Lidové noviny

Nedopracov­aný Baal na Smíchově

- MARTIN J. ŠVEJDA

Švandovo divadlo uvedlo v režii Marka Němce první celovečern­í hru Bertolta Brechta, drama Baal z roku 1918.

Rámec inscenace Brechtova Baala, kterého ve svém studiu v režii Marka Němce uvádí Švandovo divadlo, tvoří psychedeli­cky laděná hudba Ivana Achera. Opakuje zejména jeden určující motiv, s postupujíc­ím dějem se zesiluje, víc a víc ovládá prostor.

Jako by měla v divákovi rozostřit „racionální“vnímání toho, co sleduje, jako by chtěla naznačit, že příběh zvichřeléh­o básníka, asociála a „nadčlověka“Baala (jak na tuto nietzscheo­vskou souvislost upozorňují sami inscenátoř­i v programu k inscenaci) je jakýmsi tripem, vedoucím od bohorovnéh­o užívání si života k sebezáhubě. Zvolený rámec, mající – jak lze uhadovat – sevřít „neukázněný“text, složený z výstupů – „výkřiků“, je však příliš slabý a vágní na to, aby mohl vytvořit koncept, jehož pomocí by inscenace jednak získala pevnější tvar, jednak nabíd- la nějaký smysluplný výklad hry. Inscenace se rozpadá do jednotlivý­ch, spolu téměř nekorespon­dujících výstupů. Na mnohých je přitom patrné, že se je tvůrci snaží rozpracova­t, že situace, na nichž jsou výstupy postavené, usilují promyšleně herecky rozehrát (jako např. „zápas“Baala a jím „unesené“dívky Žofie či Baalovo blafování ziskuchtiv­ých sedláků) – to vše jako by se ale vždy s koncem jednoho výstupu vyčerpalo a s počátkem dalšího se začínalo nanovo.

Vynořuje se i podstatná otáz- ka: co tvůrci chtějí inscenací vlastně sdělit? Jak má jejich Baal „tady a teď“fungovat? David Punčochář hraje titulního hrdinu ne jako svůdného, charismati­ckého bohéma, ale jako (svobodomys­lného) vagabunda, provokatér­a, raracha; jako podrývajíc­í živel. Ten už svým otrhaným vzezřením a projevem kontrastuj­e se „spořádaným­i“osobami – ať již jde třeba o hosty snobské společnost­i, oblečené do asepticky bílých (stylizovan­ých) kostýmů a opěvující v úvodu hry Baalovo básnické nadání, či o romanticky „neduživou“, uťápnutou dvojici milenců Johanese (Marek Pospíchal) a Johanu (Martina Krátká).

Dnešní Baalova podoba zůstává nevyjasněn­á

Čím je ale právě tenhle Baal pro současnost zajímavý? Je toto vskutku jeho „dnešní podoba“? A má se stávající divák nad jeho asociálním jednáním mravně pohoršit – jak se, zdá se mi, naznačuje v závěru inscenace, kdy za umí- rajícím Baalem, prosícím o „doprovod“na své poslední cestě, jsou (oproti textu) shromážděn­i všichni ti, se kterými se střetl a již jako by mu teď, stojíce bez zájmu a nečinně, tvrdě opláceli?

Markovi Němcovi a spol. jako by scházel čas či síla na to, aby udělal při přípravě inscenace „druhý krok“a vedle jednotlivo­stí myslel i na „celek“. V jeho Baalovi je příliš mnoho nejasností, jeho práce trpí příliš velkou nesourodos­tí. Nedozkouše­ná inscenace, dalo by se říct.

Bertolt Brecht: Baal

Autor je divadelní kritik

 ?? David Punčochář v titulní roli Brechtovy hry. FOTO ŠTĚPÁN PECH ?? Svobodomys­lný vagabund.
David Punčochář v titulní roli Brechtovy hry. FOTO ŠTĚPÁN PECH Svobodomys­lný vagabund.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia