Lidové noviny

Obří zakázka pro dopravní podnik

- MICHAL PAVEC

PRAHA Pražský dopravní podnik získal jednu z největších zakázek ve své historii. Město Postupim si u něj objednalo modernizac­i dvanácti tramvají, za niž zaplatí 85 milionů korun. Jde už o třetí zakázku z Německa za poslední dobu. Tato je však největší.

Práce budou mít na starosti známé tramvajové dílny v pražské Hostivaři, které dopravnímu podniku slouží nejen pro servis vlastních vozů, ale jde de facto i o „továrnu“pro externí zakázky.

„Postupim si u nás objednala rekonstruk­ci a modernizac­i původně českých vozů typu KT4. Jejich životnost by to mělo prodloužit o osm až deset let. Naše práce se bude týkat úpravy karosérií, výměny podlah či obložení interiérů,“popsal zakázku generální ředitel Jaroslav Ďuriš.

Námluvy trvaly dva roky

Pražský dopravní podnik se o tuto významnou zakázku, jejíž úkolem je výrazně proměnit vzhled postupimsk­ých vozů, ucházel více než dva roky. V Německu vyhrál před časem výběrové řízení a konečnou podobu obchodu dohodli jeho lidé na sklonku minulého týdne.

Zakázka pro východoněm­ecké město se 150 tisíci obyvateli nemá v posledních letech v pražských tramvajový­ch dílnách obdoby. První pár tramvají dorazí do české metropole na speciálně upraveném kamionu zhruba v polovině května.

„Hotovo bychom měli mít do konce září roku 2017,“dodal vedoucí opravny tramvají Jaroslav Janda. Jeho lidé navíc v současné době – kromě úkolů týkajících se vlastního podniku – pracují také na menších zakázkách pro jiná německá města.

Pro Mohuč vyměňují u šesti vozů elektricko­u výzbroj a provádějí drobné karosářské práce. Opravny tramvají také vyrábějí podvozky pro osmnáct tramvajový­ch vagonů z Drážďan. V tomto případě jde o obchody celkem „jen“za zhruba šestnáct milionů korun. O dalších zakázkách pro hostivařsk­é dílny se v tuto chvíli vedou jednání.

Obchod s Postupimí je zajímavý nejen svým objemem, ale i skutečnost­í, že se do Česka po desítkách let vrátí tramvaje vyrobené v pražském ČKD. Typ KT4 byl určený hlavně pro vývoz, převážně do německýchm­ěst. V Postupimi jezdí už od roku 1974.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia