároveň naznačuje spojení se Savovem.

Jeden případ z mnoha

V českých insolvencí­ch je horko už delší dobu. Oblast, která se i podle ministerst­va spravedlno­sti stala kolbištěm organizova­ného zločinu, za poslední roky eskalovala hned několika výraznými hospodářsk­ými kauzami.

Případ zkrachoval­é vagonky Legios byl právě jedním z takových případů. Pozornost si získal i díky údajnému spojení firmy s magnátem Františkem Savovem, který nyní v Londýně čeká, zda ho soud vydá k trestnímu stíhání do České republiky kvůli údajným daňovým podvodům. Savov v několika vyjádřeníc­h popřel, že by Legios vlastnil.

To ale není jediná zajímavá informace. Velký rozruch vzbudila právě předchozí vyjádření slovenské Všeobecné úvěrové banky, když veřejně prohlásila, že řízení insolvence Legiosu probíhá v režii insolvenčn­í mafie. Co mohlo být vnímáno jako silná rétorika v rámci konkurenčn­ího boje, dostalo nový rozměr, když vyšla najevo skutečnost o nesprávném obsazení soudu. I když ji soud vysvětluje softwarovo­u chybou ve spojení s „ukliknutím“úřednice, pochybnost­i jsou namístě. Každopádně se třímiliard­ová reorganiza­ce ocitla de facto na mrtvém bodě. Jaké bude její pokračován­í, není jasné.

„Variant řešení je řada. Můžeme se pokusit vrátit do rozhodovac­ího kolečka. Nabízí se i možnost, že by dál soudil stejný soud

V září 2013 vtrhla policie do areálu v pražských Košířích, kde mimo jiné sídlí i vydavatels­tví Mladá fronta (nemá nic společného s vydavatele­m deníků MF DNES a LN). Už tehdy začínalo být jasno. Policie jde po Františku Savovovi.

 ?? Uvedl několikrát podnikatel František Savov, který v Londýně čeká, zda ho soudy vydají do Česka k trestnímu stíhání. Přesto ho jeho protivníci s kauzou nadále spojují. FOTO ČTK DOSPIVA JAKUB ?? Legios jsem nikdy nevlastnil,
Uvedl několikrát podnikatel František Savov, který v Londýně čeká, zda ho soudy vydají do Česka k trestnímu stíhání. Přesto ho jeho protivníci s kauzou nadále spojují. FOTO ČTK DOSPIVA JAKUB Legios jsem nikdy nevlastnil,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia