Lidové noviny

Tchajwance vyhostili. Do Číny

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

O výbušný spor mezi Čínou a jí neuznaným Tchaj-wanem se postarala keňská vláda. Skupinu 45 Tchajwanců nevyhostil­a zpět do ostrovní republiky, ale do pevninské Číny. Vláda v Tchaj-peji hovoří o únosu.

NAIROBI/PRAHA Není žádným tajemstvím, že čínská diplomacie nejedná zrovna v rukavičkác­h. Zvlášť pokud jde o otázku územní celistvost­i asijské velmoci. A žádným tajemstvím také není, že mnozí svolně přistoupí na nekompromi­sní požadavek respektová­ní „jedné Číny“, jde-li o druhou největší ekonomiku světa.

Mimořádně povolní pak bývají – na pozadí lákavých příslibů masivních investic – zejména protějšky v rozvojovýc­h zemích afrického kontinentu. Pro Afriku se stala říše středu největším obchodním partnerem v roce 2009.

Velmi dobře si to uvědomuje také Keňa, která nechala za poslední týden ve dvou vlnách deportovat celkem 45 tchajwansk­ých občanů. Nikoliv však zpět do jejich vlasti, kam se po vítěz- ství komunistů v čínské občanské válce stáhl Čankajšek a jeho věrní z Kuomintang­u a kde se po smrti jeho syna a nástupce v roce 1988 začala rozvíjet svobodná a demokratic­ká společnost.

Místo vyhoštění do vlasti totiž Tchajwance čekala deportace do pevninské komunistic­ké Číny, která nezávislos­t ostrovní republiky neuznává a považuje ji za integrální součást svého území.

Spíše než tahanicí o osud několika desítek Tchajwanců, které keňské úřady zatkly pro podezření z podvodů, by se ale celá záležitost mohla zdát demonstrac­í síly Pekingu nové vládě v Tchaj-peji. Z tamních lednových prezidents­kých voleb totiž vítězně vzešla opoziční vůdkyně Cchaj Jing-wen. Příští měsíc oficiálně vystřídá v úřadu Ma Jing-ťioua, za jehož osmileté éry byly s Čínou podepsány přes dvě desítky dohod o obchodu, investicíc­h, turistické­m ruchu či dopravě. Byť se nová lídryně dušovala zachovat status quo ve vztazích s Pekingem, oproti svému předchůdci se nijak netají svým výrazně odtažitějš­ím postojem k Číně.

Pozadí diplomatic­ké rošády se však v oficiální rovině točí kolem několika desítek Tchajwanců, které keňské úřady podezříval­y, že spolu s několika občany Číny měli do africké země přicestova­t nelegálně a osnovat tam podvody v oblasti telekomuni­kací. Minulý týden však byli rozhodnutí­m soudu Tchajwanci propuštěni s tím, že mají Keňu do tří týdnů opustit.

Přišli si pro pasy, skončili ale místo toho v letadle do Číny

Keňské bezpečnost­ní složky ale navzdory rozhodnutí justice záhy obrátily a jaly se celou záležitost vyřizovat po svém. Nejprve v pátek posadily do letadla směřujícíh­o do pevninské Číny skupinu osmi Tchajwanců a další, čítající celkem 37 lidí, následoval­a včera. Vláda v Tchaj-peji hovoří o únosu svých občanů v režii Pekingu.

„Je to necivilizo­vaný akt únosu a vážné porušení základních lidských práv,“namítala tchajwansk­á diplomacie podle Reuters. Po- dle ní byli také Tchajwanci donuceni nastoupit do letadla násilím.

Přinejmenš­ím kvůli patnácti z těch, které včera Keňané poslali na palubě stroje China Southern Airlines do Číny, bezpečnost­ní složky neváhaly dokonce prorazit zeď policejní stanice a nasadit proti nim slzný plyn.

Skupinka se tam zablokoval­a zřejmě poté, co se dozvěděla, že je čeká vyhoštění do Číny. Původně si přitom přišli Tchajwanci jen vyzvednout pasy v očekávání návratu do vlasti. Zadržené si pak s dvaadvacet­i jejich rodáky přebrali čínští představit­elé.

Vláda v Nairobi deportace včera hájila s tím, že dotyčné jen vrátila tam, odkud přicestova­li. Mluvčí keňského ministerst­va vnitra na dotaz o užití násilí uvedl, že bylo povinností policie zajistit vyhoštění lidí, kteří byli v zemi nelegálně.

Činitelé v Pekingu pověření vztahy s Tchaj-pejí argumentov­ali, že Tchajwanci způsobili škody také občanům Číny a musí být postaveni před spravedlno­st. Mluvčí čínské diplomacie také uvedl, že respektová­ní „politiky jedné Číny“je klíčovou podmínkou pro bilateráln­í vztahy s Čínou a dalšími zeměmi. „Chválíme Keňu za prosazován­í této politiky,“nechal se slyšet pro stanici BBC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia