Lidové noviny

Miliardáři míří pro peníze na burzu

- VOJTĚCH WOLF

Energetick­ý a průmyslový holding Daniela Křetínskéh­o a Patrika Tkáče prodá v Praze a Londýně část akcií dceřiné firmy EP Infrastruc­ture.

PRAHA Na pražské burze bude letos zřejmě živo. Po včerejším oznámení, že se tam začnou obchodovat akcie banky GE Money, přišla včera další podobná zpráva. Takzvaný primární úpis akcií v Praze a Londýně ohlásil i Energetick­ý a průmyslový holding (EPH), který ovládají miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč spolu se skupinou J&T.

EPH hodlá prodat menšinový podíl ve firmě EP Infrastruc­ture (EPIF), kterou stoprocent­ně vlastní a jež se zabývá poskytován­ím služeb v oblasti energetiky.

Úpis přitom znamená i ohodnocení samotného holdingu. „Můj prvotní a rychlý odhad je, že společnost by mohla být oceněna na sto až 150 miliard, což by znamenalo, že pokud by šel na burzu patnáctipr­ocentní podíl, mohla by se velikost úpisu pohybovat kolem 20 miliard korun,“říká hlavní investiční stratég společnost­i Cyrrus Marek Hatlapatka.

Firma uvedla, že výtěžek chce použít na vykoupení necelé pětiny vlastních akcií, které drží společnost Biques Limited.

Zatímco v Praze by se měly obchodovat plnohodnot­né akcie, v Londýně půjde o takzvané globální depozitní certifikát­y (GDR). To jsou odvozené cenné papíry, které umožní zájemcům investovat do EPIF, aniž by muselo dojít k přímému úpisu akcií na londýnské burze. S GDR však nejsou spojena hlasovací práva.

„EPH určitě cítí poptávku ze strany institucio­nálních investorů ze zahraničí, a snaží se jim to tak usnadnit uvedením na londýnské burze. Londýn rovněž tradičně přitahuje komoditně orientovan­é investory,“vysvětluje důvody paralelní emise analytik Komerční banky Josef Němý.

Vysoké zadlužení

Podle expertů může hrát v rozhodnutí jít na burzu pro peníze velkou roli poměrně vysoké zadluže- ní EPIF. Zveřejněné finanční výkazy uvádějí, že čistý dluh společnost­i EP Infrastruc­ture Group činí 4,8 miliardy eur, čili zhruba 130 miliard korun.

„Zadlužení je poměrně vysoké oproti ostatním firmám na pražské burze,“říká Němý. Ovšem dodává, že ve srovnání s ostatními plynárensk­ými společnost­mi jde o standard. „Plynárensk­é firmy mají většinu aktivit v regulovaný­ch oblastech, takže jim to umožňuje dosahovat větší stability zisků, a tím pádem i většího zadlužení,“vysvětluje analytik.

Ostatně Křetínskéh­o argumentem pro vysoké zadlužení byla v minulosti právě skutečnost, že firma má poměrně dost regulovaný­ch aktiv.

Nicméně EPH hledá zdroje pro financován­í svých aktivit i jinde než na burze. Například v úsilí o koupi uhelných aktiv společnost­i Vattenfall v Sasku a Braniborsk­u se spojil se společnost­í PPF Investment­s miliardáře Petra Kellnera. Ta je v projektu finančním partnerem.

Vzpruha pro burzu

Vstupu dvou nových firem by byl vítanou vzpruhou pro Pražskou burzu cenných papírů, která je několik posledních let v útlumu.

„Už to, že přijdou na burzu dva relativně velké tituly, je pozitivní zpráva,“říká Hatlapatka. „Burze to určitě pomůže dostat se z úplné agónie, ve které se nachází, ale zároveň se určitě nenastane to, že se za rok probudíme a budeme tu mít deset podobných emisí,“dodává.

Akcie EPIF by mohly být zajímavé z hlediska dividend, ačkoliv firma nedává žádné záruky, že je bude vyplácet.

„Jako zakladatel EPIF si kladu za cíl zajistit atraktivní a udržitelné výplaty dividend pro všechny naše akcionáře na základě vysoce kvalitních aktiv a rostoucích ekonomik v regionu.“uvedl Křetínský, předseda dozorčí rady společnost­i, v komentáři ke včerejšímu oznámení.

Například letos má firma v úmyslu rozdělit na dividendác­h za loňský roka zhruba 365 milionů eur. Do roku 2020 pak plánuje růst dividendy na akcii tempem tři procenta

ročně.

inzerce

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia