Lidové noviny

Odklad maturity nic neřeší

-

Referenti státních úřadů, kteří nemají maturitu, možná získají díky Senátu dalších pět let na to, aby si potřebné vzdělání doplnili a nepřišli o zaměstnání. To vypadá jako značná benevolenc­e. Ve skutečnost­i by ale lidem, kteří už léta pracují (a pravděpodo­bně se osvědčili, když na svém místě zůstávají), pomohlo něco jiného: aby mohli složit zkoušku na maturitní úrovni bez docházení do školy a psaní úkolů, na které při zaměstnání stejně nemají čas, natož pomyšlení.

V Česku existuje možnost získat kvalifikac­i bez formálního vzdělání, prostě tak, že se člověk něčemu naučí sám nebo od někoho a dá se vyzkoušet akreditova­nou komisí. Jenže tato vymoženost se zasekla na úrovni vyučení a ne a ne se pohnout k maturitě. Důvodem může být skutečnost, že zatímco například u kuchaře lze zjistit, jestli umí vařit, nikdo přesně neví, co prokazatel­ného očekávat od maturanta.

Ale je tu ještě jedna zásadní překážka. Stát, který už před lety legislativ­ně uznal, že se lze něčemu naučit imimo školu, odmítá tento princip akceptovat ve svých institucíc­h, tedy u státních úředníků. Mimochodem, podobným způsobem se chová i v případě učitelů. Nezáleží mu na tom, jestli umíte nebo neumíte učit, ale jestli máte příslušnou vysokou školu, a to rovnou na magistersk­é úrovni. Přitom je to ministerst­vo školství, jehož experti už léta zdůrazňují, že na většinu profesí by měl stačit bakalářský diplom, protože ten magistersk­ý má směřovat hlavně k vědecké a akademické dráze.

Mimochodem věda se dá dělat téměř ze všeho. Salfordská univerzita prezentuje na svých stránkách výsledky studie, které dokazují, že prostředí učeben na prvním stupni základních škol ovlivňuje proces učení žáků. Ve zprávě nazvané „Chytré třídy“výzkumníci tvrdí, že fyzikální podmínky, jako je kvalita vzduchu, barvy nebo množství světla, mohou zrychlit učení až o šestnáct procent v jednom školním roce. Tříleté sledování 3766 žáků ze 153 tříd na 27 různých školách ve třech britských hrabstvích údajně doložilo, že přemístění průměrného žáka z nejméně efektivníh­o (povzbuzují­cího) prostředí do toho nejefektiv­nějšího zlepší jeho studijní výsledky za rok až o 1,3 stupně národních vzdělávací­ch osnov. Kdo by to byl řekl?

Mapa vzdělanost­i se mění. V současné době jsou patrně nejvzdělan­ější zemí na světě Spojené státy. Například ve věkové skupině 55- až 64letých s vysokoškol­ským diplomem je skoro třetina Američanů. Nikde ale není psáno, že to tak zůstane. Na stránkách BBC věnovaných vzdělávání se lze dočíst, že Čína zvětšuje kapacitu svých vysokých škol tempem, jako by otevřela každý týden jednu univerzitu. A v materiálu se upozorňuje i na fakt, že je pro koho. V minulém mezinárodn­ím testování patnáctile­tých, které pořádá Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj (OECD), dosáhlo deset procent nejslabšíc­h žáků ze Šanghaje lepších výsledků než deset procent nejlepších Američanů stejného věku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia