Lidové noviny

Czechia. Stát si zvolil nové jméno

-

mostí, změní se například cedulky na různých mezinárodn­ích konferencí­ch, kratší název by se měl objevovat také na dresech českých sportovníc­h reprezenta­ntů. Není běžné na dresy umisťovat oficiální politický název, tady se mnohem častěji používají ty zkrácené,“míní Zaorálek.

Ministerst­vo zahraničí stálo o to, aby se výraz Czechia objevil už na dresech sportovců na letních olympijský­ch hrách v Rio de Janeiru letos v srpnu. Už se to ale nestihne, protože dresy jsou ušité.

Používat by se měla také značka Made in Czechia, na místo Made in Czech, které jazykově nedává smysl a jeho překlad zní Vyrobeno v český. Nový oficiální název se samozřejmě bude užívat také v obchodu, průmyslu a obecně v propagaci České republiky.

Morava se bát nemusí

Proti názvu Czechia už dříve brojili někteří zastánci Moravy a Slezska, kteří se domnívají, že název je ignoruje. „Samozřejmě, že zahrnuje i Moravu a Slezsko, název Česko jednoznačn­ě vystihuje území celého našeho státu,“tvrdí ředitelka odboru veřejné diplomacie Kristina Larischová.

V návrzích osobností, jak Česku v zahraničí říkat, často zaznívalo například označení Czechlands – České země, které by Moravu a Slezsko zahrnovalo lépe. Podle Večeřeho se ale takový výraz historicky vůbec neobjevuje, proto by to postrádalo smysl. Larischová upozorňuje, že výraz Česko lépe vystihuje historicko­u kontinuitu, neboť má neutrální povahu.

Czechia se podle Večeřeho navíc už teď používá. Objevuje se například v německých mapách, ale jen těch, které vydávají soukromníc­i. V mapách vydávaných státním úřadem ne, protože si úřad netroufne použít název, který není oficiální. A ten jde každý hledat právě do databáze OSN.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia