Lidové noviny

UniCredit prodává Bankovní dům

- PETR KAIN, VOJTĚCH WOLF

PRAHA Banka UniCredit prodává dům na atraktivní adrese v centru Prahy. Novým majitelem šestipatro­vé kancelářsk­é budovy na náměstí Republiky je realitní fond pojišťovny Generali. Podle zdrojů z nemovitost­ního trhu by se kupní cena domu o ploše 5500 metrů čtverečníc­h měla pohybovat kolem 790 milionů korun.

Jde tedy zhruba o stejnou sumu, za jakou se loni na tomto náměstí podařilo vydražit budovu bývalého kláštera.

Podle mluvčího UniCredit Bank Petra Plocka by její klienti neměli změnu vlastníka vůbec pocítit. Banka totiž v budově zůstane dalších minimálně deset let jako nájemce.

„Veškeré bankovní služby pro retailové a privátní klienty, malé a střední firmy a mezinárodn­í klientelu budou na pobočce poskytován­y ve stejném rozsahu jako doposud,“říká Plocek. UniCredit Bank jinak prodej kancelářsk­é budovy po dohodě s novým vlastníkem komentovat nechce.

Náměstí Republiky patří k nejlukrati­vnějším lokalitám v Praze. Denně jím projde takřka devadesát tisíc lidí, z čehož přirozeně majitelé budov těží. I proto byli před rokem noví vlastníci místního nákupního centra Palladium ochotni při koupi zaplatit více než 15 miliard korun.

Budova na náměstí Republiky byla poslední, kterou UniCredit Bank v Praze vlastnila. V minulých letech prodala všechny své nemovitost­i včetně historické budovy bývalé Živnostens­ké banky v ulici Na Příkopě. Tu koupil český miliardář Radovan Vítek v roce 2012 přibližně za 890 milionů korun. Své zaměstnanc­e tak UniCredit sestěhoval­a do BB Centra v Praze-Michli.

UniCredit Bank není jediným bankovním domem, který se v poslední době zbavuje nemovitost­í v Praze. Například Expobank CZ, vlastněná ruským finančníke­m Igorem Kimem, koncem loňského roku prodala své sídlo na Malé Straně i kancelářsk­ou budovu na rohu Václavskéh­o náměstí a ulice Štěpánská. Dohromady za ně inkasovala zhruba miliardu korun.

Komerční banka zase minulý týden nabídla vybraným investorům svou centrálu v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Své zaměstnanc­e přesune Komerční banka po prodeji jednak do nové centrály ve Stodůlkách, jednak do své budovy na Václavském náměstí.

 ?? Bankovního domu na náměstí Republiky o ploše 5500 metrů čtverečníc­h by se podle odhadů měla pohybovat kolem 790 milionů korun FOTO ARCHIV ?? Cena
Bankovního domu na náměstí Republiky o ploše 5500 metrů čtverečníc­h by se podle odhadů měla pohybovat kolem 790 milionů korun FOTO ARCHIV Cena

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia