Lidové noviny

Náboj z Brna ochrání letadla

- ONDŘEJ STRATILÍK

Na komerční lety do ciziny nasazuje česká policie denně desítky ozbrojenýc­h strážců. Za více než deset milionů korun pro ně nechala vyvinout speciální náboje, po nichž pokukují i zahraniční air marshalové.

BRNO/PRAHA Střílelo se i do vepřové kýty. Z pěti metrů. Takhle brněnští výzkumníci testovali nový devítimili­metrový náboj s dutinou určený k zásahům proti útočníkům na palubách letadel. Před několika dny svou pětiletou práci ukončili.

„Náboj je navržen tak, že střela, která zasáhla pachatele, je v těle zachycena nebo z těla vyletí malou rychlostí a nemůže vážně zranit nikoho jiného ani způso- bit poškození letadla,“vysvětluje přednosti nové munice Luděk Jedlička, jeden z vynálezců.

Dosud takzvaní air marshalové neboli letečtí šerifové v letadlech používali běžné náboje. Jenže pokud by museli vystřelit na teroristy či únosce, s vysokou pravděpodo­bností by zranili i cestující nebo poškodili konstrukci letounu.

„Náboj má modifikova­né balistické parametry, zejména vyšší počáteční rychlost a energii, než je u policejníh­o pistolovéh­o střeliva obvyklé. Díky tomu, že střela předává veškerou energii cíli, má i vysoký ranivý účinek,“přibližuje Jan Komenda, další člen týmu.

Zájem z ciziny

Spolu s kantory brněnské Univerzity obrany se do projektu, který si celkově vyžádal 10,5 milionu korun, zapojili i studenti. Podíleli se prý především na experiment­ech, kdy se kamerami snímal let náboje a jeho průraznost v balis- tické želatině. Ta představov­ala lidskou hlavu a trup.

Během pětileté práce univerzitn­í tým vymodelova­l celkem sedm nových nábojů. Nejlépe testy prošel jen jeden z nich, který má teď šanci na sériovou produkci.

I když v rámci výzkumu vyrobila vlašimská munička Sellier & Bellot ve spolupráci s pardubicko­u Explosií několik tisícovek nábojů, zbrojovky potřebují daleko větší objednávky, aby se jim vůbec vyplatilo nové střelivo pro air marshaly produkovat. K české policii, jež se chystá munici testovat, by museli přibýt i další zákazníci.

„Náboje jsme prezentova­li i v cizině a reakce byly velmi pozitivní,“věří Luděk Jedlička v úspěch.

Nové střelivo by chtěly jednotky z Nizozemska, Rakouska, Francie i z Polska. Prioritně se však k nové munici dostanou air marshalové z české cizinecké policie, na jejichž popud se výzkum v Brně v roce 2011 rozjel.

Mentalita 11. září

Policie nyní zaměstnává několik desítek air marshalů, jde o jeden z jejích nejutajova­nějších útvarů.

„Oddělení doprovodů letadel bylo založeno v roce 2004. Impulzem pro jeho založení byly zejména teroristic­ké útoky na Dvojčata v USA a stále se zhoršující bezpečnost­ní situace v civilní letecké dopravě,“uvedla Kateřina Rendlová z cizinecké policie.

„Létají výhradně zahraniční lety,“upřesnila Rendlová s tím, že jde buď o doprovod stíhaných či vyhoštěnýc­h osob, nebo zajištění bezpečnost­i na palubě.

Vystřelit sice ještě nemuseli, ovšem zasahují poměrně často. Nejvíc proti agresivním cestujícím ohrožující­m ostatní lidi v letadle či posádku. Do jednotky air marshalů vstupují policisté sminimálně šestiletou praxí. Předtím ovšem musí projít náročnými psychologi­ckými i fyzickými testy.

Průkopníky leteckých šerifů jsou Spojené státy, první se tam objevili už v roce 1961. Ke konci 60. let se rozšířili i mimo USA. Důvodem byly především únosy letadel na Blízkém východě, kde se tehdy Američané poměrně silně angažovali.

„Naše práce není nic víc než sledování dveří pilotní kabiny,“prohlásil Clay Biles pro deník USA Today předloni v srpnu. Air marshalem byl pět let, předtím si prošel oddílem Navy SEAL. „Vychází to z mentality 11. září 2001, kdy tým únosců přepadl kokpit, aby získal kontrolu a řízení, a nasměroval letoun na předem určený cíl jako zbraň hromadného ničení,“řekl Biles novinářům.

Faktem nicméně je, že podle potvrzenýc­h zpráv dosud žádný letecký šerif nemusel na palubě dopravního letounu ve vzduchu střelnou zbraň použít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia