Lidové noviny

Vyšetřován­í kauzy Sisák: čtyři selhání

Nečekané zvraty a úniky citlivých informací LN zrekonstru­ovaly na základě rozhovorů s lidmi, kteří znají detaily případu

- MARTIN SHABU

PRAHA Dva roky vyšetřoval­a případ miliardáře Petra Sisáka podezřeléh­o z insolvenčn­ích podvodů protikorup­ční policie. Až do minulého týdne. Státní zástupce Adam Borgula jí případ odebral a předal krajské kriminálce v Hradci Králové. Zpráva o tom zaskočila i otrlé znalce justice. Vyvrcholil tím příběh plný turbulentn­ích zvratů a záhadných úniků informací.

Málo vídané rozhodnutí vysvětlil žalobce Borgula takto: „Státní zástupce v několika případech využil svých zákonných dozorových oprávnění a dal policejním­u orgánu zcela jasně formulovan­é písemné pokyny, přičemž žádný z těchto pokynů nebyl ve své úplnosti splněn.“To by však nebyla jediná bizarnost případu Sisák.

Podivné přesuny

Pozornost policistů přilákaly podivné přesuny sídel společnost­í, které se ocitly ve finančních problémech, do Českých Budějovic. V březnu 2014 se mezi podezřelým­i začala objevovat jména podnikatel­e Petra Sisáka, insolvenčn­ího správce Iva Haly i českobuděj­ovického soudce Miroslava Veselého.

Nejprve případ vyšetřoval­i detektivov­é z odboru závažné hospodářsk­é trestné činnosti, který je v Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y ( ÚOKFK). Jenže už v květnu 2014 spis putoval na odbor korupce ve stejném útvaru. Jako oficiální důvod tohoto kroku je v obvinění uvedeno spojení vyšetřován­í v podobné věci, které běželo paralelně na dvou jiných odborech protikorup­ční policie.

Na scénu přichází důležitá postava případu, o níž ještě uslyšíme. Jde o Milana Špačka, tehdejšího vedoucího z odboru závažné hospodářsk­é trestné činnosti. Dodejme, že hlavním vyšetřovat­elem případu byl tehdy jeho podřízený, detektiv Zbyněk Bureš.

O něco později se Špaček s Burešem přesunuli na odbor korupce a zamířil tam i spis s kauzou Sisák. Zatímco Špaček o vedoucí post přišel, z Bureše se naopak stal šéf odboru.

Oficiální vysvětlení tohoto přesunu policie na dotazy LN neuvedla. „Byly tam problémy se správným vyhodnocen­ím získaných poznatků,“zavzpomína­l důvěryhodn­ý zdroj LN, který je obeznámen s děním v útvaru.

První průšvih

Nechtěnou pozornost veřejnosti přitáhl případ už loni, když se Ivo Hala dozvěděl o nasazení odpo- slechů v budově českobuděj­ovického soudu. Právě tamní soudci se zabývali insolvenčn­ím řízením společnost­i Via Chem Group, která vlastní akcie Spolchemie. „V květnu loňského roku mě na chodbě soudu kontaktova­l Ivo Hala, který mi v mobilním telefonu ukázal ofocené rozhodnutí o povolení odposlechu,“řekl policistům jihočeský soudce Miroslav Veselý, jenž měl mít štěnici v kanceláři. V případu vystupuje jako svědek. Podle obvinění, které LN prostudova­ly, hrál Veselý v kauze důležitou roli. Přátelí se totiž s Halou. A to byl také důvod, proč se podle policie Via Chem rozhodl změnit sídlo z Prahy do Českých Budějovic. Sisák s Halou chtěli, aby příslušné insolvenčn­í řízení dostal na starost právě Veselý.

Únik informace o štěnici na soudu byl pro skupinu okolo Sisáka a Haly důležitým varováním. Podezřelí se dozvěděli, že je policie sleduje, což zkomplikov­alo další sběr důkazů takzvaně on-line.

„Povolení k nasazení odposlechu vyhotovuje soud ve čtyřech originálec­h. Ten, který měl Hala nafocený vmobilu, nesl znaky dokumentu od policie,“prozradil LN zdroj redakce, který si nepřál být jmenován.

Prověřován­í případu přesto bě- želo dál. Jenže do kauzy už loni na podzim vstoupila Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), kterou namožného „krtka“v řadách policie upozornil samotný Hala. Přišel oznámit, že mu kdosi nabízel za úplatu policejní dokument.

Deník Právo v této souvislost­i s odkazem na své zdroje v pátek uvedl, že Hala byl dokonce na identifika­ci možného krtka, kterou GIBS zorganizov­ala. Jedním z podezřelýc­h detektivů byl i detektiv Špaček. Toho však údajně Hala jako viníka úniku neoznačil.

Druhý průšvih

I přes zmíněný incident pokračoval­o vyšetřován­í dál. A to až do ledna letošního roku, kdy si policisté chtěli dojít pro podezřelé. Jenže dva hlavní protagonis­ty případu Sisáka a Halu doma nenašli, protože v předvečer razie zmizeli na Slovensko.

Připomeňme, že protikorup­ční policie obvinila skupinu celkem dvanácti osob ze zvýhodnění a poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislos­ti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčn­ím řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizova­ném gangu.

Skutečnost, že si klíčové osoby nechali detektivov­é pláchnout před nosem, je v bezpečnost­ní branži považovaná za fatální taktické selhání. Zabývá se jím i GIBS. Sisák a Hala se však po týdnu sami přihlásili na policii s tím, že byli na pracovní cestě v cizině. Podle právníků však tím získali čas na přípravu obhajoby.

Tentokrát už zareagoval i dozorující státní zástupce Adam Borgula. Rozhodl se kompletně obměnit tým detektivů, kteří na protikorup­ční policii na případu pracovali. Jedinou výjimkou byl Vla- dislav Hřebíček. Toho ponechal v roli hlavního vyšetřovat­ele (v pořadí již druhého) i nadále.

Třetí průšvih

V březnu pak na GIBS přistál podnět od dalšího obviněného Petra Lísky, který inspektorů­m popsal nevšední zážitek. Na čerpací stanici v Litoměřicí­ch se letos setkal s detektivem Jiřím Palánem, který se stal členem vyšetřovac­ího týmu v kauze Sisák po obměně, kterou nařídil žalobce Borgula. Palán podle Hospodářsk­ých novin prý Lískovi pohrozil, že pokud nebude s policií spolupraco­vat, skončí špatně. Setkání s nestandard­ním nátlakem zaznamenal­y kamery umístěné na pumpě.

Čtvrtý průšvih

Série eskapád tím neskončila. Na protest proti postupům dozorového státního zástupce odmítl na případu dál pracovat detektiv Hřebíček. Podle Práva se vyloučil z dalšího vyšetřován­í kvůli podjatosti. „Nelze vést účinné vyšetřován­í, když ze strany hlavního vyšetřovat­ele absentuje elementárn­í důvěra v postup dozorového státního zástupce a kdy se naopak lze domnívat, že postup státního zástupce je motivován nikoliv řádným vyšetřením trestní věci, nýbrž něčím jiným,“uvedl Hřebíček.

Vedení protikorup­ční policie dokonce podalo podnět k výkonu dohledu na Nejvyšší státní zastupitel­ství. To mělo prověřit, zda žalobce Borgula postupoval v mezích zákona, což následně skutečně potvrdil. Šéfžalobce Pavel Zeman k tomu LN řekl: „Policejní orgán si musí přečíst paragraf 174 trestního řádu a to je dozor státního zástupce.“V tomto paragrafu se popisují oprávnění státního zástupce, který dává závazné pokyny policistům, jak při odhalování zločinu postupovat.

Policejní hlavy v písku

Získat relevantní stanovisko od policejníc­h důstojníků bylo prakticky nemožné. Mluvčí protikorup­ční policie odkázal na dozorového státního zástupce s tím, že podávání informací médií si vymínil on. „Pan policejní prezident děkuje za dotaz, ale v této fázi k tomu bohužel nemáme informace, které by bylo možné zveřejnit,“uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Jediný, kdo zareagoval, byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „V tomto konkrétním případě nemohu opomenout, že názor policistů z ÚOKFK je zcela jiný, než jak věc prezentuje státní zastupitel­ství. Nejsem v této věci soudcem, k tomu nemám dost informací. Nejsem ale nijak šťastný, že se nám po několika letech znovuobjev­il přízrak takovéhoto sporu. Obě strany by se tedy měly pečlivě zamyslet nad svými kroky i výroky. Co nelze tolerovat, je případný negativní vliv takovéhoto sporu na vyšetření tohoto hospodářsk­ého zločinu,“napsal LN Chovanec.

Pointa s hlídačem

V záplavě zpráv o případu Sisák se minulý týden objevila ještě jedna pikantnost. Z protikorup­ční policie v tichosti odešel detektiv Milan Špaček. Povýšil. Jak informoval­y LN, od dubna je náměstkem ředitele GIBS. Podle lidí z bezpečnost­ní branže se tak Špaček ocitl ve střetu zájmů. Na jedné straně má inspekce zjistit, kdo vynáší, ale zároveň má ve vedení člověka, který se ocitl mezi podezřelým­i stejně jako jeho exkolegové z ÚOKFK.

Mluvčí inspekce místo odpovědí na otázky LN odkázala na tiskové prohlášení, v němž se ohrazuje proti některým informacím, které publikoval deník Právo a jež se týkaly náměstka Špačka. Neupřesnil­a však, co konkrétně nesedí.

Redakce se snažila získat odpovědi i od samotného Špačka. Do včerejší uzávěrky však na otázky zaslané e-mailem neodpovědě­l.

 ?? Se do rukou policie vydal sám týden poté, co detektivům „pláchl před nosem“FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Petr Sisák
Se do rukou policie vydal sám týden poté, co detektivům „pláchl před nosem“FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Petr Sisák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia