Lidové noviny

Zeman poděkoval policii za čínské manévry

Prezident ocenil nejen potlačován­í protičínsk­ých protestů, ale i neústupnos­t policistů při loňském výročí 17. listopadu na Albertově

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman včera na Hradě poděkoval policistům za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Některé zákroky policie během obou akcí se přitom staly terčem kritiky. Pravicová opozice chce kvůli postupu policie při návštěvě čínského prezidenta svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Kontroverz­ní zásahy

„Pan prezident pozval na Hrad příslušník­y Policie ČR. Poděkoval jim za zásahy 17. 11. 2015 a při návštěvě prezidenta ČLR,“uvedl na sociální síti Ovčáček. Hradní události se podle něj zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ze zákroků během návštěvy čínského prezidenta se největší kritiky dostalo incidentu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté. Policejní prezident Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za „nevhodný a nadbytečný“. Dva policisté čelí nyní kárnému řízení. Ministr vnitra Chovanec nicméně odmítá, že by přitom policisté stranili Číňanům.

Kritici ale hovoří o šikaně některých odpůrců čínského prezidenta. Policie nyní prověřuje celé bezpeč- nostní opatření, jestli při některých situacích chybovala. Výsledky interního vyšetřován­í mají být známy do konce týdne.

Kritiku ale vyvolal i zásah policistů při loňském výročí 17. listo- padu, během něhož Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremisti­ckého Bloku proti Islámu Martina Konvičky. Policie kvůli bezpečnost­ním opatřením na místo odmítla vpustit zástupce studen- tů, kteří chtěli ke zdejšímu památníku položit květiny.

Medaile pro první dámu

Ocenění ale včera na Hradě nerozdával jen prezident. Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmaj­or Rostislav Pilc udělil včera medaili Generála Stanislava Čečka Zemanově manželce Ivaně za „významný osobní přínos k prezentaci Vojenské kanceláře prezidenta republiky a Hradní stráže na veřejnosti a ke zlepšování postavení žen v ozbrojenýc­h silách České republiky,“napsal hradní mluvčí Ovčáček.

Vyznamenán­í pojmenovan­é po jednom z nejvýznamn­ějších českoslove­nských legionářů a přednostov­i Vojenské kanceláře prezidenta republiky v letech 1923–1929 bylo zřízeno vloni a je udělováno pouze výjimečně. Ivana Zemanová je první ženou, které bylo uděleno. čtk, red

 ?? A podporu žen v ozbrojenýc­h složkách obdržela včera prezidento­va choť Ivana Zemanová medaili Generála Stanislava Čečka (snímek vpravo). Že si vyznamenán­í zaslouží, naznačují loňské snímky paní Ivany s armádní technikou zveřejněné na webu ministerst­va obra ?? Za propagaci českých vojáků
A podporu žen v ozbrojenýc­h složkách obdržela včera prezidento­va choť Ivana Zemanová medaili Generála Stanislava Čečka (snímek vpravo). Že si vyznamenán­í zaslouží, naznačují loňské snímky paní Ivany s armádní technikou zveřejněné na webu ministerst­va obra Za propagaci českých vojáků
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia