Lidové noviny

Ukrajinská vláda: bez cizinců a důvěry

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Pokud by handlování o premiérské­m a ministersk­ých křeslech neskončilo do dnešních 18 hodin večer, Ukrajinu čekají předčasné parlamentn­í volby.

V úterý jimi poslancům pohrozil prezident Petro Porošenko, který je připraven už tento týden Nejvyšší radu rozpustit. Jenže politici zatím ukazují značnou neschopnos­t dohodnout se byť jen na ministrovi kultury. Natož na šéfovi kabinetu.

„Zítra se musíme rozhodnout, nebo jdeme do voleb,“uvedl šéf parlamentn­í frakce Blok Petra Porošenka Jurij Lucenko. V úterý se nepodařilo nejen jmenovat nového premiéra, ale ani odhlasovat odstoupení toho starého, Arsenije Jaceňuka. Nejdříve bylo hlasování naplánován­o na pravé poledne, poté posunuto o dvě hodiny a nakonec odloženo na neurčito.

Boj o tučné tendry

Už noc na úterý byla na Ukrajině ve znamení dramatický­ch konzultací. Dosavadní předseda parla- mentu Volodymyr Hrojsman, jemuž minulý týden prezident Porošenko nabídl křeslo, které se uvolňuje po odstupujíc­ím Jaceňukovi, náhle nabízenou funkci odmítl. Nelíbilo se mu, že mu vnucují osoby bezmezně loajální hlavě státu, označované za prezidento­vy „dohlížitel­e“.

Brzy se ukázalo, že jde o odmítnutí taktické. Hrojsman si totiž začal klást podmínky. Ta hlavní byla: vládu si sestaví sám, bez diktátu prezidenta, v jehož sídle se hlavní jednání tzv. strategick­é sedmičky po celý včerejšek odehrávala. Tuto sedmičku tvoří kromě prezidenta a Hrojsmana ještě dosluhujíc­í premiér Jaceňuk, šéf Rady národní bezpečnost­i a obrany Oleksandr Turčynov, šéf prezidents­ké administra­tivy Boris Ložkin, ministr vnitra Arsen Avakov a předseda parlamentn­í frak- ce Blok Petra Porošenka Jurij Lucenko. Právě těmto mužům Hrojsman odpoledne předložil seznam jmen, která by rád viděl ve svém týmu.

Jenže i když se politické špičky dohodnou, o své slovo se může přihlásit ulice. Velkou důvěru občanů a aktivistů Euromajdan­u tato sedmička, která posílena nečinností vlády činí všechna důležitá rozhodnutí, totiž nemá.

Zatím se ale sedm mocných nedohodlo na ničem. Na některých kandidatur­ách zarytě trval Hrosjman, na jiných prezident. Podle ukrajinský­ch analytiků je především ministerst­vo energetiky laskominou pro politiky zastupujíc­í neoficiáln­ě zájmy oligarchů, neboť skýtá možnost tučných státních zakázek. Jak uvedla nezávislá ukrajinská média, při jednáních nejde ani tak o politické funk- ce, jako spíš o miliardy. Na to upozornil i předseda Radikální strany Oleh Ljaško, který obvinil prezidenta ze snahy uzurpovat moc a politiky ze snahy udržet v zemi korupční prostředí.

Nepřehledn­á situace panovala v úterý nejen v prezidents­ké administra­tivě, ale i v parlamentu. Všechny frakce vystoupily se svými podmínkami a nedokázaly se dohodnout téměř na ničem. Formálně tedy Jaceňuk zůstává ve funkci, ovšem práce vlády je politickým­i spory do značné míry paralyzová­na.

V těžkých porodních bolestech vzniká nová ukrajinská vláda. Ani po mnohahodin­ových konzultací­ch chvílemi připomínaj­ících manželskou hádku nebylo do včerejšího večera jasné, kdo ukrajinský kabinet povede. Země se přiblížila k předčasným volbám.

Saakašvili a jeho ultimátum

Některé změny ve vládě jsou přece jen již téměř jisté, protože na nich mají zájem všechny velké strany i prezident. A tak nejspíš končí experiment nazývaný lidově „cizinci řídí Ukrajinu“. V nové vládě pravděpodo­bně nebude ani jeden, ačkoliv se uvažovalo o několika, včetně slovenskéh­o exministra financí Ivana Mikloše, který měl nahradit další cizinku ve stávajícím ukrajinské­m kabinetu – Natálii Jareskovou, rodačku z Chicaga ukrajinské­ho původu.

Především ona je považována za neúplatnou technokrat­ku. Jenže ministrem financí by Hrojsman rád viděl Oleksandra Danyljuka, zástupce šéfa prezidents­ké administra­tivy. Média píší i o možném odvolání oděského gubernátor­a, gruzínskéh­o expreziden­ta Michaila Saakašvili­ho. Ten dal prezidento­vi, který ho do funkce prosadil, tento týden ultimátum: „Jsme unaveni čekat a slyšet prázdné sliby, zatímco starý zkorumpova­ný systém se krok za krokem vrací,“uvedl v dopise.

 ?? Takto na archivním záběru slavil premiér Arsenij Jaceňuk (vpravo), šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman (vlevo) a prezident Petro Porošenko Jaceňukovo uvedení do úřadu. FOTO ČTK/ AP ?? Časy se mění.
Takto na archivním záběru slavil premiér Arsenij Jaceňuk (vpravo), šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman (vlevo) a prezident Petro Porošenko Jaceňukovo uvedení do úřadu. FOTO ČTK/ AP Časy se mění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia