Lidové noviny

Trocha nostalgie po starých pražských kinech

-

Kdopak dnes ještě v Praze ví, kde bylo Bio Alma? To totiž bylo první kino, do kterého jsem vkročila. Bylo mi asi tak pět a hráli Pyšnou princeznu, která v té době měla už mnoho let po premiéře. Alma v Praze 1 na rohu ulic Křemencové a V Jirchářích zanikla ještě za bolševika a stalo se z ní dabingové studio. Koho by tenkrát napadlo, že tenhle osud potká asi devadesát procent pražských kin a leckde je nahradí neosobní haluzny multikin, v kterých to ani nevoní, ani nesmrdí.

Ještě v roce 1990 bylo v Praze skoro devadesát malých kin a často si podržela jedinečnou atmosféru, která byla součástí té či oné čtvrti; třeba stařičký Vyšehrad v Trojické ulici v Podskalí, který skončil jako biliár. Nebo Kino 64 U hradeb vMostecké ulici na Malé Straně, při svém vzniku žhavě moderní interiér v bruselském stylu. Doplňoval ho stejně laděný mléčný bar, což byla vymoženost, kterou nesmyslně převálcova­ly fast foody, ten vMostecké nahradil banálně vyvedený McDonald. A co třeba Václavské náměstí, kolik jen tam bylo kin – Pasáž, Blaník, Hvězda, Letka, Paříž, Jalta, Alfa. Z některých jsou divadla, z jiných prodejny, což platí i pro jiné čtvrti, a takto se zrodivších divadel není málo. Není to pokaždé posilovna jako ve smíchovské­m kině Arbes ze 40. let, které šlo do kytek hned v roce 1991. Nebo tělocvična pro bojová umění v kině Květen. Pěkné zvěrstvo je to, co provedla Všeobecná zdravotní pojišťovna s elegantním secesním kinem Flora: přeměnila jej v zákaznicko­u halu. Také osud kina Alfa ve Stýblově paláci je víc než tristní. Alfa bylo jedno ze dvou 70 milimetrov­ých kin v Praze amělo i prvorepubl­ikovou tradici, v pasáži ještě sídlilo Nové divadlo vybudované ze suterénníh­o skladiště podle projektu Q. Laguse. Oldřich Nový zde byl do roku 1948 a v roce 1956 se zde usídlilo divadlo Loutka, které v roce 1962 vystřídal Semafor. I ten po restituci budovy musel odejít. Dnes je prakticky celý funkcional­istický palác prázdný bez využití, po kinu tu zbyl jen nápis. Pokud jde o požadavky památkové péče, je prý palác ošetřen, majitele však nelze nutit, aby ho využíval.

Osudy pražských kin jsou hodně zajímavé a možná právě teď zažíváme jejich menší renesanci. Svědčí o tom i obnovené kino Pilotů ve Vršovicích a projekt rekonstruk­ce Kina 64 U hradeb, kterému již nehrozí, že z něj budou garáže. Naopak obnova zdárně pokračuje. A kromě toho se nyní v Muzeu hlavního města Prahy otevřela výstava Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělýc­h sálů, která potěší milovníky této tematiky. Dokonce je tu možné na starém telefonu s mechanický­m číselníkem vytočit příslušné číslo a poslechnou­t si program kin z „anno dazumal“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia