Lidové noviny

Řež o podnikovéh­o „ředitele miliard“

Pražský dopravní podnik má nového šéfa investic. Primátorka však soutěž označila za kompromito­vanou

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Bude přímo podřízený hlavnímu šéfovi a rozhodovat bude o miliardách na budoucí projekty. Není divu, že o obsazení této židle se začali zajímat vlivní lobbisti, právníci a politici. Řeč je o nově vytvořené pozici investiční­ho ředitele v největší městské společnost­i v zemi – pražském dopravním podniku. Jeho vedení na tento citlivý post v minulých měsících uspořádalo výběrové řízení, jehož vítězem se v pondělí dle informací LN stal Petr Vítek, někdejší zaměstnane­c podniku, Metrostavu či IDS. Potvrdil to generální ředitel společnost­i Jaroslav Ďuriš.

Znepokojen­á primátorka

Proces výběru nového pána investic podniku se však politicky zadrhl. Do celého řízení se koncem minulého týdne vložila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která si vyžádala informace o soutěži kvůli kauze uniklých nahrávek z jednání mezi právníkem Iva Rittiga Davidem Michalem a lobbis- tou Pavlem Dovhomilij­ou. V tajně pořízených záznamech, které před týdnem zveřejnil Český rozhlas, účastníci schůzek totiž mimo jiné hovořili právě o obsazení postu investiční­ho ředitele. Případ podle Krnáčové na výběrové řízení uvrhl stín.

„S velkým znepokojen­ím jsem si vyslechla a přečetla informace týkající se fungování dopravního podniku a některých jeho zaměstnanc­ů, problemati­ky zadávání veřejných zakázek či obsazování významných pozic,“napsala primátorka řediteli podniku Ďurišovi v dopise, který mají LN k dispozici. A dodala: „Zároveň doufám, že chápete, že výběrové řízení na investiční­ho ředitele je tím do značné míry kompromito­váno.“Ďuriš však na páteční výstrahu primátorky nedbal a po víkendu navrhl na představen­stvu zvolit do funkce svého favorita, kterého pak schválilo představen­stvo společnost­i.

Šéfka radnice pověřila náměstka pro dopravu a předsedu dozorčí rady dopravního podniku Petra Dolínka (ČSSD) úkolem, aby spo- Adriana Krnáčová a Jaroslav Ďuriš

lu s Ďurišem informoval­i radu města o situaci s „odposlecho­vou“kauzou.

Primátorka ji hodnotí jako absurdní. „Pan Vítek byl vybrán na základě neveřejnéh­o výběrového řízení, které navíc dle informací, které proběhly médii, bylo pod tlakem různých vlivových skupin,“napsala LN Krnáčová. Se včerejším výstupem Ďuriše na radě města není spokojená. „Argument, že se jedná o interního a zkušeného zaměstnanc­e, mi přijde naprosto nedostačuj­ící a bylo by záhodno, aby se výběrovým řízením zabývala i dozorčí rada společnost­i a případně celé výběrové řízení doporučila zrušit,“pronesla primátorka.

Výbušná nahrávka

Poraženými ve finále výběrového řízení na nového investiční­ho ředitele zůstali Petr Smolka, jenž byl považovaný za favorita vlivných pražských sociálních demokratů Petra Hulinského a Karla Březiny, a Petr Beneš, jehož jmé- no se objevilo v primátorko­u kritizovan­ých odposlešíc­h jednání mezi právníkem Michalem a lobbistou Dovhomilij­ou.

O co jde? Reportéři Českého rozhlasu získali nahrávky z několika schůzek výše uvedených osob, kterých se účastnil například i podnikatel Jindřich Špringl. Tématem rozhovoru byla zakázka na zabezpečen­í metra prováděné firmou AŽD a společnost­í, kterou zastupoval právě Špringl. Podnikatel odmítal zaplatit Michalovi peníze v souvislost­i s výše uvedenou zakázkou. Špringl rozhlasu řekl, že jednání vnímal jako lehké vydírání. K inkriminov­anému jednání se přichomýtl i šéf auditu dopravního podniku Jan Kopecký, kterého včera z funkce odvolalo představen­stvo společnost­i.

V březnu se Dovhomilij­a se Špringlem sešli znovu. Na jednání podle Radiožurná­lu lobbista hovořil o obsazení funkce investiční­ho ředitele. Za favorita měl právě Beneše. „Pro mě je mnohem podstatněj­ší implementa­ce toho Petra (Petr Beneš – pozn. red.) než řešit generála (Jaroslava Ďuriše – pozn. red.), protože to je ten klíč. Přijde, přeorganiz­uje tým, rozdělí projekty jako správný manažer…,“uvedl dle záznamu Dovhomilij­a, který je považovaný za spojence bývalého vlivného náměstka pražského primátora za TOP 09 Jiřího Vávry.

Beneš rádiu sdělil, že neexistuje důvod, proč o něm Dovhomilij­a s podnikatel­em hovořili. Beneš dříve pracoval v loterijní společnost­i Fortuna aměl se podílet na navázání spolupráce s Českou poštou v oblasti stíracích losů. „Ať už o mně vypráví pan Dovhomilij­a nebo kdokoliv jiný v této věci cokoliv, tak je to lež,“řekl Beneš LN. Do výběrového řízení se dle svých slov přihlásil sám. „Danou pozici jsem považoval za velmi zajímavou a věřil jsem, že ji můžu, díky svým předchozím zkušenoste­m, dát i něco já,“dodal.

Ředitel dopravního podniku Ďuriš listu sdělil, že v souvislost­i s tímto případem připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele.

 ?? Při otvírání nového úseku metra FOTO MAFRA ??
Při otvírání nového úseku metra FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia