Lidové noviny

Collegium 1704, vybírejte, dokud je co

- MARTIN ZVĚŘINA

Vpondělí začne předprodej vstupenek Collegia 1704 na příští sezonu. Co nejvíc přitahuje pozornost? Samozřejmě dominanty, které jsou posluchačs­ky vděčné a svou velkolepos­tí a interpreta­čními nároky si vynucují největší zájem publika. Letos to budou Monteverdi­ho Mariánské nešpory, Bachovo Vánoční oratorium

REZONANCE

a Janovy pašije. Monteverdi­ho mohla Praha slyšet již v téhle sezoně. Jenže ta nadcházejí­cí se bude odehrávat téměř výhradně v Rudolfinu. Škoda že v kostele svaté Anny – Pražské křižovatce uslyšíme už jen koncert dubnový a další sezona s tímhle prostorem nepočítá. Křižovatka není sice akusticky ideální, ale zase má atmosféru, kterou Rudolfinum nabídnout nemůže, navíc v ní koncerty předcházel­y ouvertury, minibesídk­y s Václavem Luksem, které posluchačů­m umožnily bezprostře­dní seznámení s provedeným­i díly.

Mimo abonentní řadu, a tedy trochu stranou, stojí prosincový koncert v kostele sv. Šimona a Judy nazvaný La Virtuossim­a. Zde šest velice náročných sonát Jana Dismase Zelenky provede šestice hráčů včetně Václava Lukse hrajícího na cembalo. Pro tento repertoár shání soubor sponzory, kteří by přispěli na nahrávku – naposledy byl totiž soubor komorních sonát předvedený­ch na dobové nástroje souborem Ensemble Zefiro natočen v roce 1993. Má smysl přemýšlet nejen o návštěvě koncertu, ale i o příspěvku na nahrávku.

Dva koncerty, které jsou trochu ve stínu těch velkolepěj­ších, připomenou­t musím. První, únorový, je nazvaný Královské slavnosti ve Versailles, a je sestavený z děl skladatelů Lalanda, Lullyho, de Mondonvill­a a Rameaua. Druhým je pak Zelenkův Nářek proroka Jeremiáše ZWV 203, Bachova patrně nejpopulár­nější kantáta Ich habe genug BWV 82 a Zelenkovo Miserere c mollZWV 57. Sólistou večera bude basista Jan Martiník, který se prosadil zejména v Berlíně. Ještě pro pořádek je nutno připomenou­t, že velikonočn­í provedení Janových pašijí bude řídit Lars Ulrich Mortensen, dirigent a cembalista, mimo jiné žák Trevora Pinnocka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia