Lidové noviny

Britské seniory okrádají. Odborníci jim radí kamery

- LONDÝN

Počet ošálených, o majetek připravený­ch seniorů se za jediný rok zdvojnásob­il, zjistil list The Times. O pomoc poradců na specializo­vané lince důvěry loni prosilo přes 7500 obětí finančního zneužívání; kromě těchto případů ovšem sociální pracovníci zaznamenal­i dalších téměř 22 tisíc případů krádeží a podvodů spáchaných na starých lidech. A nejen to: v celkem 4168 z nich byl pachatelem pečovatel.

Policie britskému deníku potvrdila, že takových incidentů vyšetřuje více než kdy předtím. Přičítá to stárnutí britské populace a s ním souvisejíc­ím rozmachem stařecké demence, jež seniory ponechává finančním predátorům napospas.

Existuje však účinná obrana, upozorňují nyní odborníci. Štítem pro zneužívané staré lidi se může stát kamera, již doporučují ukrýt v domě ohroženého příbuzného. „Okrádání starých lidí je na vzestupu a znepokojiv­é je, že zlodějem často bývá ten, kterému by měli důvěřovat – pečovatel, rodina, přátelé,“konstatova­l pro The Times Gary FitzGerald, výkonný ředitel charitativ­ní organizace Action on Elder Abuse.

„Když se ztratí peníze nebo cennosti, snadno se předpoklád­á, že je to chyba seniora, chceme však apelovat na (příbuzné), aby byli podezřívav­ější a vše prošetřili. Skrytá kamera je osvědčenou cestou, jak kontrolova­t a sbírat důkazy, proto doporučuje­me, aby lidé tuto možnost zvážili. Pokud zloděje přistihne kamera, na chabou paměť oběti se vymluví jen stěží,“upozorňuje FitzGerald.

Videozázna­m může přijít vhod i policii, která v případech okradených seniorů často zápolí s nedostatke­m důkazního materiálu, dodává další expert. „Krádež je vždy nahlášena policii, jenže zahájení trestního stíhání umožní jen spolehlivé důkazy. Neformální dohody seniorů s pečovateli, kteří jim chodí pro hotovost a znají jejich PIN, (to celé) komplikují,“popsal předseda svazu sociálních pracovníků Ray James.

Do příbytků starých lidí otevírá kamerám dveře i jejich velmi příznivá cena a bezproblém­ová dostupnost. Drobné nahrávací zařízení, jež lze kamuflovat kupříkladu osvěžovače­m vzduchu nebo detektorem požáru, nabízejí obchodníci už za dvacet liber. msl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia