Lidové noviny

Benzin nejde na odbyt. Ani po zlevnění

Spotřeba Naturalu 95 klesla za poslední roky skoro o čtvrtinu. Převaha aut se zážehovým motorem na českých silnicích mizí

- MIROSLAV PETR

PRAHA Přestože většina osobních aut tankuje benzin, spotřeba tohoto paliva dlouhodobě padá. K nárůstu prodeje nevedlo ani loňské extrémní zlevnění u čerpacích stanic. Benzinu se loni prodalo 2,5krát méně než nafty, která jde naopak díky rostoucímu provozu kamionů a přibývajíc­ím firemním flotilám aut s dieselovým motorem stále víc na odbyt. V dohledné době se má podle odhadu Svazu dovozců automobilů (SDA) podíl nově registrova­ných vozů se zážehovým a vznětovým motorem vyrovnat.

Aktuálně tvoří osobní auta s benzinem 53,3 procenta všech nově registrova­ných v letošním prvním čtvrtletí – oproti téměř 44 procentům těch na naftu. Na konci loňského roku ukazoval tento poměr 53,8 ku 43 procentům. A pro delší srovnání – v roce 2005 tvořila nová osobní auta na benzin přes 70 procent a ta s dieselovým motorem necelých 28 procent.

„Benzin jako palivo v poslední době stagnuje, což je dané složením vozového parku. Přitom podíl osobních vozů na naftu roste. Předpoklád­ám, že se poměr ustálí na nějakých 50 na 50,“komentuje situaci tajemník SDA Pavel Tunkl.

Vyšší spotřební daň

Tuzemský prodej benzinu ovlivňují v naprosté většině právě osobní vozy. Především ty v kategorii mini a malých. Jsou čím dál úspornější. Řidiči si také „pomáhají“lihem, rostoucí alternativ­ou je plyn. Nevýhodou, která platí prakticky pro celou Evropu, je, že státy vybírají z benzinu vyšší spotřební daň než z nafty a benzin je tedy po většinu roku dražší.

Za posledních 12 let se v Česku jeho roční prodej propadl o 27 procent – víc než tři čtvrtě miliardy litrů. Za stejné období si nafta polepšila o 51 procent – tedy o 1,8 miliardy litrů. V celkových hodnotách to znamená 2,09 miliardy prodaných litrů benzinu oproti 5,39 miliardy nafty.

Převládají­címu dieselu pomáhá růst ekonomiky, tedy přepravy zboží. K většímu provozu nákladních vozů přispívá i skutečnost, že Česko je tranzitní zemí pro mnoho dopravců.

Prodej nafty tak za minulý rok narostl téměř o pět procent, benzinu o 0,4 procenta. Naturalu 95 loni nepomohlo ani to, že jeho cena spadla oproti roku 2014 o dlouho nevídaných pět korun, jeden čas byl dokonce benzin meziročně levnější až o deset korun.

„Loňské výrazné zlevnění způsobilo, že se propad spotřeby alespoň zastavil. Ale ani takhle nízká cena na větší nárůst prodeje benzinu nestačí. Trend postupného rozšiřován­í dieselu těžko něco zastaví. Naftové vozy mají nejen nižší cenu paliva, ale i spotřebu. Podniky je proto, na rozdíl od benzinu, stále víc pořizují do flotil služebních aut. Pro naftu hraje i nižší sazba spotřební daně a růst nákladní dopravy,“vypočítává Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

Problém pro rafinerie

Ke stále vyššímu podílu nafty přispívá podle něj i nákup ojetých osobních aut, která se ze 70 procent dovážejí v diesel verzi.

Mizející benzin znamená problém v první řadě pro rafinérie, jejichž technologi­e jsou v podstatě v celé Evropě z dřívějška nastavené spíš na produkci benzinu než nafty. Některé proto krachují, zbylé musejí velkými investicem­i hledat jiné využití benzinu (například v petrochemi­ckém průmyslu) a orientovat se víc na naftu.

„Myslím, že spotřeba benzinu na určité hranici přestane klesat, rafinérie budou tlačit na státy, aby se spotřební daň srovnala s tou naftovou. V podstatě už není důvod naftu nižší sazbou zvýhodňova­t,“říká šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Spotřebu benzinu i nafty stále víc ovlivňuje nástup alternativ­ních paliv. To platí hlavně pro stlačený zemní plyn CNG, který má masivní podporu plynárensk­ých firem. Díky výrazně nízké spotřební dani vyjde tankování skoro na polovic oproti benzinu nebo naftě. Zemní plyn se stal v Česku třetím nejpoužíva­nějším palivem, přesto jeho podíl na celkové spotřebě pohonných hmot stále tvoří mizivý zlomek.

Naftové vozy mají nejen nižší cenu paliva, ale i spotřebu. Podniky je proto, na rozdíl od benzinu, stále víc pořizují do flotil služebních aut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia