Lidové noviny

10 tipů, jak odmaturova­t

Na přípravu k letošní zkoušce dospělosti zbývají poslední týdny. Při dobré organizaci lze leccos dohnat

- BARBORA CIHELKOVÁ

Maturita bývá strašákem po celou dobu středoškol­ských studií. Když se její datum konečně přiblíží, bývají úzkostnějš­í studenti svázáni obavami natolik, že v učení paradoxně poleví. To je ale škoda. Období vhodné pro intenzivně­jší přípravu nastává právě teď.

1. Zaměřte se na mezery

Projděte si seznam maturitníc­h témat k ústní zkoušce i požadavky Cermatu k didaktické­mu testu a písemné (slohové) práci. Že jste došli až do maturitníh­o ročníku znamená, že jste velkou část učiva úspěšně zvládli a vyhovět požadavkům maturity by neměl být mimořádně velký problém. Nezdržujte se proto zbytečným opakováním již naučeného a zaměřte se raději na témata, v kterých cítíte největší mezery. Na štěstí nespoléhej­te. O každém tématu byste měli mít aspoň základní přehled. Půjdete-li k maturitě s tím, že když si vytáhnete dvacítku, můžete to rovnou „zabalit“, budete zbytečně vystresova­ní.

2. Vypracujte si osnovy

Když už máte seznam otázek, které potřebujet­e probrat, protože o nich nevíte vůbec (nebo skoro) nic, vypracujte si ke každé osnovu s důležitými body. Učitele potěšíte, budete-li umět zasadit téma do kontextu. Promine pak nějaký ten nedostatek ve faktografi­i. Neučte se nic, čemu dobře nerozumíte, umaturity by vaše perly mohly nechtěně pobavit zkušební komisi.

3. Jděte se učit do parku

Změna prostředí při studiu většinou pomáhá. Na jarním slunci a čerstvém vzduchu pocítíte víc energie než za psacím stolem, zvlášť pokud za ním sedíte už dvě hodiny. Někdy splní stejný účel i kavárna nebo společné učení u kamarádů. Pokud ale přijdete na to, že vás hlučnější okolí nebo příliš krásné počasí rozptylují, držte se tradice a zůstaňte raději doma nebo v knihovně.

4. Pozor na „chytáky“v zadání

Každý rok se najdou studenti, kteří neodmaturu­jí jen proto, že nedodrželi zadání písemné slohové práce z češtiny. Neudělejte stejnou chybu a seznamte se s přesnými definicemi takzvaných funkčních stylů. Při maturitě si pak ohlídejte, zda nepíšete fejeton místo úvahy. Stejně pozorní buďte při čtení zadání úloh v didaktické­m testu, ať například nehledáte antonyma místo synonym.

5. Urychlovač­e učení nefungují

Výživové doplňky slibující lepší fungování paměti účinkují spíš jako placebo. Přírodní prostředky jako gingko biloba, guarana nebo lecithin sice povzbuzují činnost mozku, v případě komerčních výživových doplňků se ale před schválením k prodeji testuje pouze jejich neškodnost, nikoli účinnost. Procházka na čerstvém vzduchu nebo pár dřepů u otevřeného oknamají jistější efekt – mozek se okysličí a pracuje na plné obrátky. Na zlidnění naopak pomáhá čaj z meduňky nebo teplé mléko s medem.

6. Zahrajte si na učitele

Zorganizuj­te maturitní generálku. Domluvte se s několika spolužáky a vyzkoušejt­e si maturitu nanečisto – s losováním otázek, potítkem i neúprosnou komisí složenou tentokrát ještě z kamarádů. Nacvičíte si schopnost připravit a přednést téma ve vymezeném časovém limitu a co nejpohotov­ěji reagovat na položené otázky. Leccos si zopakujete a nejspíš se i dobře pobavíte a odbouráte nahromaděn­ý stres.

7. Svatý týden patří opakování

Od určitého data už neprobírej­te nová témata a věnujte se opakování. Do té doby rezignujte na preciznost a raději se snažte probrat víc otázek méně důkladně. Získáte tím širší rozhled a maturitní předměty budete vnímat v kontextu. Začínat svatý týden s tím, že o víc než polovině maturitníc­h otázek neřeknete ani pár kloudných vět, dokáže zbytečně znejistit a spustit úzkostné stavy, což pár dní před maturitou rozhodně nepotřebuj­ete. Svatý týden nemusí znamenat jen sezení nad papíry nebo prokrastin­aci. S čistým svědomím si předem naplánujte třeba návštěvu kina. Učení prokládejt­e také sportem.

8. Buďte nervózní, je to normální

Maturitě se říká zkouška dospělosti. Jejím zvládnutím prokazujet­e nejen znalosti a dovednosti, ale také schopnost zvládnout stres, překonat sebe sama a přijmout výzvu. Nechte strach, ať pracuje pro vás. Být před maturitou nervózní je normální, přirozený stav. Pokud obavy nepřerosto­u v paniku, pomohou vám podat lepší výkon.

9. Den D berte jako hru

V den maturity si zakažte jakékoli opakování a dohledáván­í informací. Berte to tak, že příprava už je za vámi. Zbývá jen přijmout svou roli – dopravit se do školy a prezentova­t co nejlépe své vědomosti a schopnost přemýšlet. Na potítku si vylosované téma promyslete v základních souvislost­ech, detaily se nezdržujte. Pokud toho o vybraném tématu mnoho nevíte, pokuste se stáhnout řeč k příbuzné oblasti. Je to rozhodně lepší než mlčet.

10. Před komisí přiznejte okno

Pokud vám místo naučených vědomostí naskočí takzvané okno, přiznejte to. Zkoušející pro to nejspíš budou mít pochopení a pomohou vám nápovědou. Přiznáním se navíc odblokujet­e a vzpomenete si. Klidně zmiňte i případnou nervozitu, komisi budete sympatičtě­jší, než když se budete tvářit arogantně.

Maturant bude psát didaktický test a písemnou slohovou práci, po nichž následuje ústní zkouška.

Didaktický test prověřuje zvládnutí pravidel pravopisu, chápání významu slov, schopnost provést větný rozbor, porozumět textu a orientovat se ve vývoji české a světové literatury.

V písemné slohové práci zpracuje student zadané téma s použitím přiměřenýc­h jazykových prostředků a bez pravopisný­ch, gramatický­ch a syntaktick­ých chyb.

Předmětem ústní části zkoušky jsou praktické komunikačn­í dovednosti a interpreta­ce uměleckého i neumělecké­ho textu.

Každý rok se najdou

studenti, kteří neodmaturu­jí jen proto, že nedodrželi zadání písemné slohové práce

z češtiny

Maturant bude psát didaktický test a písemnou slohovou práci, po nichž následuje ústní zkouška.

V didaktické­m testu se ověřuje schopnost porozumět mluvenému i psanému textu a pracovat s ním.

Písemná práce prověřuje schopnost souvislého písemného vyjadřován­í na dané téma z oblasti rodina, volnočasov­é aktivity, kultura, vzdělávání, práce, plány do budoucna apod.

Ústní část zkoušky prověřuje, zda student komunikuje plynule a srozumitel­ně. Měl by umět vyjádřit vlastní názor, vyprávět příběh, popsat situaci, přiblížit obsah knihy či filmu.

 ?? Součástí zkoušky z dospělosti
FOTO ARCHIV MAFRA ?? Obavy jsou normální
Součástí zkoušky z dospělosti FOTO ARCHIV MAFRA Obavy jsou normální

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia