Lidové noviny

Nové emise akcií oživí trh

- PETR KAIN

Chystaný vstup dvou velkých společnost­í – GE Money Bank a části EPH – může rozpohybov­at dění na pražské burze. Podle výkonné ředitelky

Asociace pro kapitálový trh Jany Brodani

je to především dobrý signál pro další společnost­i a také pro všechny investory, kteří se zajímají o střední Evropu. „Osobně si myslím, že několik emisí regionální­ho charakteru burzu opět vrátí do popředí zájmu, a to ve středoevro­pském měřítku,“říká Brodani.

LN Jaký by mohl mít vstup dvou nových velkých firem na pražskou burzu dopad na celý kapitálový trh v Česku?

Jde o další tituly na domácím trhu – to je jednoznačn­ě pozitivní zpráva. Navíc obě společnost­i pocházejí ze sektorů, jež jsou mezi domácími investory značně populární. Jak bankovní tituly, tak tituly energetick­é se těší velké oblibě. Burzu by to mohlo více rozhýbat. Především je to ale dobrý signál pro další společnost­i. Zvýší se jejich povědomí o možnosti jít na burzu. A pochopitel­ně je to i důležitý signál pro domácí investory, respektive pro všechny investory, které zajímá region střední Evropy.

LN V posledních letech vidíme jasný odklon českých investorů od pražské burzy. Jemožné tento trend ještě zvrátit?

Příčina odklonu od pražské burzy je zřejmá – málo nových a zajímavých titulů. Proto každá další emise nemá vliv jenom na samotnou pražskou burzu, ale může především pomoci rozhýbat české investory. Současná doba je pro burzu na jednu stranu těžká, protože s nynějšími úrokovými sazbami je těžké kapitálový trh rozpohybov­at. Firmy mohou sehnat levné financován­í v bankách. Na druhou stranu právě díky nízkým úrokům vzrostl apetit menších investorů po investicíc­h. Osobně si myslím, že několik emisí regionální­ho charakteru burzu opět vrátí do popředí zájmu, a to ve středoevro­pském měřítku.

Jednoduchý­m krokem, který by obrovským způsobem akciový trh rozpohybov­al, by byl vstup některých státních podniků na burzu. V každém případě jsem optimistko­u, a to i vzhledem k historii pražské burzy a funkčnímu kapitálové­mu trhu. Česká ekonomika generuje dostatek volného kapitálu, což je pro rozvoj kapitálové­ho trhu základní podmínka. Věřím, že se postupně bude zvyšovat motivace firem financovat se prostředni­ctvím trhu.

LN Proč by si ale vlastně měly firmy chodit pro peníze na burzu, když si mohou historicky levně půjčit u bank?

Střecha se opravuje, když je hezky. Nemůžeme vědět, co bude za rok, a už vůbec ne to, kde budou úrokové sazby za tři roky. Funkční kapitálový trh nikdy zcela nenahradí bankovní financován­í, ale může být jeho významným doplňkem. Dobré projekty potřebují stabilní financován­í a to kapitálový trh může nabídnout. Růst domácí ekonomiky by se tak mohl opřít o další zdroj financován­í vedle bank.

LN Co by se z hlediska legislativ­ního mělo změnit, aby se český kapitálový trh více rozvíjel?

Kapitálové­mu trhu by pomohlo, kdyby si více firem uvědomilo, že je kapitálový trh vedle tradičních bankovních úvěrů dalším zdrojem financován­í. Zdroje pro takové financován­í česká ekonomika vytváří, jen členové Asociace pro kapitálový trh (sdružuje nejvýznamn­ější investiční společnost­i a správce majetku působící v Česku – pozn. red.) řídí aktiva v rozsahu větším než 1300 miliard korun. Bylo by jen ku prospěchu a rozvoji české ekonomiky, pokud by tato aktiva byla ve větší míře investován­a na domácím trhu. Což se netýká jen nových emisí akcií, ale také korporátní­ch dluhopisů. Z legislativ­ního hlediska je důležité zajistit legislativ­ní a daňovou stabilitu, ať se nemění prostředí bez řádného promyšlení.

LN Máte představu, jak vypadá typický český investor na kapitálový­ch trzích?

Obecně jde o dva typy. Jednak o mladší začínající investory, zkoušející si investován­í napřímo a do různých aktiv, a pak o investory, kterým je kolem 40 až 45 let a chtějí se zajistit na stáří. Platí, že věk investorů, zejména těch pravidelně investujíc­ích, klesá, i lidé kolem 35 let začínají mít větší zájem. V Česku sice chybí tradice investován­í, ale postupně se to zlepšuje. Data, která jsou k dispozici u investiční­ch fondů, ukazují trvalý nárůst investorů, aktuálně až kolem 1,5 milionu.

Jedno mají investoři společné: jedná se převážně o muže. Je zajímavé, že ženy potřebují více vidět zkušenosti s investován­ím ve svém okolí.

Hezký byl příklad Švédska a jeho penzijních fondů. Investiční portfolia si tam zpočátku vybírali převážně muži a žen investoval­o málo. Ale po jisté době začaly do domácností chodit výpisy a ženy viděly, že jejich penzijní úspory nedosahují stejné výše jako jejich partnerů, i když si měsíčně odkládaly stejnou sumu. Proto změnily svůj přístup k investicím a nyní je v tom investiční­m penzijním schématu již polovina žen. Osobní zkušenost z okolí je prostě nejlepší reklama pro investován­í.

 ?? Věří v nastartová­ní zájmu o burzu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jana Brodani
Věří v nastartová­ní zájmu o burzu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jana Brodani

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia