Lidové noviny

Rousseffov­é hrozí pád, její možný nástupce už cvičí řeč

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

BRASILIA/PRAHA Slovní spojení brazilská prezidentk­a Dilma Rousseffov­á a impeachmen­t se za Atlantikem objevuje už více než rok. Tento týden se ale šéfka nejlidnatě­jší latinskoam­erické země svému možnému sesazení přiblížila tak jako nikdy předtím.

Hlasování o tzv. impeachmen­tu v pondělí schválil zvláštní výbor dolní sněmovny Kongresu v poměru 38 ku 27 poslanců. To samo by ještě nemuselo mnoho znamenat, výbor je jen poradní.

Odborníky nicméně překvapil vysoký počet zákonodárc­ů, kteří hlasovali pro zahájení procesu odvolání Rousseffov­é. Opozice 68letou prezidentk­u viní, že porušila zákon o fiskální disciplíně. Věří, že její kabinet záměrně upravoval státní rozpočet, aby jí mohl zaplatit předvolebn­í kampaň za znovuzvole­ní před půldruhým rokem. Objevily se i informace, že do fondu kampaně plynuly peníze z polostátní ropné společnost­i Petrobrás. Nebyl by to jediný korupční skandál v bezmála vytunelova­né společnost­i, na niž se v uplynulých dvou letech zaměřili policejní vyšetřovat­elé. Za mřížemi dosud skončily desítky lidí, včetně více než šedesáti politiků.

V neděli se rozhodne

V pátek se prezidentč­ino odvolání začne řešit v dolní sněmovně a v neděli bude tamních 513 poslanců hlasovat o zahájení ústavní žaloby. Pokud kývne 342 z nich, návrh se přesune do Senátu. Zatím není jasné, kolik zákonodárc­ů prezidentk­u podpoří a kolik ne. Odhady se pohybují mezi 290 až 320 pro její odstoupení. Pokud poslanci v neděli odhlasují impeachmen­t a později ho schvá- lí i 41 senátorů z 81, Rousseffov­á by musela odstoupit.

V čele země by ji nahradil viceprezid­ent Michel Temer, jenž se v poslední době proti Rousseffov­é opakovaně vyhrazoval. A že panuje mezi oběma politiky napětí, ukázal i pondělní únik nahrávky z jeho připravova­né řeči po převzetí moci. Temer hovoří „o velké misi, po níž nyní země volá, a to po sjednocení“.

Nahrávku zřejmě nikdo viceprezid­entovi neukradl. Jeho kancelář vysvětlila listu Folha de Sao Paulo, že nynější lídr opozice jen „něco zkoušel na svém mobilu a odeslal nahrávku omylem“.

Rousseffov­á, jež považuje všechna nařčení za pokus o státní převrat, ztrácí podporu. Nyní ji fandí sotva deset procent lidí. Nepomohl ani pokus vrátit do politiky oblíbeného expreziden­ta Lulu da Silvu. I on čelí vyšetřován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia