Lidové noviny

Příliš svázaný internet

-

eské online firmy se včera, jako ostatně každý rok, sešly imimo kyberprost­or – na výroční konferenci. A tentokrát si především stěžovaly. Na stát, na Brusel a na regulaci internetu obecně. Po dvou dekádách relativně nerušeného rozvoje se o ně zkrátka začali zajímat různí úředníci. Na jednu stranu se může zdát, že si

stěžují na něco, co ostatní odvětví už dávno postihlo.

To ale neznamená, že je to správně, a především je třeba si uvědomit, že už dnes o věcech digitálníc­h dávno nemluví jen internetov­é firmy. Takzvaná digitální ekonomika je budoucí motor našeho hospodářst­ví i podle průmyslu a dosud se jí dobře dařilo bez státních zásahů, a dokonce i bez veřejných peněz. Každý, kdo má nějaké nutkání ji svazovat pravidly, by si měl raději říct: neplatíš, tak nereguluj!

telé

Mekonomiky online podnika-

ezinárodní měnový fond zhoršil na letošní i příští rok. Zatímco v lednu odhadoval růst 3,4 procenta a před půl rokem ještě o dvě desetiny bodu výše, nyní je naopak o ty dvě desetinky skeptičtěj­ší. Na první pohled drobná čísla mohou být pro hospodářst­ví obrovský rozdíl, riziko a nejistota do budoucna.

Česko pak má růst jen 2,5procentní­m tempem, což odpovídá nedávnému věštění ministerst­va financí. Nemusí to znamenat hned pohromu a netřeba malovat makroekono­mické čerty na zeď, ale opět je lepší si říct, že v úrodném létě je dobré dělat zásoby na zimu. A jak to tak v hospodářsk­ém cyklu platí, zima se blíží.

výhled světové

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia